En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
23 Aralık 2009

Karşılıksız çekte hapis cezasından kurtulma olanağı



Karşılıksız çekte hapis cezasından kurtulma olanağı

|Akşam Gazetesi| |22.12.2009|

 

Kamuoyunda bir süredir tartışılan Çek Kanunu, 20 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çek Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun yürürlükten kalkmış oldu. Yeni Kanun'un yürürlüğü sonrası, yürürlükten kalkan 3167 sayılı Kanun'a göre verilen hapis cezaları ile devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalardan kurtulma olanağı da ortaya çıkmış oldu. Karşılıksız çekten dolayı açılan soruşturma ve kovuşturmalarla verilmiş hapis cezalarında iki şekilde kurtulmak mümkün.
 


BİRİNCİ YOL: ALACAKLIYLA ANLAŞMAYI SEÇMEK
5941 sayılı Çek Kanunu'nun geçici 2. maddesine göre;
Şikayetçi ile belirledikleri miktarın belirli vadelerde ödenmesi konusunda anlaşmaya varmaları ve anlaşmanın bir nüshasının şikayetçi veya yasal temsilcisi tarafından Cumhuriyet başsavcılığına veya mahkemeye verilmesi halinde, anlaşmada öngörülen süre kadar soruşturma veya kovuşturmanın durmasına, hükmün infazının ertelenmesine veya durdurulmasına karar verilecek.
Çek alacaklısı (şikayetçi) bakımından anlaşmaya varılmış olması şikayetin geri alınması anlamına gelmiyor. Yani, anlaşma yapılmasına rağmen anlaşmaya uyulmaması halinde her şey eskisi gibi oluyor.

İKİNCİ YOL: TAAHHÜTNAME DÜZENLENMESİ
Alacaklıyla anlaşmaya varılmaması veya alacaklıya ulaşılamaması halinde de açılan soruşturma veya kovuşturmalarla verilen hapis cezalarından kurtulmak mümkün. Bunun için karşılıksız çek düzenleyenlerin kendisinin veya yasal temsilcisinin tek taraflı bir taahhütname hazırlaması gerekiyor.
Taahhütnamede borç tutarının; 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'a göre hesaplanacak faizle birlikte en geç iki yıl içinde ödenmesinin taahhüt edilmesi gerekiyor. Ancak taahhütname tarihinden itibaren birinci yıl içinde, toplam borcun en az üçte birinin ödenmesi gerekiyor. Hazırlanacak taahhütname, Cumhuriyet başsavcılığına veya mahkemeye verilecek, örneği de alacaklıya gönderilecek.

YARARLANMA SÜRESİ
Karşılıksız çek nedeniyle 1.11.2009 tarihi itibarıyla haklarında soruşturma açılmış veya kavuşturmaya başlanmış ya da mahkumiyet hükmü verilmiş kişilerin anlaşma veya taahhütname yoluna başvurmaları için süre belirlenmiş durumda.
Her iki yol için de 1 Nisan 2010 tarihi son derece önemli. Anlaşmaya varılması halinde anlaşmanın, taahhütname hazırlanması halinde ise taahhütnamenin en geç 1 Nisan 2010 tarihine kadar düzenlenmiş ve ilgili mercilere verilmiş olması gerekiyor. Bu tarihin geçirilmesi durumunda, süreç eski düzenlemelere göre devam edecek.

ADLİ KONTROL TEDBİRİ ALINABİLİR
Kanun'da kötü niyetli kişilerin anlaşma yapıp veya taahhütname verip kaçmalarını engellemeye yönelik hüküm de yer alıyor. Yasa hükümlerinden yararlanan kişiler hakkında anlaşma veya taahhüt süresi boyunca adli kontrol tedbiri uygulanması mümkün. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 109. Maddesi'nde düzenlenmiş olan adli kontrol tedbirleri; başta yurtdışı çıkış yasağı ve belirli zamanlarda belirlenmiş yerlere (örneğin karakola) düzenli olarak başvuruda bulunmak olmak üzere çok sayıda önlemi içeriyor.
Bu tedbirlerin alınması için cumhuriyet savcısının istemde bulunması ve sulh ceza hakiminin istemi uygun görmesi gerekiyor. Adli kontrol tedbirleri, CMK'un 109. maddesinde yer alan tedbirlerden birisi veya birkaçı olabiliyor.

