En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
6 Mart 2013

Bu teşvik uçurur



Bu teşvik uçurur

 

Akşam 

İşveren teşviklerin yeni halini bekliyor...
Bakanlığın da şu sıralar üzerinde çalıştığı formül, mevcut haliyle her il için standart olarak işyerlerine uygulanan 5 puanlık prim indiriminin, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre artırılması. Formül kabul edilirse, bu indirim Doğu'da 9-10 puana kadar çıkabilir...

Şu sıralar sigorta prim teşviklerini çok konuşur olduk. Hükümetin yeni teşvikler konusunda düzenlemeler yaptığı, medyada sürekli yer buluyor. Teşvikler konusunda gündemin hareketlenmesine neden olan ilk gelişme, 5084 sayılı Kalkınmada Öncelikli İllerde İstihdam Teşviki Kanunu'nun süresinin sona ermiş olması. Mart 2004 tarihinde başlayan bu teşvik 31 Aralık 2012'de sona erdi. Bu teşvik özellikle gelişmekte olan illerimizde istihdam artışı için önemliydi. Devlet bu teşvik kapsamında 9 yıla yakın zamanda 5.5 milyar TL'lik teşvik desteğinde bulundu. İş dünyası teşvikin devam etmesinden yana. Ancak ekonomi yönetiminde bu teşviki uzatmak yerine yenisini hazırlama niyeti şu sıralar ön plana çıkıyor. 

TEK TİP OLMAYACAK
ARTIK hazırlıklarda sona yaklaşıldı. Teşviklerin çokça konuşulmasının bir diğer nedeni de, teşvik uygulamalarını tek bir potada toplama konusunda son dönemde ortaya çıkan düşünceler. Teşviklerin çok ve karmaşık olmasının işverenlerce zor takip edilmelerine ve uygulamada güçlüklere neden olduğunu savunan bürokratlar bunu tek tip hale getirme konusunda istekliydiler. Ancak bu düşünceden vazgeçildi. Teşvikler yine 8 ayrı teşvik şeklinde uygulanmaya devam edecek.
SON verilere göre, teşvikte işyerlerinin en çok kullandığı teşvik türü, işyerindeki tüm sigortalılara uygulanan 5 puan sigorta prim indirimi. Bu teşvik süresiz olarak uygulanacak, bitmesi söz konusu değil. 2012 yılında bu teşvikten 1 milyon 38 bin işyeri yararlanmış. Yararlanan sigortalı sayısı 7 milyon 250 bin. Devletin bu teşvik kapsamında ödediği rakam ise yaklaşık 500 milyon TL.
NE KADAR AZ GELİŞMİŞ O KADAR YÜKSEK İNDİRİM
TEŞVİK uygulamalarını genel olarak değerlendirdiğimizde, en çok kullanılan teşvik uygulamasının 5 puan indirimi olduğu görülüyor. İşverenlerce en pratik ve işe yarar teşvik olarak görülen bu uygulama yaygın olarak kullanılıyor. Diğer yandan Kalkınmada Öncelikli İllere Uygulanan Teşvikte de sona gelindi. Dolayısıyla, bu iki teşvik türünü tek bir çatı altında toplayacak bir düzenlemeye yer vermek çok gerçekçi ve işverenlerin tercih edeceği bir uygulama olacaktır. Bakanlığın da şu sıralar üzerinde çalıştığı formül, mevcut haliyle her il için standart olarak işyerlerine uygulanan 5 puanlık sigorta prim indiriminin, illerin sosyo - ekonomik gelişmişlik düzeyine göre artırılması.
KADIN İSTİHDAMI YÜKSELİYOR
TEŞVİKLER arasında en çok faydalanılanlardan bir diğeri de kadınlara, gençlere ve mesleki yeterlilik alan kişilere uygulanan teşvik. Bu teşvik 2015 yılının sonunda bitiyor. Ancak bu teşvik sayesinde, özellikle son iki yıl içinde kadın istihdamında olumlu gelişmeler yaşandı. Ar-Ge teşviki de dikkat çekici teşvik uygulamalarından. Sadece geçtiğimiz yıl 30 bin 792 sigortalı için bu teşvik uygulandı, 2012 yılında devletin katkısı 8 milyon TL'ye yaklaştı. Bu teşvik 2023 yılı sonunda bitiyor. Engelli teşviki, işsizlik ödeneği alanları istihdam teşviki ve kültür yatırımı teşvikleri ise sürekli teşvikler.
DEVLETE PRİM MALİYETİ 658 MİLYON TL
BÜTÜN sigorta teşvikleri kapsamında, 2012 yılı içerisinde 1 milyon 209 bin 392 işyeri sigorta prim teşvikinden yararlandı. Bir işyeri birden fazla teşvikten yararlanabildiği için, bu sayı teşvikten yararlanan toplam iş yeri sayısını temsil etmese de, teşvikten yararlanan işyeri sayısının oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Devletin 2012 yılında sigorta prim teşvikleri için harcadığı para toplamda 658 milyon 453 bin TL olmuş. Bu rakam geçtiğimiz senelere kıyasla hayli yüksek. Peki, şimdi ne olacak? Teşvik konusunda nasıl bir düzenleme yapılacak? Bunlar henüz yanıt bulmadı.
Şırnak ve Kars'a yatırım yapanlar derin nefes alacak
BU model içerisinde eğer kademeli artış yapılabilirse, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizde, İç Anadolu'nun bazı illerinde 5 puanlık indirim yerine bunun iki katına varabilecek sigorta prim indirimleri yapılır, işverenleri dolayısıyla işyerlerini rahatlatacak bir uygulama ortaya çıkar. Örnek olarak;  Şırnak veya Kars'ta halen 5 puan olan sigorta prim teşviki bu illerin sosyo - ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 9 veya 10 puana çıkarılabilir. Bu artış işverenleri sigortasız çalıştırmadan uzaklaştırır, kayıtlı çalışan sayısı artar. Ayrıca sigorta yüklerinden korkan işverenler, bir nebze osun rahatlayacakları için istihdamlarını artırabilirler. Şanlıurfa veya Siirt'te ise bu oran 7- 8 seviyesinde kalabilir. Hangi ilde ne kadar prim indirimi olacağı tamamen o ilin ekonomik gelişmişlik seviyesine bağlanır.
SGK nasıl etkilenecek?
KADEMELİ prim uygulaması başlangıçta SGK'nın yükünü arttırır, ancak kayıtlı istihdamı artıracak olması ve böylece prim artışı yaratacak olması nedeniyle gelir - gider dengesi kısa sürede sağlanır.



Bu yazı 3,133 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,569 µs