En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
30 Ağustos 2010

Yurtdısı tanıtım desteği



Yurtdısı tanıtım desteği

|Akşam Gazetesi| |29.08.2010|

 

İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı'na dayanılarak hazırlanan 'Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ', 18 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle yeniden düzenlenen kira desteğini 24 Ağustos 2010 Salı günkü AKŞAM'da yazmıştık. Bu yazımızda tebliğle düzenlenen desteklerden tanıtım desteği üzerinde duracağız.
Tanıtım desteğinden yararlanmak için tanıtıma ilişkin faaliyetlerin ilgili şirketler veya 'işbirliği kuruluşları' tarafından yapılması gerekiyor. Tebliğ'de sözü edilen işbirliği kuruluşu; üyeleri için işbirliği faaliyeti gerçekleştiren İhracatçı Birlikleri, İl Ticaret ve Sanayi/Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Sektörel Üretici Dernekleri veya imalatçıların kurduğu dernek-birlik veya kooperatifleri ifade ediyor.

 

DESTEKLENECEK TANITIM FAALİYETLERİ
Tebliğ kapsamında desteklenecek tanıtım faaliyetleri; yurtdışına yönelik olarak gerçekleştirilen görsel ve yazılı tanıtım, sponsorluk, yurt dışı birimlerinin internet sayfasına ilişkin tasarım, reklam panoları, yabancı dilde hazırlanmış firma katalogları, broşürler, eşantiyon ve tanıtım malzemeleri, elektronik ortamda tanıtım sitelerine verilen reklam giderlerinden oluşuyor. Bu bağlamda ilgili şirketlerin yaptığı tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra işbirliği kurulularının tanıtım faaliyetleri de destek kapsamında.
Ancak, yurt dışına yönelik yayın yapan Türk televizyonları, Türk gazeteleri ile yurt dışında Türkçe yayın yapan televizyonlar, gazeteler ve benzeri basın yayın organlarına verilecek reklamlara ilişkin harcamalar destek kapsamında değerlendirilmiyor.

 

YURTDIŞINDA BİRİMİ BULUNANLAR
Tebliğ kapsamında desteklenen yurt dışı birimi bulunan şirketler ve İşbirliği Kuruluşlarınca, Türkiye'de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri; % 60 oranında ve her bir ülke için yıllık en fazla 150.000 ABD Dolarına kadar destekleniyor.
Tanıtım desteği, tebliğ kapsamında desteklenen yurt dışı birimin destek süresi ile sınırlı olmak üzere yurt dışı birimin bulunduğu ülkede gerçekleştirilen tanıtım faaliyetleri için veriliyor.

 

YURTDIŞINDA BİRİMİ BULUNMAYANLAR
Tebliğ kapsamında desteklenen yurt dışı birimi bulunmayan şirketlerce, Türkiye'de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri % 60 oranında ve yıllık en fazla 250.000 ABD Dolarına kadar destekleniyor.
Ancak yurt dışında birimi bulunmayan şirketlerin tanıtım desteğinden yararlanabilmeleri için yurt içinde ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip olması gerekiyor.

 

DİĞER HUSUSLAR
Şirketler ve işbirliği kuruluşları tebliğde düzenlenen tanıtım desteğinden en fazla 4 (dört) yıl süresince yararlanabiliyor. Dört yıllık süre, bu konudaki ilk destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesinin tarihinden itibaren başlıyor.
Aynı ülkede gerçekleştirilen tanıtım faaliyetleri için; tebliğde belirlenen koşullar çerçevesinde, yurtdışında birimi olan ve olmayanlara özgü desteklerden sadece birisinden yararlanılabiliyor. Yani, A ülkesi için önce yurtdışında birimi olmayanlara yönelik destekten yararlanıp daha sonra birim açıp aynı ülke için yurtdışında birimi olanlara sağlanan destekten yararlanılamıyor.
Bu durumdakilerin yaralanma koşullarının değişmesi halinde (örneğin birim yokken açılması veya birim varken kapatılması) daha önce yararlandıkları destek miktarı mahsup ediliyor.

