En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
14 Nisan 2011

Bağ-Kur borcu af yasasıyla ödenebilir mi?



Dr. Resul Kurt
www.resulkurt.com
info@resulkurt.com

Bağ-Kur borcu af yasasıyla ödenebilir mi? 
 Okurumuz Ahmet Yiğit “Ben 16/02/1960 doğumluyum. 17/04/1985 Bağ-Kur girişim var. 2003 yılı maliye kaydımı sildirdim ama Bağ-Kur’a biraz borcum vardı, daha sonra herhangi bir ödeme yapmadım. En son 12. basamaktaydım. Torba yasa çıkınca Bağ-Kur’a gittiğimde borçlarımın silindiğini öğrendim. Bu silinen günleri ödeyebilir miyim? Hizmet sürem 11 yıl 8 ay 14 gün ayrıca 2006 yılında 117 gün sigortam var. Emekli olma hakkım var mı?” diyor.
Sosyal güvenlik reformu ile Bağ-Kur borcu olup, ödemek istemeyenlere bir hak tanınmıştı. Buna göre, 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla Bağ-Kur tescilleri yapıldığı halde, beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, prim borçlarının ödenmesine ilişkin kurumca çıkarılacak genel tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıklarının durdurulacağı açıklanmıştı. Yani, 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla Bağ-Kur prim borçlarının 5 yılı aşması halinde silinmiştir. 

Ancak torba kanunla yapılan düzenleme ile; Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur Kanunlarına göre tescilleri yapıldığı halde prim borçları nedeniyle ilgili kanunları uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş ve sigortalılık süreleri ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar durdurulan sigortalılık sürelerini ihya edebileceklerdir.

Yapacakları yazılı başvuruda durdurulan bu sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanmasını talep edebilirler. Borç tutarının Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.

Bu şekilde hesaplanan prim borç tutarının tamamı bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen beşinci ayın sonuna kadar ödendiği takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Bu maddede belirtilen süre içinde hesaplanan borç tutarının tamamının ödenmemesi halinde ihya işlemi geçerli sayılmaz ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin bu madde kapsamı haricinde başkaca prim borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. Bağ-Kur’dan emeklilik için 25 tam yılı, 9000 günü ve kademeli emeklilik kapsamında tabi olduğunuz yaş şartını doldurmanız gereklidir.

***

Doğum borçlanması

Okurumuz Ganime Kef “1968 doğumluyum. 26.05.1989 sigorta girişim. 27.12.1991 işten ayrıldım. 1994 ve 1996 doğumlu iki çocuğum var. Geriye dönük doğum borçlanması yapıp ne zaman emekli olabilirim? Doğum borçlanmasında yaş sınırı var mı? Torba kanunla borçlanma yapıp emekli olabilir miyiz?” diyor.

İlk defa 26.05.1989 tarihinde sigortalı olduğunuz için, 20 yıl sigortalılık süresi, 46 yaşını ve 5375 gün sayısını doldurarak 4/a (yani SSK) sigortalısı olarak emekli olabilirsiniz. Torba Kanun’la doğum borçlanmasında bir değişiklik yapılmadı.  Sigortalı olduğunuz tarihten sonra doğum yapıp, doğumdan sonraki iki yılda çalışmamış olduğunuz için doğum borçlanması yapabilirsiniz. Doğum borçlanmasında  yaş sınırı yokt.Aylık en az 254.88 TL  ödemeniz halinde doğum süresini borçlanabilirsiniz.



Bu yazı 3,723 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,206 µs