En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
15 Eylül 2011

Doğum borçlanmasında anneler müjde bekliyor!



 Doğum borçlanmasında anneler müjde bekliyor!

Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Okurumuz Mustafa Mete, “SSK ‘dan önce doğum yapan annelerin doğum borçlanması kabul edilmiyor. Ama bir erkek 60 yaşında SSK’lı olduğu zaman hemen gidip askerlik borçlanması yapabiliyor. Sigortalı çalışan kadınlara bu eziyet neden uygulanıyor. Bunların düzeltilmesi için bekliyoruz” diyor.

Gerçekten de, benim de sonuna kadar desteklediğim bir taleptir bu. Hatta bu konuyla ilgili onlarca köşe yazım var. Ancak, konuya yabancı okurlar için kısa bir özet verelim isterseniz.

Sosyal güvenlik reformu ile birlikte, doğum nedeniyle çalışma hayatına ara veren veya yasal rapor/izin haklarını kullanan annelerin, bu dönemde emeklilik priminin ödenmemesinden dolayı mağdur olmamaları için doğrum borçlanması hakkı getirildi.

Kimler borçlanma yapabiliyor?

Halen mevcut SGK uygulamasına göre; 4-1/a bendi kapsamındaki (SSK) kadın sigortalıların, doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla iki defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerinin borçlandırılmasında sigortalının doğumdan önce 4-1/a bendi kapsamında tescil edilmiş olması ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması yeterli sayılacaktır. Doğumun çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi şartı aranmayacaktır. Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin SGK hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak sonuçlandırılması gerekmektedir. Kadın sigortalıların çeşitli iş kanunları (854, 4857, 5953 ve diğer iş kanunları) gereğince kullandıkları ücretsiz doğum ya da analık izin süreleri işyerinden alacakları belgelerle birlikte SGK’na başvurmaları halinde borçlandırılacaktır.

4-1/a bendi kapsamındaki (SSK) kadın sigortalıların, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere doğum yaptıkları tarihten itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması kaydıyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlandırılmaktadır.

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmayacak, doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlandırılacaktır. İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilecektir.

Ne kadar ödeme yapılacak?

Borçlanılacak sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte geçerli olan SGK prime esas alt ve üst sınırları olan asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere kendilerince belirlenen günlük kazancın yüzde 32’si oranında hesaplanmaktadır. Örneğin asgari ücretle borçlanma yapacak bir kişi aylık 267,84 TL ve tavan tutardan borçlanma yapacak bir kişi için de aylık 1.740,96 TL ödeme yapması gerekecektir.

Tahakkuk ettirilen borç tutarı, ilgiliye iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilir. Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından SGK’na ödenir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar geçerli sayılmaz. Bunlar için ayrıca yeni başvuru şartı aranmaktadır. Süresi içinde tebliğ edilen borcunu ödemeyenler ile kısmi ödeme yapanların kalan sürelerinin borçlandırılması için yeni başvuru şartı aranmaktadır.

Bakan müjde verecek mi?

Bayram öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yapmış olduğu toplantıda da aynı konuyu dile getirmiş ve sorunun çözüm beklediğini sayın Çelik’e söylemiştim. Bakan Faruk Çelik de konuyu inceleteceğini belirtmişti. Umarız, annelerin bu mağduriyeti giderilir. Tıpkı askerlik borçlanması yapan erkeklerin, askerden sonra sigortalı olması halinde sigorta başlangıç tarihleri nasıl askerlik süresi kadar geriye gidiyorsa, annelerin de doğumdan sonra sigortalı olmaları halinde doğum borçlanması ile sigorta başlangıç tarihleri askerlik süresi kadar geriye gitmelidir. 



Bu yazı 3,256 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,487 µs