En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Hakkınız olan ikramiye için önce ihtar çekin



Hakkınız olan ikramiye için önce ihtar çekin
|www.gazeteport.com||16.12.2007|

 

Hakkınız olan ikramiye için önce ihtar çekin

Yaklaşık 10 yıl bir firmada çalıştıktan sonra Ekim 2007’de kendi rızam ile istifa ederek işten ayrıldım. Çalıştığım dönemde ücretim maaş+yıllık 4 ikramiye ile ödeniyordu. İstifa ettikten sonra çalıştığım son ayın ücretini ödemelerine rağmen Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan ikramiyem ödenmedi. Gerekçesini sorduğumda ise muhasebeden aldığım yanıt beni çok şaşırttı.
Cevap aynen şöyle: “Yönetim Kurulumuz kendi rızası ile işten ayrılanlara ikramiye vermeyi uygun bulmadı.” İkramiye hak edilmiş bir ücret değil midir? Kendi rızam ile işten ayrılmış olmam kazanılmış bir hak olarak düşündüğüm ikramiyemi keyfi bir kararla ödememeyi gerektirir mi? Dava açsam ya da firmaya noter kanalıyla ihtarname çeksem mağduriyetim ortadan kalkar mı?
Arzu Kırayoğlu

İşten Ekim ayında ayrıldığınıza göre, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan ikramiye, sizin açınızdan kazanılmış bir hak. Kazanılmış bir hakkın ödenmesinin, kendi rızanızla işten ayrılmanız nedeniyle yönetim kurulu tarafından uygun bulunmaması yasal değil.

4857 sayılı İş Kanunun 32. maddesinin beşinci fıkrasına göre; iş sözleşmesinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün olan menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Bu zorunluluğa uyulmamasının cezası ise aynı Kanunun 102/a maddesinde düzenlenmiş olup, gecikilen her ay ve her işçi için 167 YTL’dir. Ayrıca işçinin, söz konusu alacağını Borçlar Kanunu hükümlerine göre gecikme faizi ile talep hakkı saklıdır.

Öncelikle noter kanalıyla ihtarname çekerek, hak etmiş olduğunuz ikramiye tutarının ödenmesi için işverene bir süre verin. Verdiğiniz süre içinde hakkınızın ödenmemesi halinde dava açın. Mahkeme, verdiğiniz sürenin sonundan itibaren gecikme faizi ile birlikte alacağınızın ödenmesine hükmedecektir.

 

 

Doğum sonrası işten çıkarılan sigortalının işsizlik ödeneği

Eşim doğum yapmasından dolayı raporlu olarak istirahat etti. Raporu 26.11.2007 tarihinde doldu, fakat 27.11.2007 tarihinde noter tasdikli olarak “iş akdi fes edilmiştir” diye bir yazı aldık. Eşimin işsizlik maaşı alması söz konusu mudur?
Zeyit Zincir

İşsizlik ödeneği için, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş ve hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak gerekiyor. Hizmet akdinin sona erdiği tarihten önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte, hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam ile grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, prim yatırılmayan süreler için SSK kayıtları esas alınır ve 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmaz.
Eşinizin hizmet akdinin İş Kanunun hangi maddesi hükmüne göre sona erdirildiğini belirtmemişsiniz. Ancak doğum sonrası raporlu olduğu sürenin sona ermesinden sonra hizmet akdinin sona erdirilmiş olmasından, 4857 sayılı iş Kanununun 17. maddesinde belirtilen bildirim önellerine uygun olarak veya 25. maddenin (I) numaralı bendine göre hastalık sebepleri ile sona erdirildiğini düşünüyorum.
Bu durumda eşiniz son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak koşuluyla işsizlik ödeneği almaya hak kazanır. Eşinizin işyerinden alacağınız İşten Ayrılma Bildirgesi ile Türkiye İş Kurumu’na başvurun.

 

 

8.9.1976’den önce sigortalı olanlar eski hükümlere göre emekli olur

Babam 01.01.1953 doğumlu. İki sigorta numarası gözüküyor. İlkinde 10.05.1971 işe başlangıç tarihi ve 80 günü gözüküyor. İkincisinde 15.03.1972 işe giriş ve 3538 günü var ve bu numarayla çalışmaya devam ediyor.
Ayrıca bu numarayı internette sorgulayınca 180 gün bir başka isimle prim gözüküyor. SSK’nın sitesinde ne zaman emekli olabilirim bölümünde bu bilgileri girince 01.01.2008’de 3600 günü tamamlayınca emekli olabilir gözüküyor, ama 57 yaşını tamamlaması gerekir diyenler oldu. Kafam karıştı. Ayrıca askerlik borçlanması da yapmadık. Babam en erken ne zaman emekli olabilir? Askerliği ödememizin maaşı için bir faydası olabilir mi?
Şahin Azaklı

08.09.1999 tarihi itibariyle babanızın sigortalılık süresi 23 yıldan fazla olduğundan, değişiklikten önceki emeklilik koşullarına tabi olup, iki şekilde emekli olabilir. Birinci durumda, en az 5000 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 55 yaşını doldurduğunda emekli aylığına hak kazanır, yani emekli olabilir. İkinci durumda ise yine 55 yaşını doldurduğunda 3600 günle kısmi emekli aylığına hak kazanır. Kademeli emeklilik hükümlerine değil de eski hükümlere tabi olduğundan 57 yaşını doldurması gerekmez. Babanızın 55 yaşı 01.01.2008 tarihinde doluyor. Emekli işlemleri yapılırken iki sicil numarası birleştirilir, başkasına ait olan prim ödeme günleri dikkate alınmaz. 3600 günle emekli olması için askerlik süresinin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Çünkü emekli maaşında artış sağlamaz. Prim gününü 3600 güne tamamlamak için gereken eksik gün kadar askerlik borçlanması yaparak 01.01.2008 tarihinden itibaren emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.

 

 

İşçi, ihbar öneli süresince çalışmak zorunda

Bir tekstil firmasında muhasebeciyim. Firmamızda çalışan bir personelimizin işine son verdik. Şirketimiz çıkan işçinin ihbar süresince çalışmasını isteyebilir mi?
İşçi ihbar süresince çalışmak istemezse kıdem tazminatından düşebilir miyiz?
Erol Sevinç

4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine göre, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Bildirim süreleri, işçinin çalışma süresine bağlı olarak aynı maddede belirlenmiştir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İhbar önelinde bulunduğunuz işçinin, ihbar süresi içinde çalışması zorunludur. İşçi bu süre içinde çalışmak istemez ise çalışmadığı süreye ilişkin olarak işverenin tazminat isteme hakkı doğar.
Ancak, işçinin çalışmadığı süreye ilişkin ücreti tutarındaki bu tazminatı, işçinin kıdem tazminatından mahsup edemezsiniz. İşçi ihbar süresi içinde çalışmayı kabul etmese de işveren işçiyi çıkarma iradesini daha önce ortaya koymuş olduğundan, kıdem tazminatını ve varsa diğer hak edilmiş yasal haklarını ödemek zorunda. İşçinin önel süresi içinde çalışmadığı süreye ilişkin ücreti tutarındaki tazminat ve çalışmaması nedeniyle uğranmış bir zarar söz konusu ise bu zararında tazmini için dava açabilirsiniz.

 



Bu yazı 7,638 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,821 µs