En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

Çakışan hizmet sürelerine ilişkin primlerin ilgili kuruma aktarılması



Çakışan hizmet sürelerine ilişkin primlerin ilgili kuruma aktarılması
|www.gazeteport.com||04.06.2008|

 

Her konuda insanları aydınlatıyorsunuz, çok teşekkürler. Benimde size bir sorunum var.
1999 Aralık ayına kadar SSK sigortalısı olarak çalıştım. 1999 yılından sonra Bağ-Kur’a geçtim. İşlerim bozulunca 2004 Nisan ayında dükkanı kapatarak SSK’lı çalışmaya başladım. O zamana kadar zor da olsa Bağ-Kur primlerimi düzenli ödedim ama dükkan ortaklığım devam etti. Ancak 4.1.2007’de ilişiğimi kesebildim. Bu arada SSK primlerim eksiksiz ödendi. Bağ-Kur’dan ilişik kesilince, dilekçe vermem halinde, Bağ-Kur kaydımın olduğu süredeki SSK’ya ödenen primlerimin Bağ-Kur’a aktarılacağı söylendi ve aktarma için dilekçe verdim.
31.10.2007 tarihinde, SSK primlerinin borcumdan düşüldüğünü, Bağ-Kur’a aktarılan prim tutarının 2.250.37 YTL, kalan borcumun ise 9.560.83 YTL olduğunu bildiren tebligat geldi. Gidip araştırdığım da SSK primlerinden sadece adıma kesilen yüzde 14’lük kısmın borcumdan düşüldüğünü öğrendim. “Geri kalan yüzde 19,5 nerde?” dediğimde hiçbir cevap alamadım.  SSK’da gittiğim danışmadan sadece lafı geveleyip “kanun böyle” gibi bir cevap aldım. Kalan yüzde 19,5 primlerimi borcumdan nasıl düşürebilirim?
Sizin yazılarınızı okurken aklıma bir fikir geldi. Ben Bağ-Kur’a aktarılan yüzde 14 primlerimin tekrar SSK’ya aktarılmasını istesem, Bağ-Kur borcum 5 yıldan fazla olunca, Bağ-Kur hizmetlerimi terk için dilekçe versem olabilir mi? Bunun için ne yapmak gerekir? Tabi sizinde başka bir çözüm öneriniz olabilir.
Hayati Güvey
Bağ-Kur’a tabi olmasına rağmen, aynı süreler içinde SSK’ya da adına prim ödendiği anlaşılan sigortalıların, çakışan hizmet sürelerinden Bağ-Kur’a tabi olan hizmetlerinin geçerli olduğunun anlaşılması halinde, SSK’ya ödenen primlerin 5458 sayılı Kanunun 16. maddesine göre Bağ-Kur’a aktarılmasının usul ve esasları 12-156 ve 2007/9 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgelerinde açıklanmıştır. Her iki genelgede de yersiz ödenen SSK primlerinin Bağ-Kur’a aktarılmasında sigortalı/işveren payı ayrımı yapılmamıştır. Bu bağlamda, çakışan hizmet süreleri içinde yersiz tahsil edilen SSK prim asıllarının hem sigortalı hem de işveren paylarının Bağ-Kur’a aktarılması gerekiyor.
Ancak çakışan hizmet süreleri içinde, SSK ile birlikte aynı zamanda hizmetin geçerli olduğu Bağ-Kur’a da prim ödenmiş olması, başka bir anlatımla çakışan hizmet süreleri içinde hem Bağ-Kur’a hem de SSK’da tahakkuk etmiş prim borcunun bulunmaması durumunda, SSK’ca yersiz olarak tahsil edilmiş primlerin aktarımı yapılmamaktadır.
Bu durumda, SSK’ca yersiz tahsil edilmiş olan primlerin;
— Sigortalı hissesi, 506 sayılı Kanunun 84. maddesine göre sigortalıya iade edilecek,
— İşveren hissesi ise işverenin varsa diğer borçlarına mahsup edilecek, yoksa yine 506 sayılı Kanunun 84. maddesine göre kendisine iade edilecektir.
Buna göre, çakışan hizmet süreleriniz içinde Bağ-Kur’a prim ödememiş iseniz, aynı dönemde SSK’ya ödenen prim asıllarının, 12-156 ve 2007/9 sayılı Genelgelere göre sigortalı/işveren payı ayrımı yapılmaksızın Bağ-Kur’a aktarılması gerekiyor. Tekrar Kuruma başvurup, numaralarını verdiğim genelgelere göre işveren paylarının da aktarılması gerektiği hususunda ısrarcı olun ve işveren paylarını aktarmamalarının gerekçesini sorun. 

