En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
13 Ekim 2010

Tahsili şüpheli olan alacaklar



Tahsili şüpheli olan alacaklar

|Akşam Gazetesi| |12.10.2010|

 

Ticari işletmelerin senetli ya da senetsiz vadeli satış yapmaları, ekonomik yaşamın gereği olarak ortaya çıkıyor. Vadeli satışlarda satıcının beklentisi, borçlunun vadesinde ödeme yapmasıdır. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Kimi zaman borçlunun ekonomik durumu ödemeye olanak sağlamıyor, kimi zaman borçlu ödeme yapmak istemiyor. Bazen de borçluyu bulmak mümkün olmuyor.

Böyle durumlarda ticari işletmeler tahsil etmedikleri, belki de hiç tahsil edemeyecekleri 'kağıt üzerindeki' alacakları için vergi ödemek zorunda kalıyor. Bunun nedeni, bilanço esasına göre defter tutanlarda (birinci sınıf tüccarlar ve kurumlar vergisi mükellefleri) gelirin elde edilmesi açısından 'tahakkuk esasının' geçerli olması.

 

GELİRİN ELDE EDİLMESİ
Gelir tipi vergilerde vergi borcunun doğumu için gerekli olan şartlardan birisi, 'gelirin elde edilmesi'. Elde etme, 'tahsil' ve 'tahakkuk' esaslarına göre olabiliyor. İki esas arasındaki en önemli fark zaman bakımından ortaya çıkıyor. Tahsil esasında yapılan satış veya görülen hizmetin karşılığı nakden veya hesaben alınmadıkça, bedel hasılat sayılmıyor.

Tahakkuk esasında ise, satış veya hizmet bedeli herhangi bir belgeye bağlanmasa bile, hasılat olarak kaydedilmesi gerekiyor. Dahası, bu işleme ait KDV'nin, tahsil edilmese bile satıcı tarafından yatırılması gerekiyor. Bunun dışında, tahsil edilmeyen bedellerin hasılat kaydedilmesi gelir veya kurumlar vergisi matrahını da etkiliyor.
Tahakkuk esasının geçerli kılındığı faaliyetlerde, tahsil edilmeyeceği anlaşılan veya tahsili şüpheli durumda olan alacaklar için bir telafi mekanizması var.

 

ŞÜPHELİ ALACAK NEDİR?
Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre;
Dava ve icra aşamasında bulunan alacaklar ile l Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar şüpheli alacak sayılıyor.
Dava ve icra aşamasındaki alacaklar konusu net olmakla birlikte, dava ve icra takibine değmeyecek derecede 'küçük alacaklar' kavramı yeterince açık bulunmuyor. Alacağın küçük alacak olup olmadığının belirlenmesinde, alacağın nicel ölçüsü olarak işletmenin iş hacmi içindeki payından çok, alacak için izlenecek dava ve takip yollarının maliyeti ile alacak miktarının karşılaştırılması gerekiyor.
Bu karşılaştırma sonunda dava açmaya veya icra takibine değmeyecek küçük alacaklar için protesto çekilmesi veya yazı ile birden fazla istenmesi gerekiyor. Ancak, ispat için talep yazısının taahhütlü olmasında yarar bulunuyor. Tavsiyemiz, bu tür yazışmaların noter aracılığıyla yapılması.


YAPILACAK İŞLEM
Dava ve icra aşamasında olan alacaklar, dava açıldığında veya icraya başvurulduğunda 'şüpheli alacaklar' hesabına aktarılır. Dava ve icra takibine değmeyecek kadar küçük alacaklar ise, protestonun ardından makul bir süre (örneğin 10 gün) geçitken sonra şüpheli alacaklar hesabına aktarılır.
Bu durumdaki alacaklar mali yıl bitmeden tahsil edilirse tahsil edilen kısım şüpheli alacaklardan çıkılarak tahsil biçimine göre kasa veya banka hesaplarına aktarılır. Kısmi tahsil yapıldığında veya hiç tahsil yapılamadığında kalan şüpheli alacaklar için yılın son gününde karşılık ayrılır. Ayrılan bu karşılık kar-zarar hesabıyla ilişkilendirilerek tahsil edilmemiş alacaklar için vergi ödenmesinin önüne geçilir. Karşılık ayrılarak kar-zarar hesabına atılan alacakların izleyen yıllarda tahsil edilmesi halinde, bunlar olağanüstü gelir ve karlar hesabına aktarılarak vergisinin tahsil edildiği yılda ödenmesi sağlanır.

 

Soru ve Cevaplar

Genelgeye göre, doğum borçlanması yapamıyorsunuz
01.10.1959 doğumluyum. 28.06.1988-31.03.1991 tarihleri arası (2 yıl 9 ay 3 gün) Bağ-Kur'a pirim yatırdım ve kaydımı kapattım. 01.05 2004 tarihinde SSK'lı olarak çalışmaya başladım.  Halen SSK'lı olarak çalışmaktayım ve 2010/Ağustos sonu itibarıyla 2015 prim günüm var. 26.11.1983 ve 24.11.1986 doğumlu iki çocuğum var. 4 yılı borçlanabilir miyim ve borçlanabilirsem hemen emekli olabilir miyim? Doğum borçlanmasından yararlanamazsam ne zaman emekli olabilirim? Yaşım dolayısıyla 3600 günle emekli olabilir miyim?

  Yasemin Yılmaz

Mevcut borçlanma genelgesine göre, 4/a (SSK) kapsamında sigortalılığın tescil edildiği tarihten önce gerçekleşen doğumlar için borçlanma yapılamıyor.  Her iki doğum da ilk defa 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olduğunuz tarihten önce gerçekleştiğinden doğum borçlanması yapamıyorsunuz.
Prim gününüzü 5300 güne tamamladığınız tarihte (ara vermeden prim ödemeye devam etmeniz halinde yaklaşık 6 yıl sonra, 2017 yılı başında) emekliliğe hak kazanıyorsunuz. 3600 prim günüyle emekli olabilmeniz için ise 58 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Trafik sigorta şirketi iflas ederse

Araçlarda trafik sigortası yaptırılması yasa gereği. Yine yasa gereği olarak sigortacı, poliçede kararlaştırılan riskleri, belirtilen sınırlar dahilinde ödemek zorunda. Sigortacının iflası halinde ise zarar görenler, zararlarını doğrudan doğruya Karayolları Trafik Garanti Sigortası Fonu'ndan talep edebilirler.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'İyi ağaç kolay yetişmez; rüzgar ne denli güçlü eserse ağaç da o denli sağlam olur.' J.Willard Marriot



Bu yazı 2,265 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,878 µs