 

Soru ve Cevaplar

01.10.2008 de çıkarılan yasa değişikliği beni nasıl etkiliyor?
06.02.1972 doğumlu, 01.02.1993 SSK sigorta başlangıcı olan bayanım. 01.02.1993 ila 01.04.2004 arasında 1370 gün SSK'lı çalışmam var. 01.05.2007 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödüyorum.
01.10.2008 de çıkarılan yasa değişikliği beni nasıl etkiliyor? Son 7 çalışma yılında en az 1260 gün aktif çalışma gerekiyor mu? Ne zaman emekli olurum? Ayrıca 30.05.2003 de birinci, 30.07.2007 de ikinci doğumumu yaptım. Doğum borçlanması yapabilir miyim veya nasıl bir yol izlemem gerekir? Bana bir yol haritası gösterebilir misiniz? Özgen Büyükçulha

 

1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren yeni sosyal güvenlik yasası, isteğe bağlı sigortalılığınızla ilgili olarak sizi etkiliyor. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ödemiş olduğunuz isteğe bağlı sigorta primleri 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle SSK'dan emeklilik için son yedi yıllık fiili prim ödeme süresi içinde en az 1261 gün 4/a (SSK) kapsamında çalışarak prim ödemiş olmalısınız.
01.02.1993 sigorta başlangıcıyla en az 5600 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 49 yaşınızı dolduracağınız 06.02.2021 tarihinde SSK'dan emekliliğe hak kazanırsınız. İkinci doğum tarihinden itibaren iki yıllık sürede isteğe bağlı prim ödediğinizden (prim ödenmemiş süre olmadığından) doğum borçlanması yapma hakkınız yok. Birinci doğumla ilgili olarak, doğum tarihinden itibaren iki yıllık süre içindeki prim ödenmemiş süreler için doğum borçlanması yapma hakkınız var. Bu da size erken emeklilik değil, prim ödeme gün sayısı kazandırır. Ancak şu anda toplam 2540 prim gününüz ve yaşınızı doldurana kadar 5600 günü tamamlama şansınız var. Doğum borçlanmasını gerekirse daha sonra da yapabilirsiniz.

 

Sigorta başlangıcı borçlanılan süre kadar geri gelir
AKŞAM gazetesinde yazılarınızı severek takıp ediyorum, benim için çok da faydalı oluyor. 11 Ağustos 2010 günkü yazınızda doğum yapan kadınların borçlanmasında bahsettiniz. Eşim 01.01.1965 doğumlu. İlk defa 15.01.1996 tarihinde sigortalı oldu. 17.11.1985 tarihinde de ilk çocuğumuzu doğurdu. Geriye dönük olarak borçlanabilecek miyiz? Yani eşimin sigorta başlangıcı 17.11.1985 olabilecek mi? Hasan Sevindik
 

Eşiniz 1985 yılında yapmış olduğu doğum için iki yıllık veya iki yılı aşmamak üzere istediği kadar süreyi borçlanabilecek. Ancak ilk defa sigortalı olunan tarihten önceki borçlanmalar, sigorta başlangıcını borçlanılan süre kadar geri götürüyor.
Buna göre eşinizin doğum borçlanması yapması halinde sigorta başlangıcı doğumun gerçekleştiği 17.11.1985 tarihine geri gelmez. İki yıllık borçlanma yapması halinde, 15.01.1996 olan sigorta başlangıç tarihi iki yıl geri giderek 15.01.1994 olur.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması
Bİr taşınmaz üzerine ipotek tesis edilebilmesi için taşınmaz maliki ile alacaklı arasındaki anlaşmanın tapu siciline tescili gerekir. İpotek konulduktan sonra, ipotek tesisini gerektiren alacak ortadan kalkmasına rağmen, alacaklı terkin talebinde bulunmazsa taşınmaz maliki ipoteğin kaldırılmasını dava yoluyla isteyebilir.



Bu yazı 2,651 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,843 µs