En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

2006’da prim borçlarını yapılandıranlara iki ayrı seçenek



2006’da prim borçlarını yapılandıranlara iki ayrı seçenek
|www.gazeteport.com||21.05.2008|


İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören, bu arada son dakika sürprizi ile SSK ve Bağ-Kur borçlularına af getiren “İstihdam Paketi”, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını 2006 yılında yeniden yapılandıran borçlulara da iki ayrı seçenek sunuyor.

2006 yılında 5458 sayılı Kanun kapsamına giren SSK ve Bağ-Kur borçlarını yeniden yapılandırarak taksitlendiren, ancak yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için borç yapılandırmaları bozulan SSK ve Bağ-Kur borçlularının, yapılandırmalarını devam ettirmelerine veya yeni getirilen prim affından yararlanmalarına olanak sağlanıyor.

 

BOZULAN YAPILANDIRMALAR CANLANDIRILABİLECEK Bozulan borç yapılandırmasının yeniden canlandırılmasına ilişkin düzenleme, 15 Mayıs 2008 günü Meclis Genel kurulu’nda kabul edilen ve onay için Cumhurbaşkanlığı’nda bulunan 5763 sayılı Kanunla, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen Geçici 23. maddede yer alıyor. 

Düzenlemeye göre, 2006 yılında 5458 sayılı Kanun kapsamına giren SSK ve Bağ-Kur borçlarını yeniden yapılandırarak taksitlendirdikleri halde, bir yıl içinde üç kez taksitlerini veya cari dönem primlerini ödeyemedikleri için yapılandırmaları bozulmuş olanların, Kanunun Resmi Gazete’de yayımını izleyen iki ay içinde yazılı olarak başvurmaları koşuluyla, bozulmuş olan yapılandırma anlaşmaları yeniden canlandırılacak.

 

AKSTILAN TAKSİTLER 6 AY İÇİNDE ÖDENECEK
Bozulan borç yapılandırmasını canlandırma işlemleri sonucunda, başvuru tarihinden önce vadesinde ödenmediği veya eksik ödendiği anlaşılan taksit tutarlarının, ödeme tarihine kadar gecikilen her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiz miktarıyla birlikte başvuru tarihini takip eden altı ay içinde ödenmesi gerekiyor.

Ödemenin altı aylık süre içinde tam olarak yerine getirilmemesi hâlinde yeniden yapılandırma hakkı kaybedilecek ve yapılandırma işlemleri iptal edilerek, ödenen tutarlar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre borçlarına mahsup edilecek.

Ayrıca, bozulan yapılandırması yeniden canlandırılan borçluların, başvuru tarihinden itibaren vadesi gelecek taksitleri ile cari ay primleri 5458 sayılı Kanun hükümlerine göre ödenecek.

 

YAPILANDIMASI BOZULAN BORÇLARINI ÖDEYENLER
5458 sayılı Kanunun kapsamına giren borçları yeniden yapılandırılanlardan, yeniden yapılandırma haklarını kaybetmiş olup, kapsama giren bu borçlarının tamamını sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre ödemiş olanlar için yapılandırmanın yeniden canlandırılması mümkün olmayacak.

 

BAĞ-KUR’LULAR SAĞLIK HAKKINA KAVUŞACAK
1479 sayılı Bağ-Kur ve 2926 sayılı Tarım bağ-Kur Kanunları kapsamındaki sigortalılar veya bunların hak sahipleri, ödeme vadesi geçmiş taksitleri ile 1.4.2006 tarihinden sonraki süreye ilişkin prim borçlarını ödemeleri ve Geçici 23. maddenin yürürlüğe gireceği (Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı) tarihten sonraki taksit ve cari ay primlerine ilişkin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri durumunda sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılacaklar.

 

HACİZLER KALDIRILACAK
5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçları nedeniyle, taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.

 

DAVALARDAN VAZGEÇMEK GEREKİYOR
Bozulan yapılandırmalarının yeniden canlandırılması için başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamaları gerekiyor.

 

YAPILANDIRMASI BOZULMAYANLAR DA AFTAN YARARLANABİLECEK
5458 sayılı Kanun gereğince borçlarını yapılandırarak taksitlerini düzenli olarak ödeyenler, yani yeniden yapılandırma anlaşması devam edenler de isterlerse 2006 yılında yapılan yeniden yapılandırmadan vazgeçerek yeni yasa kapsamında peşin ödeme veya 24 aya kadar taksitle ödeme seçeneğini tercih edebilecekler.

Bu durumda, daha önce 5458’e göre yapılmış olan yapılandırma işlemleri bozularak, ödemiş oldukları tutarlar, sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre mahsup edilecek. Kalan borca, başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar faiz hesaplanacak. Tercih edilen ödeme şekline göre de faizin belli bir kısmı silinecek. (Faiz affına ilişkin daha geniş bilgi için TIKLAYINIZ. Prim affı kimlere yarıyor?”)



Bu yazı 3,422 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    27,220 µs