En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
22 Haziran 2013

İzne çıkan çalışanların yol izni ve peşin para hakkı var



İzne çıkan çalışanların yol izni ve peşin para hakkı var

 

Akşam 



Yıllık izin uygulamasında çoğunlukla bu hakkın nasıl kullanılacağı ya da işveren tarafından nelerin yapılacağı iyi bilinmediği için bazı anlaşmazlıklar çıkabiliyor, taraflar sırf bu nedenle mahkemelik olabiliyor. Ayrıca izinleri için il dışına çıkacak çalışanlar patronlarından yol izni de talep edebiliyorlar...

Yaza girildi, çalışanlar yıllık izinlerini almak için işvereninin kapısını çalmaya başladı. İnsan kaynakları departmanları, hangi çalışan ne zaman tatile çıkacak, kim tatilden dönecek, kim gidecek bunları planlamanın telaşında. 
Yıllık izne hak kazanabilmek için, çalışan ‘deneme süresi de dâhil’ 1 yıl çalışması gerekiyor. İşverenler genellikle ‘deneme süresini’ dikkate almıyorlar. Ancak bu yanlış bir uygulama. Doğrusu deneme süresinin de toplam çalışılan gün sayısına dâhil edilmesidir. 
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; - 1-5 yıla kadar olanlara 14 günden, - 5-10 yıl olanlara 20 günden, - 15 yıl ve üstü olanlara 26 günden, az olamaz. 
Yıllık izin hesap edilirken, işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Mevzuata göre, 18 yaş ve altındaki çalışanlarla 50 ve üstü yaştaki çalışanlara verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Bu konuda da işverenlerin hatalı izin kullandırdıkları görülüyor. Bu sebeple yanlış bir uygulama çalışana tazminatını alarak işten ayrılma hakkı verir. 

10 günden az izin verilemez
Genel olarak, işveren çalışanın yıllık ücretli iznini bölemez. Yıllık izin süreleri, işçi ve işverenin anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. Örneğin, 14 gün izin hakkı olan bir çalışan için izin kullanımı için formül ancak şu şekilde olabilir: İşveren işçisinin izinlerini 10 gün, 1+3 veya 2+2 iş olmak üzere azami 3 bölümde kullandırabilir ve bir bölümü 10 işgününden az olamaz. 

Haftalık tatil yıllık izne eklenmez 

İzin süresi içine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Örneğin cumartesi günü çalışılmayıp iki gün hafta tatili uygulanan işyerlerinde cumartesi gününün de hafta tatili olarak yıllık izin sürelerine dahil edilip edilmeyeceği kafa karışıklığına neden oluyor. Doğrusu, cumartesi günleri hafta tatili olarak yıllık izin süresine eklenmez. Örneğin; 14 günlük izin süresinde sadece 2 gün hafta tatili izni olduğundan kullanılacak izin 16 gün olur. 

Kullanılmayan izin yanmaz, ücrete yansır
Yasalarımızda kullanılmayan izinlerin yanması söz konusu değil. Çalışanın işyerinden ayrılması veya işten çıkarılması durumunda da, hak edip de kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı 5 yıldır. İşverenlerin kullanılmayan bu izin ücretlerini vermeleri zorunludur. 

Ayrıca ‘yol izni’ de alabilirsiniz 
YILLIK izinde yol izninin de verilip verilmeyeceği söz konusu. Yıllık izinleri, için il dışına çıkanlara, talep halinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere toplam dört güne kadar ‘ücrets iz yol izni’ verilmek zorunda. 

İzin öncesi ödeme zorunlu
Patronlar, yıllık iznini kullanan işçiye, izin dönemine ilişkin ücreti ve ücret niteliğindeki haklarını izine başlamadan önce peşin veya avans olarak ödemek zorunda. Ayrıca yıllık iznini kullanan işçinin bu izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri de işveren tarafından ödenir. 

Yıllık iznin tarihini patron kararı belirler 

Yıllık ücretli iznin kullanılacağı tarih konusunda işverenin kararı önemlidir. Yani, yıllık iznin kullanılacağı zamanı belirlemek işverenin yönetim hakkı kapsamında değerlendirilmektedir. Bu konuda yargı kararları işverenin yönetim hakkını esas alan yönde çıkmaktadır. 


Memurlar kullanamazsa izin hakkı devretmez, yanar
Devlet memurlarında farklı uygulamalar var. Kamuya hizmet veren devlet memurların yıllık izin hakları konusunda dikkat etmeleri gereken; eğer içinde bulunulan yıl ile bir önceki yılın dışında kullanmadığı izin varsa, bu kullanılmayan izin düşer, yani sonradan kullanılamaz ya da parası alınamaz. Bu yüzden memurlar izinlerini dikkatli olarak kullanmalı.


Bu yazı 3,228 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,253 µs