Bu arada şunu da unutmayın. Çakışan dönemlerde Bağ-Kur’a da prim ödemiş iseniz, başka bir anlatımla çakışan dönemlerde Bağ-Kur borcunuz yoksa aktarma işlemi yapılmaz. Talebiniz halinde, yersiz ödenmiş olan primlerin ücretinizden kesilen yüzde 14’lük kısmı size iade edilir.

Yersiz ödenen SSK primlerinin, 5458 sayılı Kanun 16. maddesi gereğince Bağ-Kur borcuna mahsup edilmek üzere Bağ-Kur’a aktarılmasına ilişkin işlemin iptal edilerek, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun Ek 19. maddesi hükümlerinin uygulanmasını (sigortalılığın durdurulmasını) talep etmek mümkün. Ancak bunun için Bağ-Kur prim borcunun beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin olması gerekiyor. Siz 2004 Nisan ayına kadar Bağ-Kur primlerinizi ödemişsiniz. Bağ-Kur ile ilişiğinizi 4.1.2007 tarihinde kesmişsiniz. Buna göre, Bağ-Kur prim borcunuz 5 yıldan daha az bir süreye ait. Dolayısıyla Ek 19. madde kapsamında Bağ-Kur sigortalılığınızın durdurulmasını talep etme hakkınız yok.

 

İsteğe bağlı sigortalılığınız 1259 günü geçmesin

1988 yılı Kasım ayından 1992 yılı Eylül ayına kadar sigortalı olarak çalıştım. Daha sonra işyerinin kapatılması nedeni ile ayrıldım. 1999 yılı Nisan ayından itibaren isteğe bağlı olarak SSK’ya bugüne kadar prim yatırdım. 1 Ekim itibarı ile yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik yasasıyla ilgili benim emekli olabilme durumum hakkında beni bilgilendirirseniz memnun olurum.
Güniz Baltacı

Kasım 2008 sigorta başlangıcıyla SSK’dan (devredilen) emeklilik için 20 yıllık sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5300 prim günü koşullarına tabisiniz. Doğum tarihinizi belirtmemişsiniz, 20 yıllık sigortalılık süreniz Kasım 2008’de doluyor.

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçen isteğe bağlı sigortalılık süreleri, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Son 7 yıl içindeki sigortalılık biçimi, emekli olunacak sosyal güvenlik kanununun tespitinde belirleyici olacak. SSK’dan emekli olabilmek için de son 7 yıl içinde daha çok SSK kapsamında prim ödenmiş olması gerekiyor. Bu nedenle 1 Ekim 2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalı olarak 1259 günden fazla prim ödememeniz gerekiyor.

Mevcut prim gününüzü bildirmemişsiniz. Verdiğiniz tarih aralıklarına göre, 5300 prim günü için kalan eksik süreniz 1259 günden az gözüküyor. Eğer tahminin doğru ise sorun yok. Prim gününüzü 5300 güne tamamlayıp, sigortalılık süresini ve yaşınızı doldurduğunuzda SSK’dan emekli olursunuz. 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle, 5300 prim gününü doldurmak için kalan süreniz 1259 günden fazla ise 1259 gün sonra isteğe bağlı sigortalılığınızı sona erdirip, eksik gününüzü sigortalı çalışarak tamamlamalısınız.
 

Doğumdan sonra çalışılmayan süreler borçlanılabilecek
1993 yılında sigortalı olarak çalışırken doğum yaptım ve doğum yaptıktan 2 ay sonra işten ayrıldım. Daha sonraki sigortalılığım 1997 yılında başladı.
Yeni çıkan sosyal güvenlik yasasına göre, doğum yapmış bayanların 2 yıllık borçlanma haklarının doğduğunu okudum. Bu haktan yararlanabiliyor muyum? Eğer yaralanabiliyorsam başvurmak için ne yapmam gerekiyor? Şu an halen isteğe bağlı sigortalılığımı ödüyorum ve 2013 yılında  emekli olabileceğim.
Yasemin  Doğan

5510 sayılı yeni sosyal güvenlik yasası ile 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan kadınlara, doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreyi geçmemek üzere çalışmadıkları süreleri borçlanma hakkı tanındı. Ancak düzenleme 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek. Borçlanılan her bir gün için ödenecek prim tutarı, talep tarihindeki günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere kendinizce belirlenecek günlük kazanç tutarının yüzde 32’si kadar olacak. Borçlanma karşılığı hesaplanacak prim tutarı, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenecek. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeniden başvurulması gerekecek.
Borçlanma sürelerinin ne şekilde belirleneceği ve borçlanmanın nasıl yapılacağına ilişkin usul ve esaslar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek. Bu nedenle Kurum tarafından çıkarılacak genelgenin beklenmesi gerekiyor.



Bu yazı 20,872 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,906 µs