En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
15 Ağustos 2011

Somali'ye yapılacak bağışların vergi matrahından indirilmesi



Somali'ye yapılacak bağışların vergi matrahından indirilmesi

 

Bakanlar Kurulu'nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı, şirketlerin kurum kazancından; gelir vergisi mükelleflerinin de beyan ettikleri gelirden indirilebiliyor.
Bakanlar Kurulu 8 Ağustos günü, başta Somali olmak üzere Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için de yardım kampanyası düzenlenmesi kararı aldı. Yardım kampanyası düzenlenmesine ilişkin 2011/2047 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 09.08.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Şimdi asıl soru şu: Somali'ye yapılan bağış ve yardımların, şirketler tarafından kurum kazancından, gelir vergisi mükellefleri tarafından da beyan ettikleri gelirden indirilmesi mümkün olabilecek mi?
Bize göre mümkün. Ancak sonradan ortaya çıkabilecek ihtilafların önlenmesi bakımından, Maliye Bakanlığı'nın konuyu açıklığa kavuşturmasında yarar var.


YASA NE DİYOR?


Kurumlar Vergisi Kanununun (KVK) 10/1-e maddesinde, Bakanlar Kurulu'nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamının, kurum kazancından indirileceği hükmü yer alıyor.
Benzer düzenleme gelir vergisi mükellefleri açısından da Gelir Vergisi Kanununun (GVK) 89. maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alıyor. Gelir vergisi mükellefleri de gelir vergisi matrahının tespitinde, Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamını, gelir vergisi beyannamesinde bildirecekleri gelirlerden indirebiliyorlar.
Her iki yasal düzenlemede ve gerekçelerinde, doğal afetin Türkiye'de olmasına ilişkin bir sınırlama yok. Yasa gerekçesinde, yapılan düzenleme ile doğal afetlerden zarar görenlere yapılan ayn” veya nakd” yardımların, Bakanlar Kurulu'nca yardım kararı alınması, yardımın Başbakanlık aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve makbuz karşılığı olması durumunda gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılmasına imkan sağlandığı belirtiliyor.
Dolayısıyla, başta Somali olmak üzere, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi yardımların tamamı vergi matrahından indirilebileceğini düşünüyoruz.
Yardımın Kızılay aracılığıyla yapılası
KVK'nın 10/1-f maddesi ile GVK'nın 89. maddesinin birinci fıkrasının (11) numaralı bendine göre, Türkiye Kızılay Derneği'ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların da tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebiliyor. Bu bağlamda, başta Somali olmak üzere, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedelere Türkiye Kızılay Derneği aracılığıyla da nakdi bağış ve yardım yapılması ve yapılan yardım ve bağışın tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilmesi mümkün olabilecek.


BAĞIŞLARIN BELGELENDİRİLMESİ


Başta Somali olmak üzere, Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedelere yapılan yardım ve bağışların matrahtan indirimi, yardım ve bağışın makbuz karşılığı yapılması koşuluna bağlı.
Bu nedenle, yapılan bağış karşılığında, bağış yapılan kurum veya Türkiye Kızılay Derneği'nden makbuz alınması gerekiyor.

Soru ve Cevaplar

Babam en erken nasıl emekli olur?
Babam 02.02.1962 doğumlu. 01.11.1986 tarihinde sigortalı işe başlamış. Belli aralıklarla olmak üzere 548 prim günü var. 01.01.1994 tarihinde Bağ-Kur başlangıcı var. 17 yıl 7 ay 10 gün hizmeti gözüküyor. Babam en erken nasıl emekli olabilir? Hüseyin Sügün
Babanızın Bağ-Kur'dan emekli olabilmesi için yaklaşık 6 yıl daha prim ödeyerek prim gününü 25 tam yıla (9000 güne) tamamlaması gerekiyor. Bu süre içinde 53 yaş şartını da tamamlamış olacağından, prim gününü tamamladığında emekliliğe hak kazanır.
Babanız 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlar ve 4/a kapsamında 1260 gün prim öderse, 1260 prim gününü tamamladığı tarihte, yani 3,5 yıl sonra SSK'dan emekli olmaya hak kazanır.
Bu durumda babanız için en erken emeklilik 3,5 yıl sonra gerçekleşebilir. Bunun için de 4/a (SSK) statüsüne geçip 1260 gün prim ödenmesi gerekiyor.

Kısa bir soluklanma
HANİ, çalışanların yıllık izinleri ile ilgili yazılarımızda diyoruz ya; 'Bir yıl boyunca çalışan insanın bir süre dinlenmesi, beden ve ruh sağlığı için zorunlu bir ihtiyaç. Yılın belli bir döneminde işten uzak kalıp dinlenmek, çalışanların verimliliğini ve motivasyonunu olumlu yönde etkileyen önemli bir husus.' diye...
Biz de biraz dinlenmek, biraz soluklanmak için kısa bir süre izin istiyoruz. On gün sonra görüşmek üzere...



Bu yazı 3,147 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,373 µs