En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
27 Mayıs 2010

Esnafa acılım yok mu?



Esnafa acılım yok mu?

|Akşam Gazetesi| |27.05.2010|

 

Her ne kadar bazıları aksini söylese de ekonomideki görünüm bizim pencereden iyi gözükmüyor. Olaya şekil, grafik ve benzeri soyut göstergelerle yaklaşmayı beceremediğimizden olsa gerek, kağıt üzerindeki veriler bizim için fazla anlam ifade etmiyor.

Krizin ekonomide yol açtığı sıkıntıyı IMF verileriyle, 13 Mayıs 2010 tarihinde bu köşede yazdık. Bazı yetkililer de ekonominin eski durumuna gelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu açıkça söylemeye başladılar.

Dolayısıyla, işsizlik ve bütçe açığının bir süre daha gündemde kalması olağan bir sonuç. Bütçe dengeleri incelendiğinde açığın giderlerdeki artıştan kaynaklandığı görülüyor. Buna rağmen, giderlerin azaltılmasına yönelik bir eğilim yok. Kaldı ki, kriz dönemlerinde bu seçenek fazla tercih edilmiyor. Bir şeyler yapılması gerektiği de açık.

NE YAPMALI?
Devletin kaynak sorunu konusunda sürekli yinelenen kalıplaşmış çözümler var. Verginin tabana yayılması, kayıp ve kaçakların önlenmesi, bunun için etkin ve caydırıcı önlemler alınması... Bunların yapılmasının sorunu önemli ölçüde çözeceği yönündeki görüşe katılmamak mümkün değil. Ancak, bunların yapılması o kadar kolay değil. İlk olarak, bu yapının kurulabilmesi ciddi bir zamana ihtiyaç gösteriyor. Yani, bugünden yarına sistemin kurgusu değiştirilemiyor.
Sağlıklı bir vergi sisteminin kurulamamasının diğer nedeni ise bize özgü olan mükellef-seçmen ilişkisi. Seçimlerde oy kullananların sadece dörtte biri vergi mükellefi. Vergi tabanını genişletmek amacıyla girişimde bulunanlar, vergi mükellefi olmayan dörtte üçü karşısına almak zorunda kalacaklar. Bu 'politik riski' kimse almaya cesaret edemiyor.

KISA VADELİ ÇÖZÜM
Buna rağmen durum o kadar da ümitsiz değil. Yani, radikal adımlar atılmadan da sorunun en azından kısa vadeli olarak çözülmesi mümkün. Yapılması gereken, günün moda deyimiyle 'tahsilat açılımı'.
Bu açılımın diğer açılımlardan farkı, içeriğinin belirgin olması. Diğer farkı ise muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının bu açılıma destek verecek olması. Vadesi geçtiği halde tahsil edilmemiş olan vergi ve prim alacakları inanılmaz boyutlara ulaştı. Devletin vergi ve sigorta primi alacakları faiziyle birlikte 100 milyar TL'nin üzerinde.

ESNAFA DA AÇILIM
Devletin vergi alacakları için gecikme zammı yakın zamana kadar yıllık yüzde 30 olarak uygulandı. Oran, 2009 Kasımdan bu yana yüzde 23,4. Kriz nedeniyle zor durumda olan borçluların, özellikle küçük esnafın bu faizlerle borçlarını kapatması neredeyse olanaksız. Bu durumda, borçların ödenebilecek şekilde yapılandırılması uygun bir çözüm yolu.
Aslında konuya Maliye de olumlu bakıyor. Bir ara Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu konuda üstü kapalı olarak bazı imalarda bulundu. Ancak, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, bu duruma karşı çıktı. Bugünlerde ise Maliye Bakanlığı'nın çalışma başlattığı bilgisi kulislerde konuşuluyor...
Bizim önerdiğimiz yapılandırma da zaten 'af' değil, 'ödeme kolaylığı'. Bu kolaylık kapsamında, borç asıllarına dokunulmaz, gecikme zamları TÜFE oranına göre yeniden yapılandırılır. Bu şekilde yeniden belirlenen borçları peşin ödemek isteyene indirimli ödeme imkanı sağlanır. Taksitle ödemek isteyenlere ise 24, 30 ya da 36 ay vade yapılır. Futbol kulüplerinin borçlarının 10 yılda (120 ayda) ve yıllık yüzde 4 faiz oranıyla ödenmesi için kanun çıkmıştı. Esnafa, sanatkara, tüccara, şirketlere ödeme kolaylığı sağlanması halinde hem devlet hem vatandaş hem de Türkiye kazanır.

 

Soru ve Cevaplar

Engelli anneleri erken emekli olabilir mi?
1964 doğumluyum. Sigorta girişim Ocak 1984. En son SSK'lı çalıştığım tarih Şubat 2008. Ondan sonra yatırılmış primim yok. 2989 gün SSK'dan 774 gün Bağ-Kur'dan olmak üzere toplam 3764 günüm var. 19 yaşında, özür oranı yüzde 96 olan engelli bir kızım var. Engelli annesi olarak kızımdan herhangi bir gün sayısı elde edebilir miyim? Engelli anneleri erken emekli olabilir mi? Sedef Şenoğlu
Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçen prim ödeme gün sayıları dörtte bir oranında artırılıyor. Yani 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren prim ödenen gün sayısının dörtte biri kadar prim günü kazanıyorlar. Prim gününe eklenen bu süreler ayrıca emeklilik yaş haddinden indiriliyor. Bu da erken emeklilik sağlıyor. Ancak bu haktan 1 Ekim 2008'den sonra prim ödenen günler için yararlanılabiliyor.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Eğer son birkaç yılda önemli bir fikrinizi değiştirip yenisini edinmediyseniz, hemen nabzını kontrol edin; ölmüş olabilirsiniz.'
G. Burgess


Bu yazı 2,179 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,733 µs