En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
28 Temmuz 2010

Adli personele toptan ödeme



Adli personele toptan ödeme

|Akşam Gazetesi| |27.07.2010|

 

Adli personelin bir yılı aşkın süredir dağıtılmayan ve bankada atıl halde bekleyen paraları ile ilgili sorun nihayet çözümlendi. Konuyu 10 Aralık 2009 günkü AKŞAM'da 'Bankada Uyuyan Paralar' başlıklı yazımızla ilk kez gündeme getirmiştik. Bu paralarla ilgili yasal düzenleme yapılmadığından herhangi bir işlem yapılamıyordu. Geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edilen 6009 sayılı Kanun ile sorun çözümlendi.


OLAY NEYDİ?
Keşif talebi için hem yol hem de keşfe çıkanlar için tazminat ödemesi yapılması gerekiyor. Keşif isteyenler tarafından vezneye yatırılan paraların kimlere, hangi oranda dağıtılacağı 3717 sayılı yasa ile belirlenmiş durumdaydı. Buna göre; adli yargı hakim ve savcıları ile adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personele yol tazminatının yarısı ödeniyor. Bu ödemelerin aylık toplamı en yüksek devlet memuru aylığını (ek gösterge dahil) geçemiyor. Geçen miktar ve yol tazminatının diğer yarısı, o yerdeki bir bankada açılan hesaba yatırılıyor.

Artan paraların kullanılması konusunda yasada yer alan hüküm Anayasa Mahkemesi'nin 17.05.2007 tarihli, E:2004/46 ve K:2007/60 sayılı Kararıyla iptal edildi. İptal kararının boşluk doğurmaması için 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.


Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı 21.11.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı, 21.11.2008 tarihi itibarıyla da yürürlüğe girdi. Kararın yayınlanması ile yürürlüğe girmesi arasında geçen bir yıllık süre içinde konuyla ilgili bir düzenleme yapılmadı. Buna rağmen yatırılan keşif paralarının artan kısmı ve yarısı bankalara yatmaya devam etti.


SON DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
TBMM'de tarafından kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek olan kanun, önce birikmiş paraların eski sisteme göre dağıtılmasını ve sonrasında farklı bir ödeme sistemine geçilmesini öngörüyor. Tasarıyla 3717 sayılı Kanun'a eklenen geçici 2. maddeye göre; 21.11.2008 tarihinden Kanun'un yürürlüğe gireceği tarihe kadar banka hesaplarına yatırılan paralar, bu süreler içinde çalışan personele çalışma süresi dikkate alınarak 21.11.2008 tarihinden önce yürürlükte bulunan kanun hükümlerine göre dağıtılacak.
Yani, yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yatan paralar eski uygulama kapsamında toptan dağıtılacak. Dağıtım sonunda artan para olursa Hazine'ye gelir kaydedilecek.

Özetle söylemek gerekirse, yeni düzenleme yasalaşıp yürürlüğe girdiğinde yargı personeline 'toplu ödeme' yapılacak. Yasayla, toptan ödeme yapılmasının ödenek engeline takılmaması için önlem de alınmış durumda. Buna göre bu ödemelerde kullanılmak üzere; 2009 yılı yargı harçları gelir gerçekleşmesinin yüzde 5'ini geçmemek üzere, Adalet Bakanlığı bütçesine ödenek eklenmesine Maliye Bakanlığı yetkili kılınıyor.


YENİ SİSTEM
Toptan ödemeyi ve yeni sistemi düzenleyen değişiklikler Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek. Yeni sisteme göre;
Daire dışında yapılması gereken her keşif ve icra işlemi için; hakimlere, Cumhuriyet savcılarına, asker” mahkemelerdeki subay üyelere, adl” tabiplere, icra müdürleri ve yardımcıları ile icra işlemlerini yapmakla yetkili memurlara, Hazine avukatlarına, Hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirleri ve 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre yetkili kılınan kişilere (275);

Yazı işleri müdürlerine, hakim veya Cumhuriyet savcısının kararı üzerine görevlendirilen sosyal çalışmacı, psikolog ve pedagoglara, muhakemat hizmetlerinde görev yapan memurlara, zabıt katiplerine ve ceza ve infaz kurum personeli hariç olmak üzere diğer adl” ve idar” yargı personeline (200);

Mübaşir ve hizmetlilere (150) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yol tazminatı ödenecek. Bu şekilde hesaplanan yol tazminatı bütçenin ilgili tertibinden her ayın sonunda ödenecek. Kapsamda bulunanlara ayrıca yevmiye ödenmeyecek. Bir kişinin alacağı aylık yol tazminatı tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının ek gösterge dahil iki katını geçemeyecek.

 

Soru ve Cevaplar:

Polislikteki yıpranma payı hizmet süreme ilave edilir mi?
1961 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1981, halen sigortalı olarak çalışmaktayım. Bugüne kadar ödenmiş primim 1000 küsur gün. Bu arada 1988-1994 tarihleri arasında 6,5 sene Emekli Sandığı'na tabi polis memuru olarak görev yaptım. İki sigortayı birleştirebilir miyim ve ne zaman başvurmalıyım? Askerliğimi de sigorta başlangıcından sonra yaptım. Borçlanarak ne zaman emekli olabilirim? Polis memurluğu süremdeki yıpranma payı ilave edilecek mi? Ahmet Gündüz

1981 sigorta başlangıcıyla SSK'dan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 46 yaş ve 5075 prim günü şartlarına tabisiniz. Bir de Emekli Sandığı'ndan sonra 4/a (SSK)kapsamındaki prim ödeme gün sayınızın en az 1260 gün olması gerekiyor. Sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlamışsınız, prim ödeme şartını tamamladığınız tarihte emekliliğe hak kazanırsınız.

Asaletiniz onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçen süreler de dahil olmak üzere polis olarak geçen fiili hizmet müddetinizin her yılı için 3 ay (90 gün) fiili hizmet müddetinize eklenir. Emekli Sandığı'ndan sonra 4/a (SSK) kapsamında ödemeniz gereken 1260 gün, Emekli Sandığı'ndan önceki SSK prim ödeme gün sayınız, Emekli Sandığı fiili hizmetiniz ve fiili hizmet zammı toplamınızı hesaplayıp, eksik kalan süre için askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Hizmetlerinizin birleştirilmesi için istediğiniz zaman (şu an bile) başvurabilirsiniz.

 

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Yüklenicinin  verdiği zararlardan iş  sahibinin sorumluluğu ESER sözleşmelerinde kural olarak, iş sahibi ile yüklenici arasında bağımlılık ilişkisi bulunmakta, yüklenici iş sahibinden bağımsız olarak üstlendiği işi sözleşme koşullarına uygun olarak tamamlayıp teslim etmeyi üstlenmektedir. Böyle durumlarda yüklenicinin üçüncü kişilere zarar vermesi halinde iş sahibi zarardan sorumlu tutulamıyor. Ancak, iş sahibi ile yüklenici arasındaki sözleşmede, iş sahibine yükleniciye emir ve talimat verme, yapılan işi kontrol ve denetim yetkisi tanınmış olması halinde ise iş sahibi meydana gelen zarardan müteselsil olarak sorumlu oluyor.

 

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Düşleri gerçekleştirmenin en kestirme yolu uyanmaktır.'
J.M. Power Quotes



Bu yazı 2,611 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,515 µs