En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
1 Temmuz 2013

Asgari ücrette işler değişti primler yeniden hesaplanacak



Asgari ücrette işler değişti primler yeniden hesaplanacak

 

Akşam 



1 Temmuz itibarıyla 16 yaşından büyükler için brüt asgari ücret 1.021,50 TL’ye çıktı. Çalışanın net olarak eline geçen rakam ise 803,68 lira oldu. Yeni asgari ücretle prime esas kazançtan, idari para cezalarına kadar bütün göstergeler değişmiş oluyor. Prime esas kazançta yeni tavan 6.339 TL olacak

Dün yeni asgari ücret rakamları yürürlüğe girdi. Rakamlar hem çalışanların ücret gelirlerini hem de işverenlerin maliyetlerini etkiliyor. Türkiye’de sigortalıların yüzde 47’sinin asgari ücret üzerinden gösterildiği için asgari ücretin etkisi büyük. Asgari ücret, 16 yaşından büyükler için brüt 1.021,50 TL’ye çıktı. Net olarak bekar çalışan için ele geçen rakam 803,68 TL. Evli ve çocuklularda artış oluyor. 16 yaşından küçükler için brüt asgari ücret ise 877,50 TL net asgari ücret 700,73 TL oldu. Bu rakamlar 31 Aralık’a kadar geçerli olacak.

 

MALİYETİ 1.241 LİRA 

Çalışanın eline net 803 TL geçerken, asgari ücretlinin işverene maliyeti 1241 TL’ye çıkıyor. Aradaki fark sigorta prim payları ve vergilerden oluşuyor. 
BU fark “asgari ücretin vergiden arındırılması” konusunu gündemde tutuyor. Ancak sigortalıların yüzde 47’sinin asgari ücretten SGK’ya bildirildiği bir düzende, devlet bu vergi gelirinden zor vazgeçer. Asgari ücretin belirlenmesi sadece ücret yönüyle ele alındığında yanlışlık yapılmış olur. Nitekim bu rakamın belirlenmesi, sosyal güvenlik sisteminde prime esas kazançtan, idari para cezalarına kadar bütün göstergeleri etkilemekte. Çünkü bu göstergelerdeki artışlar asgari ücret artışlarına endekslenmekte. Bu bağlamda, prime esas kazanç tavan ve tabanı da elbette değişmekte. Taban brüt asgari ücret rakamı olan 1021 TL iken, prime esas kazanç tavanı dediğimiz, vatandaşlar arasında “en yüksekten sigortaya bildirim rakamı” olarak ifade edilen tutar asgari ücretin 6,5 katı olmakta. Yani yeni rakamlara göre tavan 6,339 TL. Bu noktada bilinmesi gereken husus şu; tavan rakamı belli olduğu için tavanın üzerinde ne kadar kazanırsanız kazanın, bu rakam 10 bin TL’de olabilir, 20 bin TL’de olabilir, hiç fark etmeksizin sigorta priminiz 6339 TL üzerinden kesilecek. Bu rakamı geçen tutarlar üzerinden sigorta primi kesilmesi söz konusu değil. 

 

KAPICI 65 TL FAZLA KAZANACAK

Bağ–Kurlu yani 4-b’li olanlar primlerini öderken asgari ücret ile bunun 6,5 katı arasında beyan ettikleri tutar üzerinden sigorta primi ödeyebiliyorlar. Asgari ücretin zamlanması 4-b’lilerin ödeyeceği primlerre re artış yaratacak. Ancak yanında sigortalı çalıştıran esnaf çalıştırdığı sigortalılardan en yüksek ücret ödediği sigortalıdan daha az gelir beyan edemeyecek. Ayrıca asgari ücret alan kapıcılarla ilgili bir ayrıntı da dikkat çekiyor. Kapıcılarından kanuna göre vergi kesilmiyor. Yeni rakamlara normal asgari ücretlinin eline 803 TL geçecek, oysaki konut kapıcılarının eline geçecek tutar, gelir ve damga vergisi ödenmediği için 868 TL olacak. 

