En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
16 Ağustos 2010

0 bin memura ikramiye hayali pompalanıyor



500 bin memura ikramiye hayali pompalanıyor

|Akşam Gazetesi| |15.08.2010|

 

Cuma günü bir gazetenin manşete taşıdığı, bazı gazetelerin de internet sayfalarında yer verdiği '500 bin memura ikramiye müjdesi!' başlıklı haberle yine hayal pompalandı.

 

Konu SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi hizmeti olup, son defa Emekli Sandığı'na tabi görevdeyken emekliye ayrılmadığı için memur olarak geçen çalışma sürelerine ilişkin emekli ikramiyesi ödenmeyenlerle ilgiliydi.
Habere göre, Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra çıkarılan kanunla yapılan düzenleme, son defa Emekli Sandığı'na tabi görevdeyken emekliye ayrılmadığı için emekli ikramiyesi ödenmeyenlere, emekli ikramiyelerinin ödenmesine imkan sağlıyormuş. Bu kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) müracaat ederek memurlukta geçen süreleri kadar emekli ikramiyesi almaları mümkün olacakmış...

 

BOŞ YERE HAYAL POMPALANIYOR
Son defa devlet memuru iken emekliye ayrılmamış olanlara normal yollardan memurlukta geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesi mümkün değil. Kimse boş hayale kapılmasın. SGK da ödemiyor zaten. Başvuruları reddediyor. Konuyu 27 Haziran tarihli AKŞAM'da 'Emekli ikramiyesinde eski tas eski hamam' başlığıyla ele almıştık...
Söz konusu kişilerin memurlukta geçen sürelerine ilişkin ikramiyelerini alabilmeleri ancak dava yoluyla mümkün olabilir.
Bunun için de önce SGK'dan emekli ikramiyesinin talep edilmesi, talebin reddi üzerine İdare Mahkemesinde dava açılması; dava dilekçesinde, yeni düzenlemede Anayasa mahkemesinin iptal gerekçesine uyulmadığı, iptal edilen hükmün bu defa Emekli Sandığı Kanunu'na koyulduğu ve bu düzenlemenin de Anayasaya aykırı olduğunun belirtilmesi, İdare Mahkemesinin de konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıması gerekiyor.


İKRAMİYE NEDEN ÖDENMİYOR?
2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 12. maddesinde yer alan ve bir süre devlet memurluğu yaptıktan sonra çeşitli nedenlerle memuriyetten ayrılıp SSK veya Bağ-Kur'a tabi olarak çalışıp emekli olanlara, memuriyet sürelerine ilişkin emekli ikramiyelerinin ödenmemesine gerekçe olan 'Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve...' ibaresinin, Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine, aynı ibareye, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 89. maddesinde 19 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5997 sayılı Kanunla yapılan değişiklikte de yer verildi.
 Emekli ikramiyesi ödenebilmesi için 89. maddenin birinci cümlesine göre 'Hizmet sürelerinin tamamının' bu Kanun (Emekli Sandığı Kanunu) ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici 4. maddesi (Emekli Sandığı Kanunu) kapsamında geçmesi gerekiyor ve bu cümle yeni bir durum ortaya çıkarmıyor.
 89. maddenin ikinci cümlesine göre emekli ikramiyesi ödenebilmesi için ise, 'Son defa bu Kanun (Emekli Sandığı Kanunu) ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici 4. maddesi (Emekli Sandığı Kanunu) hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılmış' ve 2829 sayılı Kanuna göre birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlanmış olması gerekiyor. Yani 2829 sayılı Kanun'un Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 'Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılmış olma' şartı burada da aranıyor ve bu cümle de yeni bir durum ortaya çıkarmıyor.
Sonuç olarak yeni düzenleme, 1 Haziran 2010 tarihinden önce emekli olanlardan, son defa Emekli Sandığı'na tabi görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılmamış olanlara emekli ikramiyesi ödenmesini sağlamadığı gibi, bu tarihten sonra emekli olacaklara da emekli ikramiyesi ödenmesini sağlamıyor.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Apartman yöneticisine  ödenen ücretin  vergilendirilmesi
KAT malikleri arasından seçilen yöneticiye diğer kat maliklerince yöneticilik hizmeti karşılığında yapılan ücret ödemeleri vergiye tabi değil; ancak kat malikleri dışından seçilen yöneticiye yapılan ücret ödemelerinden vergi kesintisi yapılması gerekiyor.


Soru ve Cevaplar

Eşiniz prim gününü 5000 güne tamamladığında  emekli olur
EŞİM (Perihan Baykal) 23.08.1968 doğumlu. 01.01.1981 sigortaya giriş tarihi, 2000 günü var. SSK çıkış tarihi 05.10.1987. İsteğe bağlı giriş tarihi 01.02.1999,  1881 günü var. Bağ-Kur başlangıcı 01.12.2008, 540 günü var. Ne zaman emekli olabilir? Birol Baykal 

Eşinizin 2000 gün zorunlu, 1881 gün isteğe bağlı olmak üzere 3881 gün SSK, 540 gün Bağ-Kur olmak üzere toplam 4421 günü var. 579 gün daha prim ödeyerek prim gününü 5000 güne tamamladığı tarihte SSK'dan emekliliğe hak kazanır. Burada dikkat etmeniz gereken husus, Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödeyeceği sürenin 1230 günü aşmaması. Aksi halde eşiniz Bağ-Kur şartlarıyla Bağ-Kur'dan emekli olmak durumunda kalır. Ayrıca eşinizin doğum borçlanması yapma durumu söz konusu ise eksik gününü doğum borçlanmasıyla tamamlayarak da emekli olabilir.



Bu yazı 2,971 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,527 µs