En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

İsteğe bağlı sigorta prim oranı yüzde 25’den 32’ye çıkacak



İsteğe bağlı sigorta prim oranı yüzde 25’den 32’ye çıkacak
|www.gazeteport.com||28.04.2008|

09.02.1981 doğumluyum. İlk defa 1997 yılında stajyer olarak SSK başlatılmıştı. Ancak internette baktığımda ilk prim ödeme zamanım 1999 Şubat ayı görünüyor. Çeşitli işyerlerinde aralıklı olarak çalıştım, toplam prim gün sayım 1446 gün. İsteğe bağlı sigorta için aylık ne kadar ödeme yapmam gerekiyor, ne zaman emekli olabilirim? Eşim SSK’lı olduğu için sağlık güvencem bozulur mu? İlknur Ünal

Staj süresinde emekliliğe ilişkin uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediği için staj başlangıcı sigortalılık süresinin başlangıcı, stajda geçen sürelerde sigortalılık süresinden sayılmıyor. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihiniz 1999 Şubat ayı sayılır. Şubat 1999 sigorta başlangıcıyla, 5975 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 55 yaşınızı dolduracağınız 09.02.2036 tarihinde devredilen SSK’dan emekliliğe hak kazanırsınız.

1080 günden fazla (1446 gün) prim ödeme gününüz bulunduğundan SSK isteğe bağlı sigortalılığınızı istediğiniz zaman başlatabilirisiniz. Şu an geçerli olan sisteme göre, prime esas kazancın alt ve üst sınırları (asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı) arasında kalmak kaydıyla kendinizce belirlenecek prime esas kazancın yüzde 25’i kadar prim ödersininiz. Mevcut asgari ücrete göre ödeyeceğiniz aylık prim tutarı, belirleyeceğiniz prime esas kazanç tutarına göre 152 YTL ile 988 YTL arasında olur.

Sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe gireceği Ekim 2008’den itibaren ise yine prime esas kazancın alt ve üst sınırları (asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı) arasında kalmak kaydıyla kendinizce belirlenecek prime esas kazancın yüzde 20’si kadar malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12’si kadar genel sağlık sigortası primi olmak üzere toplam 32’si kadar prim ödemeniz gerekecek. Ekim 2008’de geçerli olacak asgari ücrete göre ödeyeceğiniz aylık isteğe bağlı sigorta primi tutarı, belirleyeceğiniz prime esas kazanç tutarına göre 204 YTL ile 1.328 YTL arasında olur.

İsteğe bağlı sigortalılar, 1 Ekim’den itibaren genel sağlık sigortası primi ödeyeceğinden, genel sağlık sigortalısı sayılacaklar ve sağlık hizmetini hak sahibi olarak değil, kendi sigortalılıklarından dolayı alacaklar. Buna göre, 1 Ekim’den itibaren sağlık hizmetini eşinizden dolayı değil, kendi sigortalılığınızdan dolayı almaya başlayacaksınız.

Burada hatırlatmam gereken bir konu daha var. Kamuoyunda sosyal güvenlik kanunu olarak adlandırılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girdiğinde, SSK'lıların adı 4/a'lı, Bağ-Kur'luların adı 4/b'li ve kamu görevlilerinin adı da 4/c'li olacak.  İsteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, Kanunun 4/b maddesi (şu andaki Bağ-Kur sigortalılığı) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak kabul edilecek.
Diğer yandan, sigortalılık hallerinden birden fazlasına tabi olanların hangi yasaya göre emekli olacağının tespitinde, en son sigortalı sayıldığı tarihten geriye doğru son yedi yıllık (2520 günlük) fiili hizmet süresi içinde en fazla prim nereye ödenmişse o şartlarla, prim ödemelerinin eşit olması halinde ise son sigortalılık durumu esas alınarak belirlenecek. Bu nedenle son yedi yıldaki sigortalılık şekli önemli.

SSK’dan isteğe bağlı sigortalılığınızı başlatmanız halinde, yeni yasa döneminde geçecek isteğe bağlı sigortalılık süreniz 4/b (şu andaki Bağ-Kur sigortalılığı) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak kabul edileceğinden, SSK’dan emekli olabilmeniz için, yeni yasa dönemindeki isteğe bağlı sigortalılık sürenizin 3,5 yılı geçmemesi gerekir. Aksi halde 4/b’li olarak devreden Bağ-Kur’dan emekli olmanız, bunun için de en az 7200 gün prim ödemeniz gerekir.
 

