En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
23 Mayıs 2011

'Haksız çıkma vergisi' yasa



'Haksız çıkma vergisi' yasa

Yaşamın her alanında çeşitli vergilerle karşılaşıyoruz. 'Haksız çıkma vergisi' de bunlardan birisi. Aslında bu ismi taşıyan bir vergi yok. Tahsil aşamasında bulunan bir vergi dava konusu edilip dava kaybedildiğinde verginin yüzde 10 zamlı ödenmesi gerekiyor. Literatürde 'haksız çıkma zammı' olarak bilinen bu fazla ödeme, başta vergiler olmak üzere 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamına giren bütün kamu alacakları için geçerli.

YASAL DÜZENLEME


Haksız çıkma zammı, 6183 sayılı Kanun'un 58. maddesinde düzenlenmiş olup, söz konusu maddeye göre;
'Kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahıs, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde alacaklı tahsil dairesine ait itiraz işlerine bakan vergi itiraz komisyonu nezdinde itirazda bulunabilir. İtirazın şekli, incelenmesi ve itiraz incelemelerinin iadesi hususlarında Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunur.
Borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısmın cihet ve miktarını açıkça göstermesi lazımdır, aksi halde itiraz edilmemiş sayılır.İtiraz komisyonu bu itirazları en geç 7 gün içinde karara bağlamak mecburiyetindedir.
İtirazında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki amme alacağı yüzde 10 zamla tahsil edilir.'

ANAYASAYA AYKIRILIK İDDİASI


Yasal düzenlemeden de anlaşılacağı gibi, haksız çıkılması halinde ödeme emrine yapılan itirazın oldukça ciddi sonuçları ortaya çıkabiliyor. Mevcut düzenlemenin hak arama özgürlüğüyle bağdaşmadığı ve hukuk devleti ilkesi açısından da sorunlu olduğu, geçmişte çeşitli platformlarda dile getirilmişti.
 Tahsilat aşamasındaki uyuşmazlıklarda, dava açılması işlemlerin yürütülmesini kendiliğinden durdurmuyor. Dahası, alacak için aylık yüzde 1,40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Ayrıca, borçlunun mal kaçırmasını ve ivazsız tasarruflarda bulunmasını engelleyen pek çok düzenleme de var. Dolayısıyla, bu düzenlemenin anayasa ile güvence altına alınmış hak ve özgürlükler bakımından sakıncaları olduğu anlaşılıyor. İşte bu noktadan hareketle bazı vergi mahkemeleri bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdılar.


AYKIRILIK YOK


Anayasa Mahkemesi, 14.05.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan E: 2009/83, K: 2011/29 sayılı kararıyla düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığına 'oybirliğiyle' karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde şu ifadeler dikkat çekici:
'İtiraz konusu kural ile ödeme emrine karşı itirazın reddi durumunda haksız çıkma tazminatı koşulu bulunmakla birlikte idarenin yapmış olduğu işlemler yargı denetimi kapsamındadır. Kamu borçlusu ödeme emrinin tebliğinden önce kamu alacağının esası hakkında yargı yoluna başvurabileceği gibi, itiraz konusu kural ile ödeme emrinin tebliğinden sonra da tahsile ilişkin olarak dava açabilme olanağına sahiptir. Ayrıca, kişilerin davacı veya davalı olarak, yargı mercileri önünde sahip oldukları anayasal haklar engellenmemiş; idari bir işlem niteliğinde olan kamu alacağı ile ilgili ödeme emrine karşı yargı yolu kapatılmamış; mahkemeler, bu işlemlerle ilgili açılmış olan davaları inceleyerek gerekli kararları vermekten alıkonulmamıştır. Bu nedenle kuralın hak arama özgürlüğünü engelleyen bir yönü bulunmamaktadır.'
Gerekçesinden de görüleceği gibi karar, daha önceki aşamalarda (örneğin vergi/ceza ihbarnamesi tebliği sonrası) bu hakkın kullanıldığı veya kullanılabileceği kabullenmesine dayalı. Tebligatın usulsüz olması dışındaki durumlar için geçerli olan bu kabullenmeye genel olarak katıldığımızı belirtmek isteriz. Bundan böyle, kamu borçlularının ödeme emrine karşı dava açmadan önce bir kez daha düşünmelerinde yarar var.

Soru ve Cevaplar

Özürlü hakkından yararlanarak erken emekli olabilir miyim?
10.12.1944 doğumluyum. İlk defa 01.05.1989 tarihinde SSK sigortalısı olarak çalışmaya başladım ve 461 prim günüm var. 01.11.2002-31.12.2003 tarihleri arasında 1 yıl 2 ay tarım Bağ-Kur sigortası ödedim. 01.04.2004 tarihinde tekrar tarım Bağ-Kur sigortalısı oldum ve halen devam ediyor. Buradan da 7 yıl 13 gün prim ödemem var.
Kalp hastasıyım, iş göremezlik raporu aldım. Ne zaman normal emekli olabilirim. İş göremezlik raporu aldığımdan erken emekli olabilir miyim? Olabilirsem ne zaman emekli olabilirim ve ne yapmam gerekir? Ali Kamalı
Prim gününüzü 5400 güne tamamladığınızda Bağ-Kur'dan yaştan emekli olabilirsiniz.
İş göremezlik raporu aldığınızı belirtmekle birlikte, rapordaki çalışma gücü kayıp oranınızı belirtmemişsiniz. Çalışma gücü kaybınız en az yüzde 60 oranında ve bu durum ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra ortaya çıkmış ise hemen malulen emekli olabilirsiniz. Çalışma gücü kayıp oranınız yüzde 50 ile yüzde 59 arasında ise prim gününüzü 4320 güne tamamladığınız tarihte; yüzde 40 ile 49 arasında ise prim gününüzü 4680 güne tamamladığınız tarihte, özürlülere sağlanan erken emeklilik imkanından yararlanarak emekli olmanız mümkün.

YORUMSUZ
SEÇİM meydanlarında özel hayata ilişkin kaset polemiklerinin yapıldığı bugünlerde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinin bilinmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle söz konusu düzenlemeyi yorumsuz olarak aktarıyoruz.
'Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adl” para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
 Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır.'



Bu yazı 2,351 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,600 µs