En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
25 Ekim 2010

Yağcılarda inecek var...



Yağcılarda inecek var...

|Akşam Gazetesi| |24.10.2010|

 

    Akaryakıt üzerinden alınan vergilerde dünya rekoru sahibiyiz. Bu durum, akaryakıtın girdi olduğu alanlarda doğrudan, diğer sektörlerde ise taşıma maliyetleri üzerinden dolaylı olarak maliyet artırıcı etki yaratıyor.

Yakın bir geçmişte benzindeki fiyat yüksekliğine alternatif olarak araç bagajlarında tüp taşınıyordu. Bu durum zamanla yasal zemin bularak büyük bir LPG sektörü ortaya çıkardı. Ticari taşıtlar başta olmak üzere LPG kullanımı giderek yaygınlaştı. Öyle ki, büyük silindir hacmine sahip son model lüks araçlarda bile LPG kullanılmaya başlandı.

 

KULLANILMIŞ YAĞ FORMÜLÜ
Buz kalıbından jeton yaparak Avrupa'daki otomatları bile dolandıran yurdum insanı, motorindeki yüksek vergiye de çare bulmuş durumda. Hem de ne çare...
Kullanılmış makine yağlarını yakıt olarak devreye sokmak kimin aklına gelir? Biyodizelden söz etmiyoruz. Bildiğiniz kullanılmış makine yağlarından söz ediyoruz.
Bu yağlar filtreden geçirilerek tenekelere dolduruluyor ve litresi 2,00 TL'den satılıyor. Bu yağlar özellikle otobüs, kamyon ve tırlarda yaygın olarak kullanılıyor. Yağ kullanımıyla litrede 1,10 TL'den fazla bir avantaj sağlanıyor. Bu avantaj miktarı euro dizel kullanan yeni modeller için geçerli. Daha eski olan, euro dizel kullanacak teknik donanıma sahip olmayan araçlarda ise kıyaslamanın kırsal motorinle yapılması gerekiyor. Buna göre sağlanan avantaj ise litrede 1,70 TL.

Belki dikkatinizi çekmiştir, şehirlerarası yollardaki bazı akaryakıt istasyonlarında '10 numara yağ bulunur' şeklinde duyurulara rastlanır. İşte bu duyurularda sözü edilen yağ, gerçek 10 numara yağ değil. Bu duyurular, taşımacılara aranan ucuz yakıtın işletmede olduğunu bildirmek amacıyla hazırlanıyor.


ZARARI VAR MI?
Yağ kullanıcıları ortaya çıkan zararın fiyat avantajına göre önemsiz olduğunu söylüyor. Rivayetlere göre yağ kullanımının ortaya çıkardığı en belirgin olumsuz etki, enjektörlerin zarar görmesi. Enjektörler 100.000 kilometre sonra kullanılamaz hale geliyormuş. Bunun parasal karşılığı ise sadece 250 TL. Yani devede kulak.
Yağ kullanımının çevresel anlamda ciddi zararları da var. Ancak, ayakta durmaya çalışan taşımacılık sektörü bunu düşünecek durumda değil. Onların temel amacı, tıpkı bütçe gelirlerinin yetersizliğine karşı vergileri artırarak günün kurtarılmaya çalışılmasında olduğu gibi günü kurtarmak.


ÇÖZÜM NE?
Bu tür durumlarda denetim ve cezalandırmanın kalıcı çözüm olmadığı yaşanılan deneyimlerle öğrenilmiş durumda. En azından öğrenilmiş olduğunu umuyoruz. Sorunun doğru çözüm yolu, yüksek olan vergilerin makul düzeye indirilmesi.
Buna karşı olarak, vergilerin düşürülmesinin vergi gelirlerini azaltacağı ileri sürülebilir. İddia ediyoruz; tersine vergi gelirlerini artırır.
Motorine alternatif olarak yağ kullanılması nedeniyle ortaya çıkan vergi kaybının 2 milyar doları aştığını tahmin ediyoruz. Bu kaybın vergi indirimleri nedeniyle belirgin olarak azaltılması mümkün. Böylece, mevcut motorin kullanıcılarının ödediği vergilerde ortaya çıkacak azalma rahatlıkla telafi edilebilir. Yani, vergileri düşürerek hem vergi kaybını önlemek hem de çevreye verilen zararı gidermek mümkün. Bizden söylemesi...


Soru ve Cevaplar:

Eşiniz 46 yaşını doldurduğunda emekli olur
EŞİM 25.05.1968 doğumlu. 1981'de işe başladı. 1988-89 yıllarında askere gitti. Bugüne kadar 8500 pirim ödeme günü var. Askerlik borçlanması yaparsa ne zaman, yapmazsa ne zaman emekli olabilir? Şu anda işsiz olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamıyoruz. Şenay Akpınar
Eşiniz 1981 sigorta başlangıcıyla SSK'dan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 5075 prim günü ve 46 yaş şartlarına tabi. Sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlamış. 46 yaşını dolduracağı 25.05. 2014 tarihinde emekliliğe hak kazanır.
Askerliğini ilk defa sigortalı olduğu tarihten sonra yaptığından, askerlik borçlanması emeklilik yaşını değiştirmez. Prim günü eksiği de bulunmadığından askerlik borçlanmasına gerek yok.
Eşinize gelir testi yaptırıp, tespit edilen aylık ortalama gelirinize göre, yeşil kart kapsamında veya aylık 30,42 TL ile 182,52 TL arasında genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz.

 

Eşiniz dokuz ay doğum borçlanması yapabilir
EŞİM işyerinden Nisan 2007 yılında ayrıldı. 2007 Mayıs ayında evlendik, 2009 Aralık ayında çocuğumuz dünyaya geldi. Eşimin sigorta başlangıcı 1995 Nisan, 2007 yılına kadar sigortası yattı. 28.09.2010 tarihinde tekrar işe başladı ne kadar doğum borçlanması yapabiliriz? Taşkın Tosun
2009 Aralık ayının doğumun gerçekleştiği günü ile eşinizin tekrar çalışmaya başladığı 28.09.2010 tarihi arasındaki süreyi borçlanabilirsiniz. Buna göre eşinizin borçlanabileceği süre yaklaşık dokuz ay.

 

AKLINIZDA BULUNSUN
Avukatın yapacağı tahsilatlar
AVUKATLAR, müvekkilleri nam ve hesaplarına tahsil ettiği alacak ve değerlerden, kendi ücret ve masraflarına isabet eden kısım için hapis hakkını kullanabilirler. Yani, ücret ve masrafları ödenene kadar alıkoyabilirler. Bu miktarı aşan kısmın tutulması kanunun konuluş amacına ve avukatlık meslek kurallarına aykırıdır.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Kendi omzuna tırman; başka nasıl yükselebilirsin ki?' Nietzsche



Bu yazı 2,553 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,160 µs