En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
14 Eylül 2013

3 çocuğa süper formül geliyor



Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com

3 çocuğa süper formül geliyor

 

Star 

Okurlarımızdan son günlerde kamuoyunda 3 çocuk olarak bilinen doğum ve kadın istihdamını teşvik kapsamında çok sayıda soru alıyoruz. TBMM’nin açılmasıyla birlikte öncelikle görüşülüp yasalaşacağını düşündüğüm paketle birlikte bir çok önemli yenilik ve hak gelecek. Henüz kesinleşmemekle birlikte doğum öncesi ve sonrası uzun süreli izin, yarı zamanlı çalışma, sigorta priminin devlet tarafından karşılanması, nakit desteği, evlenmenin teşvik edilmesi, kadınlara esnek çalışma modeli getirilmesi gibi önemli düzenlemeler getiriliyor.
Özellikle kadın istihdamını olumsuz etkilemeyecek ve nüfus artışını hızlandıracak şekilde düzenleme yapılması öngörülüyor. Getirilen yeniliklerin kadın çalıştırılmasının önüne geçmesi de arzulanmayan bir sonuç olduğu için dikkatli adım atılması gerekiyor.
Doğum sonrasında kadınların sigorta primi yatarken özel sektörün prim yükü hafifletilecek ve ayrıca doğum iznini kullanan personelin yerine özel istihdam bürolarından kısa süreli eleman temin edilebilecek. Esnek çalışma modelinin takibi özel sektörde özel istihdam bürolarında olacak. Kamu kurumlarındaysa bu görevi İş-Kur yürütecek. Yeni dönemde İş-Kur’un çok daha başarılı çalışmalar yapacağını düşünüyorum.
Yapılacak düzenleme kapsamında 16 hafta olan analık izni 18 hafta olacak. İznin doğum öncesi veya sonrası kullanımı anneye bırakılacak. Yine en büyük sorun olan doğum sonrası işten çıkartılma için çalışan annelere işe dönüş garantisi verilecek.
0-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlere okul çağına kadar kısmi süreli çalışma imkânı verilecek. 0-1 yaş arasında çocuğu olan anneye gece işi verilmeyecek.
18 haftalık analık izninin ardından ilk çocuk için 2, ikinci çocuk için 4, üç ve üzeri çocuk için 6 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışıp tam zamanlı maaşı alınacak.
Annelerin çalıştıkları kurumlardan alabildiği doğum borçlanması hakkı 2’den 3’e yükseltilecek. Böylece bizim de bu köşeden eleştirdiğimiz doğum borçlanması zorunu kısmen de olsa çözülmüş olacak.
Tüm bunlar nüfusun yaşlanmasının önüne geçilmesi ve çalışan annelerin sorunlarının azaltılması için yeterli olmasa da çok büyük haklar sağlanmış olacak.

****
Bebeğine bakana kıdem tazminatı ödenir mi? 
Okurumuz Dilek T. “Merhaba Resul Bey, araştırma yapıyorum ama bulamıyorum. 6 yıldır aynı şirkette çalışmaktayım. Hamileyim, doğum iznine çıktıktan sonra işyerine bebeği bahane ederek çıkmak istediğimi bildireceğim. Kendimi çıkartılmış gibi göstererek işsizlik maaşından da faydalanmak istiyorum.
Ancak, geçmişe yönelik doğum izninde olduğum sürece sanırım sigorta primim ödenmiyor. Ben doğumdan sonra işten çıkarılırsam, işsizlik maaşı alabilir miyim? Ve ne kadar süre alabilirim?
Şu anda doğum olmadığı için 300 gün işsizlik maaşını almayı hak kazanıyorum ancak, doğumdan sonra olursa tabi, doğum izninden dolayı ödenmeyen günlerimden dolayı kaç gün işsizlik maaşı almayı hak ederim.” diyor.
Normal şartlarda doğum yapan kadın çalışanların, “bebeklerine bakmak için” işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı ödenmesi mümkün olmayacaktır. Kıdem tazminatı alabilmek için ya 15 yılını ve 3600 günü doldurup emeklilik yaşının bekleyeceğinizi gerekçe göstermeniz, ya evlilikten itibaren bir yıl geçmemiş ise evlilik nedeniyle yada işveren tarafından işten çıkartılmanız halinde kıdem tazminatı almanız mümkündür.
Doğum izni bitimi sonrası işten çıkarıldığınız takdirde son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmiş olması halinde işsizlik maaşı ödenmesi mümkündür. Doğum izin döneminde prim ödenmediği için son 3 yıl içinde 1.080 günden az prim ödeneceği için alınabilecek işsizlik maaşı süresi 240 gün yani 8 ay olacaktır. 
******
twitter/resulkurt34


Bu yazı 3,535 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,423 µs