Sosyal güvenlik yasası kıdem tazminatını içermiyor
01.07.2007 tarihinde evlendim. Kıdem tazminatını normal şartlarda evlilik yıldönümüne kadar ayrıldığım takdirde alabiliyordum. Gazete ve internetten, sosyal güvenlik yasanın kabul edildiğini, ancak Ekim ayına ertelendiğini okudum. 30 Nisan’a kadar istifa etmemiz, aksi takdirde evlilik tazminatını alamayacağımız söyleniyor. Ben normal şartlarda 15 Haziran itibariyle istifa etmeyi düşünüyordum. Şayet 30 Nisan doğru ise benim Pazartesi günü istifamı vermem lazım. Ortada kaldım. Yardımınızı bekliyorum. Tuba Pala


Sürekli aynı konuda soru alıyorum ve bunları Gazeteport'da yanıtlıyorum. Meclis Genel Kurulunda kabul edilip onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilen ve bazı maddeleri 30 Nisan'da yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik yasasında kıdem tazminatı ile ilgili bir hüküm yer almıyor.

Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili yasa henüz taslak halinde. Taslak, önce tasarı haline dönüştürülüp Meclise sunulacak. Meclis komisyonlarında ve Genel Kurulda görüşülüp kabul edilecek. Onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilecek. Cumhurbaşkanının onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girecek. Ne zaman tasarı haline gelip Meclise sunulur ve Mecliste kabul edilerek yasalaşır belli değil. Temmuz ayına kadar yasalaşacağına ihtimal vermiyorum. Dolayısıyla endişelenmenize gerek yok. Ancak yine de hak kaybına uğramamanız için süreci (dolayısıyla bizi) izlemelisiniz.
 

Sigortalı olunca yetim aylığı kesilir
Benim 17 yaşında kız kardeşim var. Lise 3’e gidiyor. Bu arada babamdan yetim aylığı alıyor ve sağlıktan da faydalanıyor. Sigortasını başlatmak için 30 Nisan’dan önce sigortalatmak istiyorum. Fakat yeni yasaya göre 18 yaşında olduğunda babamdan kazanmış olduğu haklarını kaybeder mi diye de korkuyorum. Yani bir hakkı elde ederken diğer hakkından vazgeçmiş oluyor muyuz? Sigortalattırırsam evlenene ya da çalışana kadar sağlıktan tekrar faydalanabilir mi?

Sabiha Çakar

Yetim aylığı bağlanması için Kuruma verilen form ile birlikte, bir de taahhütname verilir. Hak sahibi bu taahhütname ile yetim aylığı bağlanmasını sağlayan durumunda bir değişiklik olması (sigortalı bir işte çalışmaya başlamak gibi) halinde Kurumu haberdar edeceğini taahhüt eder.

Yetim aylığı bağlanırken verilen bu taahhütname gereği, kız kardeşinizi sigortalı yaptırdığınızda, çalışmaya başladığını Kurum’a bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirim üzerine kız kardeşinizin yetim aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren kesilir. Sigortalı olduğu süre de babasından dolayı sağlık yardımı da alamaz. Ancak, çalışmaya  (sigortalılığa) son verdiğinde, yeniden yetim aylığı bağlanması için başvurur ve yetim aylığı yeniden bağlanır, sağlık yardımını da yeniden almaya başlar.

Başka bir anlatımla yetim aylığı kendiliğinden kesilip kendiliğinden bağlanmaz. Yetim aylığının kesilmesini ve yeniden bağlanmasını gerektiren durum değişikliklerinin hak sahibi tarafından Kuruma bildirilmesi gerekiyor. Aksi halde yersiz ödenen yetim aylığı kanuni faizi ile birlikte hak sahibinden tahsil edilir.

İkinci kez bağlanacak yetim aylığı ve sağlık yardımı, yeniden çalışmaya başladığı veya evlendiği tarihte kadar devam eder.

 



Bu yazı 7,870 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,376 µs