 

BORÇLANMA TİPLERİ DE DEĞİŞİM GÖSTERECEK

Yeni rakamlara göre doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları daha yüksek tutarlar ödeyecekler. Bu durumda 2013 yılsonuna kadar yapılacak borçlanma hesaplamalarında “günlük” en düşük borçlanma rakamı 10,90 TL, en yüksek 70,83 TL olacak. 

 

EN AZ 327 LİRA ÖDENECEK

Yeni sistemde prim ödemesi tavan ücretin yüzde 32’si oranında belirleniyor. İsteğe bağlı prim ödeyecekler 1 Temmuz – 31 Temmuz arasında, asgari ücret yükseldiği için, yapılacak ödeme de en az 326,88 TL ile en fazla 2.124,77 TL arasında olacak. 


4 SORU 4 CEVAP

İşsizlik maaşı 600 gün sonra alınabilir
Soru: Yaklaşık 15 aydır sigortalı çalışıyorum. İşten ayrılırsam para alabilir miyim?
Cevap: İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için, son üç yıl içinde işten ayrılma tarihinden önceki 120 günü kesintisiz olmak üzere toplam 600 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Ayrıca ya işverenin haklı bir neden yokken çalışanın işine son vermesi veya çalışanın haklı bir nedenle işten çıkmış olması gerek. Yani işsizlik ödeneği alamazsınız.
 
Yüksek prim yatırma yüksek aylık demek
Soru: Emekli olunduğunda, maaşın yüksek alınması için yatırılan SSK primlerinin tutarı ne kadar olmalı? 
Cevap: Emekli aylıklarını belirleyen unsurlar; SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tutarı, prim gün sayısı ve Aylık Bağlam Oranı (ABO). Eğer siz Kuruma bildirdiğiniz tutar üstünden ne kadar fazla prim öderseniz o kadar fazla aylık alırsınız. emekli aylığı üstünden prim ödenen kazanç tutarıyla prim sayısı belirler. Prim ödeme dönemleri de önemli. Nitekim, 2000’den önce ödenen primler, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arasında ödenen primler ve 1 Ekim 2008’den emekli olunacak tarihe kadar ödenen primler emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor. Çünkü bu dönemlerde bahsi geçen Aylık Bağlama Oranları farklı tespit edilmişti. 

 

Fazla maaş için primler bildirilmeli
Soru: Emeklilik için yaşı beklerken sigortalı olarak çalışıp prim sayısını artırmak gelecekte alacağımız emekli aylığını etkiler mi? 
Cevap: Bu tamamen SGK’ya bildireceğiniz prime esas kazanç tutarına bağlı. Eğer çalışayım diyor ve asgari ücret üstünden prim öderseniz emekli aylığınızda düşme olur. Yıl bazında yaklaşık 22- 23 TL ileride alacağınız emekli aylığı azalır.  Ne var ki, prime esas kazancın üst sınırından (6.360.90 TL) veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarından prim ödemeniz halinde emekli aylığınız artar.

 

Ücret ödenmezse tazminat alınabilir
Soru: İşyerimizde işveren ücretlerimizi ödemiyor, işten ayrılırsak kıdem ve ihbar tazminatlarımızı alabilir miyiz? 
Cevap: 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34’üncü maddesine göre; ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Geç ödenen ücret banka mevduatına uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanarak, faiziyle birlikte ödenmelidir. Ayrıca ücretin süresi içinde ödenmemesi işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih hakkı verir (4857 Kanun Md. 24/ll-f). Dolayısıyla süresinde ücreti ödenmeyen işçi, haklı nedenle işi sonlandırdığı için kıdem tazminatını alıp işinden ayrılabilir. Diğer yandan ihbar tazminatını alması mümkün değil.


Bu yazı 3,008 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,346 µs