En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
25 Ekim 2012

Devamsızlık yapan işçi çıkartılabilir mi?



Dr. Resul KURT

info@resulkurt.com

            twitter/resulkurt34

 

            Devamsızlık yapan işçi çıkartılabilir mi?

            Okurumuz Bayram Zincirkıran "Resul Bey çalıştığım şirket tarafından iş kanunu 25/2/g bendi gereği iş akdim feshedildi. Yalnız belirtilen 25/2/g bendinde belirtilen bilgi verilmeden işe devamsızlık gibi bir olayım olmamıştır. Konu ile ilgili ne yapmam lazım?" diyor.

            Öncelikle hemen söyleyelim  devamsızlık yapmış olan bir işçinin hemen paldır küldür işten çıkartılması doğru değildir. Her ne kadar İş Kanununun 25/2-g maddesi ile "g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi" halinde işverene iş sözleşmesini tazminatsız ve derhal feshetme hakkı verilmiş ise de işverenin fesih yapmadan önce işçinin adresine noterden devamsızlıkla ilgili savunmasını talep etmesi, işçinin kabul edilebilir bir mazereti, sağlık raporu olup olmadığını araştırması gerekir.

            Eğer işçinin bu şekilde kabul edilebilir bir mazereti, haklı nedeni yada sağlık raporu olmadan ve amirlerinden izin almadan ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmediği tespit edilirse iş sözleşmesi bu hükme göre tazminatsız feshedilebilir.

            Dolayısıyla bu şartlar oluşmadan ve işçinin akibetini araştırıp haklı nedeni olup olmadığını sorgulamadan devamsızlıktan çıkış yapılması doğru değildir. İşe iade davası kapsamında iseniz işe iade davası açabilirsiniz. Yada kıdem ve ihbar tazminatı ile kullanmadığınız yıllık izinlerin ücreti gibi yasal haklarınızı dava açarak talep edebilirsiniz.

            *******

İnternetten sendika üyeliği geldi

            6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kabul edildi. Böylece 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu, 83 maddelik tek bir kanunda birleştirildi. Zaman zaman bu köşeden yeni getirilen hükümleri sizler için değerlendirmek istiyoruz. Bugün özellikle sendika üyeliği ve işkollarını ele alalım istedik.

            Eski mevzuatta 28  olan işkolu sayısı ''Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık'', ''Gıda sanayi'', ''Madencilik ve taş ocakları'', ''Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç'', ''Dokuma, hazır giyim ve deri'', ''Ağaç ve kağıt'', ''İletişim'', ''Basın-yayın ve gazetecilik'', ''Banka, finans ve sigorta'', ''Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar'', ''Çimento, toprak ve cam'', ''Metal'', ''İnşaat'', ''Enerji'', ''Taşımacılık'', ''Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk'', ''Sağlık, sosyal hizmetler'', ''Konaklama ve eğlence işleri'', ''Savunma ve güvenlik'' ile ''Genel işler'' olmak üzere 20’ye düşürüldü.

            On beş yaşını dolduran işçiler sendikaya üye olabilecek. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi  veya işverenler aynı  işkolunda ve  aynı zamanda  birden  çok sendikaya üye olamayacak. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilecek. Bir işyerinde yardımcı işlerde çalışan işçiler de, işyerinin girdiği işkolunda kurulu bir sendikaya üye olabilir.

            Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden (internetten) üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılacak. Böylece işçiler noter masrafından ve bürokratik işlerden kurtulmuş olunacak Üyelik başvurusu, sendika tarafından otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmiş sayılacak.

 *******

            Bayramınız kutlu olsun

            Tüm okurlarımızın, dostlarımızın ve sevenlerimizin kurban bayramlarını  kutlar, sağlık, mutluluk ve başarı dolu nice bayramlara erişmelerini dileriz. Bugün bayramın ilk günü Somali'ye gidiyoruz. Kara bahtlı kıtanın yoksul halkının halini, ızdırabını ve dertlerini de dönüşümüzde inşallah sizinle paylaşmak nasip olur.



Bu yazı 4,601 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,055 µs