En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
6 Haziran 2011

Alkollü içkilerde ölüm vergisi



Alkollü içkilerde ölüm vergisi

Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte 'döneme özgü' gelişmeler de hız kazanmış durumda. Yanlış anlaşılmasın, turistlere yönelik tacizlerden söz etmiyoruz. Son yıllarda giderek artan sahte içkilerin ortaya çıkardığı bazı etkilerden bahsetmek istiyoruz. Yakın bir zaman içinde içtikleri sahte içkiden zehirlenerek ölen turist rehberlerine yönelik haberler dünya basınında da yer bulmaya başladı.
Bu durumu Mehmet Y. Yılmaz şu sözlerle ifade etti: 'Turizmi geliştirmek için 70 kişilik Rus tur operatörü grubu getirip, onları da kaçak içkiyle zehirlemek 'dünyanın en büyük aptallıkları' diye bir yarışma varsa orada finale kalacak nitelikte bir iştir.' Bu yoruma katılmamak elde değil.
Cari açığın giderek daha ciddi bir risk oluşturduğu bizim gibi ekonomiler için turizm gelirlerinin yaşamsal önemi var. Turizm alanında rakibimiz durumunda olan ülkelerin, pastadan daha fazla pay almak için 'karalama' kampanyası yapması ise vakayı adiyeden...

ANLAMSIZ ISRAR


Sahte içki olayında ise turizmdeki yabancı rakiplerimizin ekmeğine 'kendi ellerimizle' yağ sürüyoruz. Bu olayların haber yapılmasına itirazımız yok. İtiraz ettiğimiz nokta, yetkililerin bu tabloyu okuyamamakta ısrar etmeleri...
Turizm sektörü, uluslararası rekabetin kıyasıya yaşandığı sektörlerden birisi durumunda. Turistler açısından ziyaret edilmesi düşünülen ülkelerin tarihi, kültürel ve doğal özelliklerinin büyük önemi var. Ancak daha da önemlisi, gidilmesi düşünülen ülkenin ekonomik özellikleri. Kısacası, kaliteyi ucuza alabilmek turistler açısından da önemli bir öncelik.

REKABET ÖNEMLİ ETKEN


Sektörde yaşanan uluslararası rekabet nedeniyle, maliyetlerin düşürülmesi son derece önemli. Bunu yapmanın yollarından birisi de yüksek vergi içeren ürünlerin 'vergisiz' alınabilmesi. Bu konuda favori alan ise alkollü içkiler
Alkollü içkilerdeki yüksek ÖTV, kayıtdışı yollarla üretilmiş içkiyi fiyat olarak cazip hale getiriyor. Denetim ve standart olmadığından bu içkilerin önemli bir bölümü ölüme kadar varabilen trajik sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

VERGİLER ÇOK YÜKSEK


Fransızların ünlü bir sözü var: 'Fazla vergi vergiyi öldürür.' Bu söz, alkollü içkilerdeki ÖTV açısından da geçerli. Vergiler aşırı yükseltildiğinde refleks olarak, vergisiz alanlara kayma yaşanır. Bu kayma devletin umduğu geliri toplayamamasına neden olur. Başka bir deyişle, uygulanan vergi oranının yüksek olması, toplam vergi gelirlerinin de aynı oranda artacağı anlamına gelmiyor.
Alkollü içkilerdeki olay, sadece devletin gelir kaybıyla sonuçlansa iyi. Üstelik turizm sektöründe kelimenin tam anlamıyla 'kendi ayağımıza sıkıyoruz.'

SADECE İÇKİDE DEĞİL


Yüksek oranlı vergiler nedeniyle ortaya çıkan sorunlar sadece alkollü içkilerle sınırlı değil. Aynı konu, motorinden alınan yüksek vergiler için de geçerli. Biraz taşımacılık sektörüyle ilgisi olanlar bilir. Kamyon, TIR ve otobüslerin günümüz koşullarında motorinle çalışarak para kazanmaları mümkün değil. Bunun yerine '10 numara yağ' adı verilen bir karışımı kullanıyorlar. Bu yağın kullanımı öylesine yaygınlaştı ki, yol kenarlarında ilkel tezgahlarda 'uluorta' satışının yapıldığına tanık olmak sıradanlaştı.
Yüksek vergiye karşı geliştirilen bu tür 'alternatif çözümler', devletin dolaylı vergileri almaması sonucunu ortaya çıkarmakla kalmıyor. Ayrıca sektörün tamamının kayıtdışı olması nedeniyle dolaysız vergiler açısından da kayıp yaratıyor.

Soru ve Cevaplar

Sigortalılıkta geriye yürütme nedir?

12.04.1962 doğumluyum. 14.08.1990 tarihinde SSK'lı olarak işe başladım. 31.08.1988 tarihinde askere gittim. Ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabilirim? Geriye yürütme nedir? Bundan faydalanıp erken emekli olabilir miyim? Aydın S.
Önce geriye yürütmenin ne anlama geldiğini açıklayalım. Kişi askerliğini ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce yapmış ise askerlik borçlanması yapması halinde sigorta başlangıcı borçlandığı süre kadar geri gelir. Örneğin askerliğinizi 18 ay er olarak yaptığınızı kabul edersek, 18 ay askerlik borçlanması yaptığınızda 14.08.1990 olan sigorta başlangıcınız 18 ay geri gelip 14.02.1989 olur. Buna göre, emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanması ile birlikte 5450 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 14.02.2014 tarihinde emekliliğe hak kazanırsınız.



Bu yazı 1,923 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,464 µs