En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Devlet memuru anonim şirket ortağı olabilir mi?



Devlet memuru anonim şirket ortağı olabilir mi?

|www.gazeteport.com||02.05.2008|

Ben 6 Mart 68 doğumlu bayanım. 1987 Kasım ayında sigortalı olarak işe başladım ve 1999 Eylül ayına kadarda devam ettim. Bu arada yaklaşık 1,5 yıllık işsiz olduğum zaman var. Bundan sonra 99 Ekim ayında devlette çalışmaya başladım ve halen Emekli Sandığına bağlı çalışmaktayım.
Sorum şu ki: 1- Yeni yasaya göre şirket kurabilir miyim ve şirket hissesi üzerime alabilir miyim?
2- Maaşa bağlanmadan da olsa emeklilik hakkına sahip miyim ya da ne zaman sahip olacağım?
3- İstediğim zaman devlet memurluğuna geri dönebilir miyim? Naciye Çetin

Sorunuzda şirket hissesine sahip olmaktan söz ettiğinizden, sorunuzu anonim şirket kurabilir miyim ya da ortak olabilir miyim şeklinde alarak yanıtlıyorum. Sorunuzun yeni yasa ile ilgisi yok. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesine göre; “Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar.”
Madde hükmünden de görüleceği üzere, devlet memurlarının anonim şirketlere ortak olmasına engel bir durum yok. Zira anonim şirket ortaklarının doğrudan şirketi idare ve temsil yetkileri bulunmuyor. Bu yetki ana sözleşme ile ya da genel kurul kararıyla atanan yönetim kuruluna aittir (TTK Md. 317). Bunun yanı sıra, anonim şirket ortaklarının şirket borçları nedeniyle sorumlulukları da koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı (TTK Md. 269). Buna göre, anonim şirketlerde kurucu ortak ya da kurulu şirketlere sonradan ortak olmanız (şirket hissesi almanız) mümkün . Nitekim borsadan hisse senedi satın alan devlet memuru, hisse senedini satın aldığı şirketin ortağı oluyor.
Danıştay’ın görüşü de bu yönde olup, konuya ilişkin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği karar da;
“... 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 278. maddesinde tanımlanan kurucu üye sıfatının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesinde öngörülen memuriyete engel faaliyetlerden sayılamayacağı, ancak anılan kişilerin anonim şirketin yönetimini üstlenmeleri halinde; ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacakları, ticari mümessil, ticari vekil, idare meclisi üyeliği gibi yöneticilik görevleri yapamayacakları ve ayrıca kollektif şirketlerde ortak ya da bir komandit şirkette komandite ortak olarak sınırsız sorumluluklar yüklenemeyecekleri gibi yasaklar kapsamına gireceği açıktır.
Bu durumda, bir anonim şirkette kurucu ortak olan öğretim üyelerinin sırf bu sıfatları nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesindeki yasak kapsamında sayılamayacakları …” şeklinde (Dn. 1. D.’nin, 19.06.1991 tarih ve E. 1991/77, K. 1991/105 sayılı Kararı).
Ancak devlet memuru olduğunuz sürece anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olarak görev alamazsınız.
SSK prim ödeme gün sayınızla birlikte Emekli Sandığı hizmet sürenizin toplamı 20 tam yıla ulaştığında, maaş bağlanmadan emeklilik hakkına sahip olusunuz. Yaşınızı doldurduğunuzda emekli aylığınız bağlanır.
Devlet memuriyetine dönmeniz ayrıldığınız kadronun, müracaat tarihindeki durumuna ve kurumunuzun kabulüne bağlı.  
 

Eşinden ve babasından aylık alanlar yeni yasadan etkilenmeyecek

Kayınvalidem SSK’lı olan ölmüş babasından ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan ölmüş eşinden dul ve yetim aylığı alıyor. Yeni yasa ile bu durumda olanlar nasıl etkilenecek?
Ömer Çetinbaş

Yeni yasada kazanılmış haklar korunuyor. Dolayısıyla kayınvalidenizin durumunda olanlar yeni yasadan etkilenmeyecek.5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun geçici 2. maddesine göre, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa, 1479 sayılı Bağ-Kur kanununa, 2925 sayılı Tarım SSK, 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanununa göre bağlanan veya hak kazanan; aylık, gelir ve diğer ödenekler ile 5454 sayılı Kanunun 1. maddesine göre ödenmekte olan ek ödemenin verilmesine devam edilecek. Bu gelir ve aylıkların durum değişikliği nedeniyle artırılması, azaltılması, kesilmesi veya yeniden bağlanmasında, 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümleri uygulanacak.
5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesine göre de 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna göre; aylık, tazminat, harp malûllüğü zammı, diğer ödemeler ve yardımlar ile 5454 sayılı Kanunun 1. maddesine göre ek ödeme verilmekte olanlara, 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanunda kendileri için belirtilmiş olan şartları haiz oldukları müddetçe bunların ödenmesine devam olunacak. Aylıklarının bağlanması, artırılması, azaltılması, kesilmesi, yeniden bağlanması, hakkında bu 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacak.

