En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
0 0 0000

Erken doğum cezası değişmedi



Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Erken doğum cezası değişmedi  
 
Şirketimizde çalışan bir personelimiz 25.02.2008 tarihinde doğum öncesi istirahat raporu ile doğum iznine ayrıldı ve 10.04.2008’de ikiz bebek dünyaya getirdi. Şimdi; 45 gün doğum öncesi izin kullanmış oluyor. Çalışmadığı için kalan 11 gün doğum sonrasına eklenecek mi? İkiz bebekte doğum öncesi ilave 2 haftalık izin doğum sonrasına mı ekleniyor? Hilal BÜLÜÇ

SSK sigortalısı kadınlara, doğum öncesi ve sonrası işyerinde çalışmadıkları 8’er haftalık (56+56 gün) sürelerle için ‘analık geçici iş göremezlik ödeneği’ verilmektedir. Çoğul gebelik (ikiz gibi) halinde ise doğum öncesi çalışılmayacak süreye 2 hafta ilave ile 10 hafta istirahat geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

Sigortalı kadının, doğumuna üç hafta kalıncaya kadar işyerinde çalışabilmesi ve çalıştığı sürelerin doğum sonuna ilave edilmesi mümkün olup, bu haktan yararlanabilmek için sağlık durumunun doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair ‘sağlık raporunun’ alınması gerekmektedir.

Ancak doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair sağlık raporu olmaksızın işyerinde çalışmaya devam edilmesi halinde doğum öncesi kullanılmayan süreler doğum sonrasına ilave edilmemektedir. Bu durumda, doğum geçici iş göremezlik ödeneği işyerinde çalışılmayan tarihten itibaren 56 veya 70 günden daha az verilmektedir. Mutlaka doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporunun alınması gerekmektedir.

Yine doğumuna 8 hafta kalan veya doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan sigortalı kadın, sekiz hafta veya üç haftadan önce doğum yaparsa (yani erken doğum yaparsa) kalan süre doğum sonuna ilave edilmemektedir.

Daha önce de bu sorunu dile getirmiştim. Erken doğum yapmamış olsa, doğum öncesi istirahatını 8 veya 10 hafta olarak kullanabilecek sigortalı, bu hakkını kullanamıyor. Oysa erken doğumda hem kadın hem de bebeğin sağlık nedeniyle daha fazla dinlenmeye ve bakıma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle, erken doğum yapan kadının kullanamadığı doğum öncesi istirahat süresinin, doğum sonrasına aktarılabilmesi imkanı sağlanmalıdır.

İşte, sosyal güvenlik reformunun uygulama yönetmeliklerinde, erken doğum yapan kadınların bu sorunu çözülecek. Eğer reform yürürlüğe girerse, doğumdan önce verilmiş veya verilecek olan 8 haftalık süre tamamlanmadan doğum erken gerçekleşirse buna ilişkin hekim raporu ile kullanılmayan süre doğum sonrasına ilave edilen her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilecek. Ancak, yürürlükte mevzuatta bu yönde bir düzenleme olmadığından personelinizin erken doğum yaptığı sürelerin doğum sonrasına aktarılması mümkün olmayacak.

***

Reformdan sonra sağlık yardımı için 30 gün prim ödeme yetecek

Benim sorum yeni yayınlanan SGK’da sağlık hizmetlerinden faydalanmak için önceden sigortalının kendisi için 90, yakın aile fertlerinin faydalanması için ise 120 gün prim ödemesi bekleniyordu. Yeni çıkan kanunda ise bu süre 30 güne çekilmiş durumda. Bu kanunun yürürlüğe girişi bugünden itibaren mi, yoksa Ekim/2008 başından itibaren mi? Tolga M.

Halen yürürlükteki mevcut sistemde SSK sigortalısı için 90 gün, eş ve çocukları içinse 120 gün olarak uygulanıyor. Sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girdikten sonra, SSK’lılarla bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması halinde sağlık yardımları verilecek. Mevcut sistemde Bağ-Kur’luların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için, ilk defa Bağ-Kur sigortalısı olanların 8 ay, tekrar Bağ-Kur sigortalısı olanlarınsa 4 ay prim ödemeleri gerekiyordu. Yeni sistemde bu süre 60 güne iniyor.

Buna göre, 60 gün prim ödeyen Bağ-Kur’lu (4/b’li) ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları ile başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Ancak Genel Sağlık Sigortasına ilişkin hükümler henüz yürürlüğe girmediğinden sağlık yardımlarından faydalanılabilmesi için gerekli prim gün sayısında eski koşullar geçerli.



Bu yazı 3,524 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,065 µs