ANLAŞMA VEYA TAAHHÜDE UYULMASI ÖNEMLİ
Anlaşma veya taahhüde uyulmuş olması halinde; kovuşturmaya yer olmadığına, davanın düşmesine veya hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek. Çek Kanunu'na göre, anlaşma veya taahhüt süresince zamanaşımı duruyor. Buna göre; anlaşma veya taahhüt sebebiyle soruşturma veya kovuşturmanın durması halinde dava zamanaşımı; hükmün infazının ertelenmesi veya durdurulması halinde ise ceza zamanaşımı işlemiyor.
Anlaşma ya da taahhüdün gereğinin yerine getirilmemesi halinde yasa hükümlerinden yararlanma yolu kapanıyor. Anlaşma veya taahhüde uyulmadığında alacaklının şikayeti gerekiyor. Kanun'a göre; şikayetçinin başvurusu üzerine, anlaşma veya taahhüde uyulmadığının tespiti halinde, soruşturmaya, kovuşturmaya veya hükmün infazına devam ediliyor.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Bir şeyi biliyorsan bildiğini göstermeye çalış. Bilmiyorsan bilmediğini kabul et. İşte erdem budur.'  Konfüçyüs

 

İnceleme tutanaklarını okumadan imzalamayın
Vergİ incelemesinin tamamlanmasıyla birlikte inceleme tutanağı düzenlenip imza altına alınıyor. Nezdinde inceleme yapılanın tutanağı imzalaması halinde defter ve belgeleri kendisine verilmiyor. Tavsiyemiz, bu tutanakların okunduktan sonra imzalanması. Tutanakta katılmadığınız bir husus varsa bu konuda şerh düşülerek de tutanağın imzalanması mümkün.

 

Soru ve Cevaplar

60 yaşınızı doldurduğunuzda makam tazminatına hak kazanırsınız
25.04.1960 doğumluyum. Bağ-Kur emeklisiyim. 1994-1999 yılları arasında ilçe belediye başkanlığı yaptım. Yeni çıkan yasada emekli belediye başkanlarına makam tazminatı ödeniyor. Benim de hizmet sürem 25 yıl. Daha önce tarafıma verilen cevapta 61 yaşında bu haktan faydalanabileceğim bildirildi. Bu konuda bana bir öneriniz olabilir mi? Sami Çağlar
1 Ekim 2008 tarihinden önce, seçimler neticesinde belediye başkanı olarak görev yapmış ve 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla Bağ-Kur'dan emekli aylığı aldığı almakta olan bir eski belediye başkanı olarak makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı alma hakkınız var. Ancak bu tazminatları alabilmeniz için 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 39. maddesinde yer alan aylık bağlama şartlarını sağlamanız gerekiyor.
Bu şartlar da 25 yıl (9000 gün) hizmet süresi ve 60 yaşın veya 15 yıl (5400 gün hizmet) ve 61 yaşın doldurulmasıdır.
25 tam yıl hizmet şartını sağlıyorsunuz. 60 yaşınızı doldurduğunuz tarihten itibaren makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı almaya hak kazanırsınız.

 

Doğum borçlanması yapabilir miyim?
04.04.1964 doğumlu, 25.01.1979'dan itibaren SSK'lıyım. 14.06.1987'de işten ayrıldım, 02.05.1988 tarihinde doğum yaptım. Bugüne kadar 4473 gün ödenmiş primim var. Doğum borçlanmasından faydalanabilir miyim? Nefise Akman
Yasada hüküm olmamakla birlikte, Tebliğe göre doğum borçlanması için doğum nedeni ile işten ayrılınmış olması gerekiyor. Genelgeye
göre de işten ayrıldıktan sonra 300 gün (10 ay) içinde doğum yapan kadın, doğum nedeniyle işten ayrılmış kabul ediliyor ve doğum borçlanması yapabiliyor.  İşten ayrıldıktan 318 gün sonra doğum yapmış olduğunuzdan, maalesef 18 günle borçlanma hakkını kaybediyorsunuz. İsterseniz, borçlanmak için Kuruma başvurup, talebinizin reddi halinde İş Mahkemesi'nde dava açabilirsiniz.



Bu yazı 3,101 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,545 µs