En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
14 Nisan 2010

Varlık barışı kazığı



Varlık barışı kazığı

|Akşam Gazetesi| |13.04.2010|

 

Varlık barışı kapsamında 7,1 milyar TL beyanda bulunan kişinin kim olduğu bir süredir kamuoyunun gündeminde. Bu kişinin açıklanıp açıklanmayacağına ilişkin görüşlerimizi yasal dayanaklarıyla 11 Nisan Pazar günü AKŞAM'da yazdık.
Anımsayacaksınız, varlık barışı konusunda eleştirilen ve yasanın eksikliği olarak nitelenebilecek bazı yönler vardı. Özellikle, yurtdışından getirilen paraların getirileceği ülkeye bağlı olarak gelecekte sorun yaratabileceği bizim de ısrarla üzerinde durduğumuz bir eksiklikti.
Konunun hesapta olmayan öyle bir yönü ortaya çıkmaya başladı ki, kelimenin tam anlamıyla 'akıllara zarar'. Yazının başlığında yer alan 'kazık' deyimini de bu yüzden kullandık. Şimdi bu kazığı kısaca açıklayalım.

İNCELEME SONUCU BULUNAN FARKLAR
Hatırlanacağı üzere, varlık barışı kapsamında beyanda bulunan mükelleflerin beyanda bulundukları varlıklar nedeniyle 1.1.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir şekilde vergi incelemesi yapılamıyor.
Diğer nedenlerle 1.1.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak yapılan vergi incelemeleri sonucu bulunan matrah farklarından, varlık barışı kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup ediliyor. Anlayacağınız, buraya kadar bir sorun yok.

SORUN NEREDE?
Varlık barışından yararlananlar, vergi incelemesi sonucu bulunacak matrah farklarından beyan ettikleri tutarların mahsup edileceği düşüncesiyle rahat nefes almış durumdalar. Ancak son günlerde onların uykularını kaçıracak cinsten gelişmeler yaşanıyor.
Özellikle 2008 öncesi gayrimenkul sermaye iradını (kira gelirini) beyan etmeyen ya da eksik beyan edenler hakkında vergi incelemesi yapılmıyor. İlgili vergi dairesi müdürleri 'basit rapor' düzenleyerek bu durumdakileri takdir komisyonuna sevk ediyor. Takdir komisyonu da vergi matrahını takdir ediyor.
Sıra mahsuba gelince, takdir edilen matrahın 'vergi incelemesine dayalı olmaması' gerekçe gösterilerek talep reddediliyor. Anlayacağınız yasa metninde yer alan bir sözcük nedeniyle kişilerin varlık barışından yararlanmalarının önüne geçilmiş oluyor.

BAKANLIK GÖRÜŞÜ
Sözünü ettiğimiz olay, bazı vergi dairelerinin kendiliğinden gerçekleştirdiği işlemler değil. Bakanlık da aynı görüşe sahip. Maliye Bakanlığı'nın 31.12.2009 tarih ve 118237 sayılı özelgesinde;
'Mükellef hesaplarının basit rapora istinaden takdir komisyonuna sevk
edilmesi işleminin 5811 sayılı Kanunu'na (Varlık Barışı Kanunu) göre vergi incelemesine başlanıldığı anlamına gelmediği; takdir komisyonu kararına göre salınan vergiler için 5811 sayılı kanun kapsamında mahsup imkanından yararlanılamayacağı' görüşüne yer veriliyor (Özelgenin tam metni için bkz. Yaklaşım dergisinin Mart 2010 sayısı ve www.yaklasim.com).

ASMA KABAKÇI ARKADAN GELEBİLİR
Yukarıda aktardığımız olaylara bakıldığında aklımıza kötü şeyler gelmiyor değil. 'Bundan kötüsü mü olur?' demeyin. VUK'un 30. maddesinde düzenlenen re'sen vergi tarhı sebeplerinden birisinin varlığı halinde yandı gülüm keten helva.
Örneğin, bankaya yatan veya bankadan çekilen bir para hareketi kayıtlara geçirilmedi. Alın size bir re'sen takdir nedeni: Tutulması zorunlu defterlerin gerçeği yansıtmadığına dair delil bulunursa (VUK 30/6). Böyle durumlarda vergi matrahı inceleme raporuna göre belirlenebileceği gibi, takdir komisyonu kararına göre de belirlenebiliyor.
İşte vergi matrahının takdir komisyonu kararına göre belirlendiği durumlarda, varlık barışı kapsamında beyanda bulunanlara söz konusu dönemlere ilişkin sağlanan 'güvence' uygulamada ortadan kaldırılabiliyor. Sonrasında ayıklayın pirincin taşını.
Önerimiz, konu iyice dallanıp budaklanmadan çözüme kavuşturulması. Çözüm yolu ise basın açıklaması veya tebliğle değil, bu konuda yasal düzenleme yapılması. Bu yapılmadığı sürece, uygulamanın mükelleflerin vergi idaresine bakış açısını olumsuz etkilemesi kaçınılmaz gözüküyor.

 

Soru ve Cevaplar

Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olurum?
01.10.1963 doğumluyum. İlk kez 1987 yılında Bağ-Kur'lu oldum ve o günden beri eksiksiz olarak tüm primlerimi
ödedim. 20 aylık askerliğimi henüz ödemedim. Askerlik borçlanmamı yaparsam, hangi tarihte emekli olabilirim? Askerliğimin tamamını mı yoksa bir kısmını mı borçlanmalıyım.

Tayfun Aloğlu
Öncelikle her halde 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemiş olmanız gerekiyor. Askerlik borçlanması yapmazsanız 50 yaşınızı doldurduğunuzda emekliliğe hak kazanıyorsunuz. Bağ-Kur başlangıcınızı gün ve ay olarak belirtmediğinizden sorunuzu varsayımsal olarak yanıtlamak durumundayız.
Askerlik sürenizin tamamını borçlanmak zorunda değilsiniz, ihtiyacınız kadar olan kısmını borçlanabilirsiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz, borçlandığınız süre kadar geri gelir. Sigorta başlangıcınız Aralık 1986 tarihi öncesine gelecek kadar borçlandığınızda 49 yaşınızı doldurduğunuzda emekliliğe hak kazanırsınız. Askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcınızın Haziran 1985 öncesine gelmesinin mümkün olması halinde ise 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Vizite kağıdı kaldırıldı
ÇALIŞAN sigortalıların, sağlık kurumlarına işveren tarafından düzenlenen vizite kağıdı ile başvurma zorunluluğu kaldırıldı. Artık işveren tarafından düzenlenen vizite kağıdı ibraz edilmeksizin vatandaşlık numarası, bunun için de vatandaşlık numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport gibi kimlik belgesinin ibrazı yeterli olacak.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayın, çünkü insanlar sizi dinlemeye istekli değilseler, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.' Chesterfield


Bu yazı 2,837 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    23,336 µs