En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
10 Ekim 2010

Yaşını bekleyenlerin genel sağlık sigortası



Yaşını bekleyenlerin genel sağlık sigortası

|Akşam Gazetesi| |07.10.2010|

 

Mevzuatımıza göre emekli olabilmek için genel olarak üç şartın birlikte gerçekleşmesi gerekiyor. Bunlar; çalışma süresi, prim gün sayısı ve yaş. Prim gün sayısı ve sigortalık sürelerinin dolduranların emekli olabilmeleri için kademeli sisteme göre belirlenen yaşlarını doldurmaları gerekiyor.
Yaşını doldurmayı bekleyenlerin, bekleme süresi içinde çalışmalarına ve dolayısıyla prim ödemelerine gerek bulunmuyor. Ancak bu durumdakilerin sağlık hizmeti alabilmeleri için 'genel sağlık sigortası primi' ödemeleri gerekiyor.

Emeklilik için çalışmaksızın yaşının dolmasını bekleyenlerden, eşleri sosyal güvenlik kapsamında (aktif çalışan veya emekli) olanların ise bakmakla yükümlü olunan kişi olarak eşleri üzerinden sağlık yardımını alacakları için prim ödemeleri gerekmiyor.

 

DEĞİŞİKLİK İŞARETLERİ
Geçtiğimiz günlerde basında, emekli olmak için yaş haddinin dolmasını bekleyenlerin de genel sağlık sigortası kapsamına alınacaklarına dair haberler yer aldı. Bu haberlerde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu konuda 'açılım' yapmaya hazırlandığı ve mevzuatta yapılacak değişiklikle, söz konusu kişilere genel sağlık sigortası kapsamındaki tüm hizmetleri açacağı belirtildi.

Yürürlükteki mevzuatımıza göre; herhangi bir sigortalı gün sayısını doldurup işinden ayrılarak yaş için beklemeye başladığında, 100 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Bu sürenin sonunda, sağlık hizmetinden yararlanabilmek için her ay gelir durumuna göre genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, eşi çalışan veya emekli olanların prim ödemeleri gerekmiyor.

Anımsanacağı gibi, sosyal güvenlik kapsamında olmayanlar için zorunlu genel sağlık sigortası 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle başladı. Ancak, uygulamanın bir süre erteleneceği, gerekli yasa değişikliğinin unutulduğu ve ertelemeyi sağlayacak düzenlemenin acilen yasalaşacağı bizzat kurum yetkililerince açıklandı. İşte bu noktada SGK 'hazır eli değmişken' yaşını bekleyenler için de bir düzenleme yapılması gerektiğini fark etti.

 

NE YAPILABİLİR?
Yaşını bekleyenlerle ilgili olarak başvurulabilecek seçeneklerden birisi, bunların hiç prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalandırılması. Bu durumdakiler, zaten yıl ve prim gününü doldurmuşlar. Bu kişiler için yaş sonradan yükseltildi. Eğer yaş yükseltilmeseydi bu kişilere 'emekli' sıfatıyla zaten ücretsiz sağlık hizmeti verilecekti. Üstelik emekli maaşı da ödenecekti. 'Maaşları bağlanmıyor, bari sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmeti alabilsinler' denebilir.

Bu seçenek ve sıraladığımız gerekçelerin, SGK'nın aktüeryal dengelerine takılma olasılığı oldukça yüksek. O zaman 'orta yol' niteliğinde ikinci bir seçenek akla geliyor. Buna göre; 'yaşını bekleyenlerin ödeyecekleri genel sağlık sigortası primi, diğerlerine göre farklı olarak belirlenebilir'.
Örneğin, gelir testine göre ortaya çıkacak GSS priminin, bu durumdakilerden indirimli olarak tahsil edilmesi sağlanabilir. Bu bağlamda yüzde 50 veya farklı bir oran belirlenmesi mümkün.

Başka bir seçenek ise bu konuda 'eylemsiz kalınması'. Yani hiçbir şey yapılmaması. Ancak yaklaşan seçimler, bu seçeneğin dikkate alınmasını güçleştiriyor. Ayrıca SGK'nın çalışma başlatması, zaten cari durum niteliğinde olan bu seçeneğin değerlendirilmeyeceği anlamına geliyor.
Konu hakkındaki en radikal seçenek ise 'emeklilik için yaşının dolmasını bekleyenlerin bir defaya mahsus olarak emekliliğe sevk edilmesi'. Seçim ortamının yaklaştığı da göz önüne alınırsa bu seçeneğin de tercih edilme olasılığı var. Ancak seçeneğin SGK'nın aktüeryal dengesini olumsuz etkilemesinin yanı sıra bu konudaki kanun teklifinin MHP tarafından verilmiş olması, bu seçeneğin tercih edilme şansını azaltıyor.

 

Soru ve Cevaplar

Doğum borçlanmasıyla 1440 gün kazanabilirsiniz
01.10.1969 doğumluyum. 01.07.1985 ilk SSK girişim. TC Kimlik, SSK ve Bağ-Kur numaralarım sırasıyla..., ... ve ... (01.07.1985-08.01.1988), (11.11.1999-06.03.2000) ve (18.01.2001-31.05.2004) arasında SSK'lı olarak çalıştım. 26.01.1989 tarihinde birinci, 22.01.1996 tarihinde ikinci doğumu yaptım. 01.10.2006 tarihinden, isteğe bağlı sigortalılığın Bağ-Kur'a devredildiği 30.09.2008 tarihine kadar SSK isteğe bağlı sigortaya düzenli olarak ödeme yaptım. Daha sonra Bağ-Kur'lu olarak 10 ay isteğe bağlı ödeme yapabildim ve dilekçe vererek sigortalılığımı sona erdirdim. 1538 gün SSK, 1050 gün isteğe bağlı SSK ve 300 gün isteğe bağlı Bağ-Kur olmak üzere toplam 2888 prim günüm var.
Doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? Emeklilik için neler gerekiyor? Prim günüm 3600 güne tamamlanırsa emeklilik olur mu? Figen Şare

Her iki doğum için ikişer yıldan dört yıl (1440 gün) doğum borçlanması yapabilirsiniz. Normal emeklilik için 5075 prim gününü tamamlayıp, 42 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Prim gününüzü tamamladığınızda emekliliğe hak kazanırsınız. 3600 günle emekli olmanız mümkün. Ancak ayrıca 58 yaşınızı da doldurmanız gerekiyor. Bu arada mevcut prim gününüz 2888 gün değil, 2568 gün. Sizin dosyanızda size ait olmayan, iki ayrı kişiye ait 180 gün prim ödemesi gözüküyor.

 

Yargı kararlarını uygulamayanların sorumluluğu
YETKİ ve görevleri nedeniyle idari yargı kararlarını uygulama olanağına sahip olmalarına rağmen, kararın gereğini yerine getirmeyen kamu yöneticileri, kararın yerine getirilmemesi nedeniyle oluşacak zararlardan şahsen sorumludur. (Yrg. HGK, E: 2009/4-453, K: 2009/553)

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Yalnız işsiz olanlar değil, daha iyi işler yapabilecek olanlar da başıboştur.'
Sokrates



Bu yazı 2,888 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,975 µs