En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
11 Eylül 2013

İşe Girenin İşsizlik Ödeneği Kesilir mi?



İşe Girenin İşsizlik Ödeneği Kesilir mi?

 

www.internethaber.com 

Okurumuz Ece Dursun soruyor: “Bünyamin bey; iki buçuk yıldan fazla bir süredir bir işyerinde çalışıyordum. 31.08.2013 tarihi itibari ile çıkışımı verdiler. İşsizlik maaşı almak için başvuracağım sırada yeni bir iş buldum ve 05.09.2013 tarihinde sigortam başladı. Ancak şuan yeni çalıştığım yer ile ilgili net bir karar veremiyorum. Deneme süresi üç ay. Ben şimdiden eski iş yerinden aldığım evrak ile işsizlik maaşı için başvursam yeni işimden çıkarılmam durumunda o maaşı alabilir miyim? Eski bordrom daha yüksek olduğu için ortalama 800 TL civarı bir para alabilme şansım vardı. Bu konuda bana yol gösterirseniz çok sevinirim.”

Sayın okurumuz, halk arasında “işsizlik maaşı” olarak bilinen işsizlik ödeneği 4447 sayılı Kanunca düzenlenmiş olan ve sigortalıların işsiz kalması halinde Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan parasal ödemeyi ifade etmektedir.
Genel bir ifade ile söyleyecek olursak bir sigortalının kendi isteği dışında işsiz kalması halinde iş aradığı sürede yaşayacağı gelir kaybını telafi etmeye dönük bir düzenlemedir.
Bir günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Başka bir deyişle işsiz kalmadan önceki son dört aylık maaş ortalamasının yüzde kırkını işsizlik ödeneği olarak alabilir.
Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, İş Kanunu’na göre 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez.
Temmuz ayının başından yılsonuna kadar işsizlik maaşı aylık taban 408 TL 60 Kuruş, tavan olarak ise 817 TL 20 Kuruş olarak belirlenmiştir. Bu miktarlardan damga vergisi düşülür; damga vergisi dışında da herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.

İşsizlik Maaşı On Aya Kadar Alınabilir
İşsizlik ödeneği hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlara ödenir. Başka bir deyişle en az 4 ay çalışmış olunması gerekmektedir.
İşsizlik maaşı sigortalının durumuna göre altı ay ile on ay arasında ödenir.
İşsiz kalmadan önceki son üç yıl içinde; 
a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün (yaklaşık 6 ay),
b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (yaklaşık 8 ay),
c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün (yaklaşık 10 ay),
süre ile işsizlik ödeneği verilir.

İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alamaz
İşsizlik ödeneği alınabilecek haller kanunda ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Genel olarak bilinmesi gereken şey, işsizlik maaşının temel bir şartı sigortalının kendi isteği dışında işsiz kalması olduğudur.
Başka bir deyişle sigortalı kendisi istifa etmemeli, iş akdi yada hizmet sözleşmesi işveren tarafından feshedilmelidir.
Bunun bir istisnası iş kanunları uyarınca sigortalılara ihbar önelini beklemeksizin iş akdini feshetme hakkını tanıyan koşulların oluşmasıdır. Genel bir ifade ile söyleyecek olursak işçi, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları nedeniyle işten çıkmış ise yine işsizlik ödeneği alabilir.
İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak da işsizlik ödeneğine hak kazandırır.
Grev, lokavt gibi nedenler ile oluşan işsizlik halleri de ödeme kapsamındadır. Şu kadar ki, işsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için hizmet akdinin başvuru sırasında grev, lokavt veya kanundan doğan ödevler nedeniyle “askıya alınmış” olmamalıdır.

İşsizlik Maaşı Alırken İş Bulunursa Ne Olur?
İşsizlik ödeneği almakta olan bir sigortalı, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe girer ve işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmak için gereken şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalırsa, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder.
Başka bir deyişle örneğin iki buçuk yıl çalışıp işten çıkartılan ve bunun sonucu sekiz ay işsizlik ödeneği almayı hak eden biri bu süre içerisinde iş bulur ve yeniden işsiz kalır ise kalan günlerinin işsizlik ödeneğini alır.
Ancak sigortalı yeni işinde de işsizlik ödeneği alacak kadar çalışır (yani asgari dört ay çalışırsa) ve yeniden işsiz kalırsa sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir. Bu durumda, yeni işsizlik ödeneği hak kazanma süresinin hesaplanmasında dikkate alınacak son üç yıl, bir önceki işsizlik ödeneğine hak kazanma tarihinden geriye gidemez.
Başka bir deyişle yeni işyerinden işsizlik ödeneği hak edenin eski işsizlik ödeneği süresi yanar.

30 Gün İçinde Başvurmalısınız
Sigortalı işsizin, işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için işten ayrılma bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğrudan veya elektronik ortamda başvurması gerekir.
Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre işsizlik ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülür.
Bu yüzden önceki işinizden dolayı işsizlik ödeneği almak istiyorsanız otuz günlük başvuru süresini geçirmeyin.
Bunun için şu an çalıştığınız ve memnun olmadığınız işten çıkartılmış, yani işsiz kalmış olmanız gerekir. Halen bir işte çalışırken işsizlik ödeneği almaya başvurur iseniz talebiniz reddedilecektir.

Çalıştığınız Anlaşılırsa Maaş Kesilir
Şunun altını önemle çizelim ki, işsizlik ödeneği alırken çalışmak mümkün değildir.
İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilenlerin işsizlik ödeneği kesilir.
Başka bir deyişle; işverenle anlaşarak sigortasız çalışayım ki işsizlik maaşım kesilmesin diye sakın hesap yapmayın, zararlı çıkarsınız. Zira hatalı bilgilere dayanılarak yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte geri alınır, ayrıca ilgililer hakkında yasal işlem yapılır.
İŞKUR tarafından teklif edilen, mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin de işsizlik ödenekleri kesilir.
Buna ek olarak İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyenlerin ödeneği de kesilecektir.

---

Kıssadan Hisse
“İnsanın kendi meşru ihtiyaçlarının çok ötesinde servet sahibi olması hırsızlıktır.”
— Ghandi

---

Sorularınız için:
www.twitter.com/bunyaminesen

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:

http://www.internethaber.com/bunyamin-esen-163z.htm



Bu yazı 8,845 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,568 µs