En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Yurtdışı borçlanması halinde emekli aylığı için kesin dönüş şart



Yurtdışı borçlanması halinde emekli aylığı için kesin dönüş şart
|www.gazeteport.com||17.04.2008|

1969 doğumluyum. 1985 senesinden beri İsviçre’de yaşamaktayım. İlk sigorta başlangıcım 1987 senesinden 2003 yılına kadar sürdü. Geçen sene SSK’ya gönderdiğim mektupla, borçlandırarak emekli olma durumundan faydalanıp faydalanmayacağımı öğrenmek istedim. Gelen mektupta toplam prim günüm 5248 ve ödemem gereken tutarın 18.368 $ olduğu yazılmış. Ancak kaç yaşında emekli olacağım ve aylık alacağım miktar yazılı değil.
Yurtdışında yaşayanlar için emeklilik şartları hakkında bilgi verirseniz ve benim emeklilik yaşımın ne olacağını söylerseniz sevinirim.
Metin Kargin

Yurtdışı hizmet borçlanmasında, Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi hizmeti bulunmayan istek sahiplerinin sigortalılıklarının başlangıç tarihi, borçlarını tamamen ödedikleri tarihten, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülmek suretiyle tespit ediliyor. 5248 günlük yurtdışı hizmetinizi borçlandığınızı ve borçlanma tutarını 1.5.2008 tarihinde ödediğinizi varsayarsak, sigorta başlangıç tarihiniz 1.5.2008 tarihinden 5248 gün geri gider ve 3.10.1993 olur. Buna göre de devredilen SSK’dan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi 54 yaş ve 5675 prim günü koşullarına tabi olursunuz. Prim gününüzü 5675 güne tamamlamak koşuluyla 54 yaşınızı dolduracağınız 2023 yılında da emekliliğe hak kazanırsınız.
Ayrıca yurtdışı hizmet borçlanması ile emekliliğe hak kazanılması halinde, aylık bağlanması için yurda kesin dönüş yapmış olmak gerekiyor. Yurt dışı hizmet borçlanması yapacaksanız bir an önce (yeni sosyal güvenlik yasası yürürlüğe girmeden önce) bu borçlanmayı yapmanızı öneririm.
Mevcut durumda borçlanma bedeli günlük 3,5, aylık 105 dolar. Bu da bugün için yaklaşık 135 YTL yapıyor. Yeni sistemde günlük borçlanma bedeli, başvuru tarihindeki günlük asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere, sigortalı tarafından belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si olacak. Bu da bugün itibariyle aylık 195 YTL ile 1.265 YTL borçlanma bedeli demek.
Borçlanmanın kabulü için tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmesi gerekiyor. Aksi halde, bedeli ödenmemiş süreler borçlanmayla kazanılmış hizmet süresi olarak değerlendirilmez ve bu arada borçlanma bedelinin değişmesi durumunda, tahakkuk ettirilmiş borçların ödenmemiş kısmına, değişen miktar uygulanır.
Yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde, yurtdışındayken borçlanma isteğinde bulunanlar YTL olarak bildirilen borç tutarını döviz cinsinden, Türkiye’de ise YTL olarak ödeyecek. Borçlanmaya ilişkin prim tutarı, tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödenecek. Borcunu üç ay içinde ödemeyenler için yeniden başvuru şartı aranacak.
 

On yıldan fazla hizmeti olanın emekli keseneği iade edilmez
1969 doğumluyum. 05.10.1987 tarihinde SSK’ başlangıcım ve 90 günlük prim ödemem var. Askerlik hizmetimi SSK’lı olduktan sonra yaptım. Askerlik borçlanması yapmadım. 08.01.1993 tarihinde devlet memuru olarak Emekli Sandığı iştirakçisi oldum. 11.07.2007 tarihinde devlet memurluğundan istifa ederek, memurluktan çekilmiş sayıldım.
Çekildiğimdeki kadro 5 derece 3 kademem 2 idi. Şu anda herhangi bir sigorta kurumuna kayıtlı değilim.

— 08.01.1993 ile 11.07.2007 tarihleri arasında Emniyet Teşkilatında çalıştığım süredeki birikmiş paramı alabilir miyim? Alabilirsem, nereye nasıl başvurmam gerekir?

— Birikmiş paramı alırsam, ileriki zamanlarda SSK veya Bağ-Kur’a kayıtlı olduğumda, Emekli Sandığı’nda çalıştığım süreye ilişkin paramı aldığım için hizmetten sayılmama gibi bir sonuç doğurur mu?

— Emekliliğime etkisi açısından SSK, Bağ-Kur ve isteğe bağlı Emekli Sandığı kaydından hangisi benim için faydalı olur?
Adem Savaş

Emekli Sandığı Kanununa göre, Emekli Sandığı’na tabi olarak 5 ila 10 yıl arasında hizmeti olanların herhangi bir nedenle (istifa, müstafi, görevden çıkarılma vb) kamu görevinden ayrılmaları halinde aylık ve ücretlerinden kesilerek Sandıkta birikmiş kesenekleri kendilerine ödeniyor. Fiili hizmet süreleri 10 yıl ve daha fazla olanların ise kesenekleri geri verilmiyor. Emekli Sandığı hizmetiniz 10 yıldan fazla olduğundan birikmiş keseneklerinizi alamazsınız. İsteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçiliği için, devlet memurluğundan ayrıldığınız tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmanız gerekiyordu.
Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emeklilik için 25 tam yıl hizmet süresini tamamlamanız ve 53 yaşınızı doldurmanız; 05.10.1987 sigorta başlangıcıyla SSK’dan emeklilik için ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşınızı doldurmanız ve en az 5375 gün prim ödemiş olmanız, bir de son 3,5 yılda SSK’ya prim ödemiş olmanız gerekiyor.
 

Kıdem tazminatı iş sözleşmesinin sona erme biçimine bağlı

Çalıştığım işyerimden emekli oldum. Aynı işyerimde destek primi ödeyerek çalışmaya devam ediyorum. Ancak kıdem tazminatımı almadım. Çalıştığım sürece kıdem tazminatım devam edecek. 5 yıl kadar daha böyle çalışmayı düşünüyorum. Yeni tasarı yasalaşırsa bu durumdan ne kadar etkilenirim. Kıdem tazminatımın tamamını almamın önünde bir engel oluşur mu?
Erdal Akkocaoğlu

Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili yasa, henüz tasarı aşamasında bile değil. Taslak aşamasında. Dolayısıyla son şeklinin nasıl bir hal alacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Emeklilik nedeniyle hak ettiğiniz kıdem tazminatınızı almamışsınız, aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsunuz. Emekli olduktan sonraki çalışma döneminize ilişkin kıdem tazminatınızı almanız, bu çalışmanızın sona erme biçimi ve bu biçimin kıdem tazminatına hak kazandıran bir durum olup olmamasına bağlı. Örneğin, mevcut yasal düzenlemeye göre, işten kendi isteğinizle ayrılmanız halinde, emeklilik sonrası çalışma döneminize ilişkin kıdem tazminatı hakkının doğmaz.



Bu yazı 14,300 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,683 µs