En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
15 Şubat 2011

Şirket ortakları artık SSK'lı olabilecek



Şirket ortakları artık SSK'lı olabilecek

|Akşam Gazetesi| |15.02.2011|

 

Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Torba Yasa ile çözüme kavuşturulan sorunlardan biri de çakışan sigortalılık statüleri ile ilgili.
Sorun, Bağ-Kur sigortalısı olan bir kişinin aynı dönemde ücretli olarak çalışmaya başlaması halinde ortaya çıkıyordu.

Kişinin asıl gelirini temin ettiği çalışma şekli bir işverene bağlı olarak ücretli çalışma olsa da bazen çok küçük oranda bir şirket ortaklığından dolayı SSK statüsünde sigortalı sayılmıyordu. Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmasından dolayı da emekli olabilmek için daha uzun süre prim ödemek zorunda kalıyordu.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 'Sigortalılık Hallerinin Birleşmesi' başlıklı 53. maddesinde yapılan değişiklikle artık bu sorun bitiyor ve Bağ-Kur sigortalısı iken ücretli çalışmaya başlayanların mağduriyetleri gideriliyor.

SORUN NEYDİ?
5510 sayılı Kanunun 53. maddesinin birinci fıkrasının mevcut haline göre, sigortalının 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c kapsamında sigortalı sayılıyor.
4/c kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılıyor. İlk önce başlayan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde, sonradan başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılıyor.
Başka bir anlatımla, Bağ-Kur sigortalısı olan kişinin aynı dönemde bir işyerinde ücretli olarak çalışmaya başlaması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı devam ettiği sürece SSK sigortalısı olması mümkün olamıyor. SSK sigortalısı sayılmadığı için de ücretli çalıştığı işyerinde iş kazası geçirmesi halinde sorun yaşıyor. Ayrıca da Bağ-Kur sigortalısı olarak daha geç sürede emekli olmak durumunda kalıyor.

TORBA YASA İLE DURUM DÜZELTİLİYOR
Torba Yasa ile yapılan değişiklikle, sigortalının SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c kapsamında sigortalı sayılması korunuyor. Ancak ücretli olarak SSK kapsamında ve kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışması veya şirket ortaklığı nedeniyle Bağ-Kur kapsamında sigortalılık hallerinin çakışması halinde, önce başlayan sigortalılık statüsüne bakılmaksızın SSK statüsünde sigortalı sayılmalarına imkan sağlanıyor.
Yeni düzenlemeye göre, sigortalının 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statüleri ile 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılacak.
Sigortalının aynı anda 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılacak.
Buna göre, sigortalılık statüleri çakışanlar, SSK'dan emekli olabilmek için son 3,5 yılda işyerlerini ve ortaklık hisselerini başkalarına devretmek zorunda kalmayacaklar.
İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeye gerek kalmadan, ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.

 

Soru ve Cevaplar

3,5 yıl çalışmak gerekiyor
9.12.1987 tarihinde SSK'lı  olarak Etibank'ta işe başladım. Kısa bir süre sonra Emekli Sandığı'na tabi oldum. Halen bir kamu bankasında çalışıyorum. 1.9.1969 doğumlu bir bayanım. 1.9.2013 tarihinde 44 yaşında emekliliğimi hak ediyorum. Şu anda bir karar vermek durumundayım. Çalıştığım bankanın A.Ş. olması nedeniyle bir tercih yaparak Emekli Sandığı ya da sigortalı olmayı seçeceğim. Sigortalı ya da Emekli Sandığı'ndan emekli olmak için en son  kaç yıl  çalışmak gerekiyor? Sigortalı olmam durumunda emekli olunca emekli maaşım ne kadar fark eder? Filiz Tekin
Birden fazla sigortalılık statüsünde prim ödemiş olanların hangi statüden emekli olacaklarının belirlenmesinde, emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son yedi yıllık (2520 günlük) fiili hizmet süresi dikkate alınıyor.
Emekli aylığının bağlanıp ödenmesi, bu süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan sigortalılık statüsüne, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncu sigortalılık statüsüne göre
oluyor. Devredilen SSK'dan emekli olabilmeniz için SSK sigortalısı olarak en az 3,5 yıl (1260 gün) prim ödemeniz gerekiyor. Bu da emekli olabilmeniz için bir yıl daha fazla çalışmanızı gerektiriyor.
Sigortalı olmanız durumunda emekli aylığınızın ne kadar fark edeceğini söyleyemiyoruz. Ancak Emekli Sandığı'ndan emekli olmanız halinde alacağınız emekli aylığı, SSK'dan emekli olmanız halinde alacağınız emekli aylığından daha fazla olur.

 

Adres değişikliğinin bildirilmemesinde para cezası
ADRES değişikliği yapanların 20 iş günü içerisinde yeni adres bilgilerini bağlı bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor. Bu süre içinde adres değişikliği beyanında bulunmayanlar para cezası ile karşılaşıyor.Adres kayıt sisteminde gerekli bildirim ve güncellemenin yapılmaması halinde 2011 yılı itibarıyla kesilecek idari para cezası 354 TL.

 

GÜNÜN SÖZÜ
'Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa yanlışınız çok demektir.'  L. Echo



Bu yazı 3,357 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,175 µs