En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
6 Ekim 2011

SGK’lıların hizmet çakışma çilesi bitti



SGK’lıların hizmet çakışma çilesi bitti 

Dr.Resul KURT 

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

Sigortalılar, çalışma hayatında farklı statülerde çalışabilmektedir. Örneğin bir kişi çalışma hayatında SSK, Bağ-Kur ve devlet memurluğu yaparak çalışabileceği gibi, aynı dönemde hem SSK hem de Bağ-Kur hizmeti olabilmektedir.

İşte bu tür çakışma durumlarında sigortalılar ciddi bir mağduriyet yaşıyor, hatta emekliliklerinde sorunlar yaşıyorlardı. Okurlarımızın da en çok yakındığı konuların başında bu SSK ve Bağ-Kur çakışmaları geliyordu.

Prim affı kanunu olarak bilinen 6111 Sayılı Torba Kanun da prim affı yanında birden fazla kapsamda sigortalılığı bulunan kişilerin öncelikli olarak hangi kapsamda sigortalı sayılacaklarına ilişkin önemli değişik yapılmıştır. Düzenleme yapılmadan önce SSK ve Bağ-Kur çakışması olduğundan önce başlayan statü bitmeden diğer statüden sigortalılık geçerli olmamaktaydı.

6111 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile SSK ve Bağ-Kur çakışması olduğunda Bağ-Kur SSK’dan önce başlamış olsa dahi SSK çalışması başladığı anda Bağ-Kur sigortalılığı durdurularak SSK sigortalılığı başlatılması öngörülmüştür.

SGK tarafından bu düzenleme üzerine yapılan program ile Bağ-Kur kapsamında çalışması bulunan kişilerin işverenleri tarafından SSK’lı olarak çalıştırmaya başladıklarının SGK’ya bildirildiği anda Bağ-Kur sigortalılığının durdurulması için talepte bulunmasına gerek kalmadan program aracılığı ile otomatik olarak SSK kapsamında çalışmaya başladığı tarihten bir önceki tarih itibariyle Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılık sona erdirilmektedir. Bu düzenleme sigortalılar açısından çok önemli bir sorumluluğu ortadan kaldırmaktadır.

Aynı sigortalının SSK kapsamında sigortalılığın sona ermesi halinde ise, yine program aracılığı ile sigortalılığının başlatılmasına esas bilgiler bir tabloya kaydedilerek sigortalının dosyasının bulunduğu merkez müdürlüğünün ekranında görüntülenerek ilgili personel tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tek bir tuşa basarak Bağ-Kur kapsamında sigortalılık yeniden başlatılmaktadır. Yapılan bu düzenleme ile kişinin her iki statüden sigortalılığı devam etmediği gibi SGK’na müracaat etmesine gerek kalmadan kapsama alınacağı sigortalılık belirlenerek sigortalılık işlemleri otomatik yapılıyor. Böylece yıllar geçtikten sonra tespit edilen ve büyük hak kayıplarının önüne geçildiği gibi, SGK personeli içinde hizmetleri ayıklamak, primleri doğru statüye aktarmak için işlem yapması önlenmiş oluyor...

SGK borçlanmalarında makbuz çilesi bitiyor

Sigortalıların geriye doğru hizmet kazanmaları ancak askerlik, doğum, yurtdışı borçlanmaları gibi borçlanmalarla mümkün olabiliyor. SSK ve Emekli Sandığına tabi olarak çalışanların bugüne kadar yapmış oldukları askerlik ve diğer borçlanmalar karşılığı olarak ödenmesi gereken tutarlar SGK vezneleri veya bankalar tarafından tahsil edilerek ödemeye ilişkin ödeme makbuzları SGK personeli tarafından manuel olarak sisteme giriliyordu. Borçlanma karşılığı ödenen tutarların sisteme kayıt işleminin yapılmaması sonucunda aradan uzun yıllar geçtikten sonra sigortalı ödeme makbuzunu veya dekontonu bulamayınca çoğu kez sorunlar yaşanıyor, sigortalılar mağdur oluyordu.

Sigortalının mağduriyetinin engellenmesi ve işlemlerin kısa sürede sonuçlandırılması ile ilgili olarak SGK borçlanma ödemelerinin on line tahsilatına ilişkin Ziraat Bankası ile ortaklaşa yapılan yazılım tamamlanarak bir hafta içinde tüm Türkiye’de işleme alınması planlanıyor.

Açılacak olan program aracılığı ile SSK ve emekli sandığına tabi çalışanların yapmış oldukları borçlanma talepleri işleme alınacak ve ödenecek borçlanma miktarları ile son ödeme tarihlerine ait bilginin biri sigortalıya diğeri bankaya gönderilecek, sigortalı bankaya borçlanma miktarını ödemek için gittiğinde TC kimlik numarasını veya sicil numarasını banka personeline verdiğinde borçlanma tutarının son ödeme süresi geçmemiş ise, sigortalı borçlanma tutarının tamamını veya bir kısmını ödeyebilecek. Sigortalı veya hak sahibi tarafından ödenen borçlanma tutarı on-line olarak aynı anda kurum muhasebe kayıtlarına yansıyacak, otomatik muhasebe işlemi yapılmasını mütakip ödenen tutara karşılık borçlanılan süre hizmet kayıtlarında borçlanma hizmeti olarak görülecek.

Hem vatandaş, hem de SGK kazançlı çıkıyor... Bize de bu güzel hizmette emeği geçenlere teşekkür etmek kalıyor. 



Bu yazı 2,940 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!
    • 9 Şubat 2024 İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı?
    • 6 Şubat 2024 Aile ve Gençlik Fonu başlıyor




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,446 µs