 

Yurtdışı çalışmanızın tamamını borçlanmak zorunda değilsiniz 

Öncelikle çalışanları aydınlatmaya yönelik bilgiler verdiğiniz için size teşekkür etmek istiyorum. 10.05.1963 doğumluyum, SSK başlangıcım 01.11.10980. 1980-1984 arasında 750 günlük SSK primim ödenmiş. 1984-1999 arasında 5250 gün yurtdışı çalışmasına karşılık borçlandım, bir kısmını henüz ödemedim. 2000-2002 arasında 833 gün 12. basamaktan Bağ-Kur primi ödedim. 2002 Yılından bu yana SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyorum. Yaklaşık 2000 günlük primim ödenmiş.
Kendi araştırmalarıma göre prim borçlarımı ödemek koşuluyla emekliliği hak ettim. Sizden beni aydınlatmanızı istediğim konu şu: yurtdışı borçlanmamın tamamını (5250 gün x 3,5 dolar) ödemem zorunlumu? Zorunlu olmasa dahi tamamını ödesem, emekli maaşımın yükselmesine katkısı ne kadar olabilir? Tavsiye eder misiniz?Özcan Palamutçu

Yurtdışında geçen sürelerin borçlanılması isteğe bağlı olduğundan, sürenin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabiliyor. SSK’dan emeklilik için, 25 yıllık sigortalılık süresi ve 45 yaşınızı doldurmanız ve 5000 gün prim ödemiş olmanız gerekiyor. Sigortalılık süreniz dolmuş, 45 yaşınız 10.05.2008 tarihinde doluyor. Mevcut SSK ve Bağ-Kur prim ödeme gün sayınıza göre 5000 günü tamamlamak için 1400 gün civarında eksiğiniz var. Ödediğiniz yurtdışı hizmet borçlanması tutarına isabet eden gün sayısı, emekliliğiniz için gerekli olan gün sayısı için yeterli ise aşan kısmın borçlanmasından vazgeçebilirsiniz. Eksik ise 5000 günden eksik kalan gün sayısını da yurtdışı borçlanması ile kapatırsanız, 10.05.2008 tarihinden sonra istediğiniz zaman emeklilik başvurusunda bulunabilirisiniz.
Emekli aylığı, üzerinden prim ödenen prime esas kazanç tutarlarının güncellenmiş yıllık ortalaması ile aylık bağlama oranı dikkate alınarak hesaplanıyor. 5000 günün üzerine, 9000 güne kadar borçlanacağınız her 360 günlük yurtdışı çalışma süresi, emekli aylığınızın hesaplanmasında kullanılan parametrelerden biri olan aylık bağlama oranınızı 2 puan artırır.  
 

Eşinden ve babasından aylık alanlar yeni yasadan etkilenmeyecek

Kayınvalidem SSK’lı olan ölmüş babasından ve Emekli Sandığı’ndan emekli olan ölmüş eşinden dul ve yetim aylığı alıyor. Yeni yasa ile bu durumda olanlar nasıl etkilenecek? Ömer Çetinbaş

Yeni yasada kazanılmış haklar korunuyor. Dolayısıyla kayınvalidenizin durumunda olanlar yeni yasadan etkilenmeyecek. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun geçici 2. maddesine göre, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa, 1479 sayılı Bağ-Kur kanununa, 2925 sayılı Tarım SSK, 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanununa göre bağlanan veya hak kazanan; aylık, gelir ve diğer ödenekler ile 5454 sayılı Kanunun 1. maddesine göre ödenmekte olan ek ödemenin verilmesine devam edilecek. Bu gelir ve aylıkların durum değişikliği nedeniyle artırılması, azaltılması, kesilmesi veya yeniden bağlanmasında, 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümleri uygulanacak.
5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesine göre de 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna göre; aylık, tazminat, harp malûllüğü zammı, diğer ödemeler ve yardımlar ile 5454 sayılı Kanunun 1. maddesine göre ek ödeme verilmekte olanlara, 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanunda kendileri için belirtilmiş olan şartları haiz oldukları müddetçe bunların ödenmesine devam olunacak. Aylıklarının bağlanması, artırılması, azaltılması, kesilmesi, yeniden bağlanması, hakkında bu 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacak.



Bu yazı 12,189 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    47,187 µs