En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
21 Kasım 2013

Çiftçilerin SGK Mağduriyetleri



Dr. Resul KURT

info@resulkurt.com

 

Çiftçilerin SGK Mağduriyetleri

Star 

Ülkemizde baş tacı etmemiz önemli bir kesim var, çiftçiler. Çoğu zor şartlarda ve esasen ekmeğini topraktan çıkartarak yaşam mücadelesi veriyor. 2926 sayılı Kanunla Tarımsal Faaliyette bulunanlara Bağ-Kur’lu olma hakkı getirildi. Tarımsal faaliyette bulunduğunun kanıtı olarak da ziraat odası kaydının bulunması isteniyor. 
Tarımsal faaliyette bulunduğu halde ziraat odası kaydı bulunmayanlar veya zamanında kaydını yaptırmamış olanlara tarım sigortalısı olma hakkı verilmemiştir. Daha sonra SGK tarafından çıkarılan Tebliğlerle çiftçilerin satmış oldukları ürünlerden yapılan tevfikaf kesintilerinin belgelenmesi durumunda 1994 yılına kadar geriye doğru sigortalı olma imkanı sağlanmıştır.
Ancak esas sorun, tarımsal faaliyette bulunduğu halde ziraat odası kaydı bulunmayan veya zamanında ziraat odasına kayıt yaptırmayan çiftçilerin Sosyal Güvenlikten yoksun kalmasıdır. Şöyle ki Anadolulun ücra köyünde evinin ihtiyaçlarını karşılamak için tarımsal faaliyette bulunan çiftçi ziraat odasına kayıt yaptırmamış veya sattığı üründen kesinti yaptırmamış ise mevcut mevzuata göre tarımsal faaliyette bulunmadığı anlamına gelmekte ve sigortalılık hakkı verilmemektedir. Halbuki bu çiftçiye Tarım Bakanlığı tarafından 2001 yılından beri tarımsal faaliyette bulunduğundan kendisine doğrudan gelir desteği ödenmektedir. Ancak ziraat odası kaydı yok diye veya sattığı üründen kesinti yaptırmadı diye Devlet kayıtlarında tarımsal faaliyette bulunduğu sabit olan köylü vatandaşlarımız sigortalı yapılmamaktadır. 5510 sayılı Kanun ziraat odası kaydı bulunanı değil tarımsal faaliyete bulunanları sigortalı saymış, bildirim mükellefiyeti yönetmelikle ziraat odasına verilmiştir. Tarım Bakanlığı kayıtları ise dikkate alınmamıştır. 
Tevkifata istinaden sigortalı tescilde ki sorun ise, kimsesiz köylü amca veya teyze sağmış olduğu ineğinin sütünü çarşıda tüccara vermesi için köyün dolmuşu ile çarşıya gönderdiğinde tüccar sütü almakta, tevkifat kesintisini sütün sahibi olan köylü adına değil sütü getiren şoför adına yapması durumunda sigortalılık hakkından köylü yararlanamamakta, tarımsal faaliyeti olmayan şoför tarım sigortalısı yapılmaktadır. 
Esnaf ve şirket ortaklarına 1479 sayılı Kanunun çıktığı yıldan bu yana 5 kez geriye doğru borçlanarak sigortalı olma hakkı verilmiş olmasına karşın Tarımsal faaliyette bulunanlara böyle bir hak bir kez bile verilmemiştir. 
Çiftçilerin sosyal güvenlik sorununu çözmek için kanun değişikliği yapmadan, yönetmelikte yapılacak bir değişiklikle Tarımsal Desteklemenin başladığı 2001 yılına kadar (ziraat odası kaydı olmayan veya adına tevkifat yapılmayan ancak Tarım Bakanlığı kayıtlarında tarımsal faaliyette bulunması nedeniyle) tarımsal destekleme alan köylülerimize, geriye doğru borçlanma yaptırılmak suretiyle sigortalı olması sağlanmalıdır. Yönetmelikle olmaz deniyorsa SGK tarafından Kanun tekliflerine tarımsal destekleme alan ve Devlet Kayıtlarında tarımsal faaliyette bulunduğu sabit olan ancak ziraat odası kaydı bulunmadığı gerekçesi ise sigortalı sayılmayan köylülerimizin sigortalılık sorunu çözülmelidir. 
***
Gelenekler Ramazan Bingöl’de yaşanıyor
Medeniyetler beşiği Şanlı Urfa’da 18 yaş üstü erkeklerin kış gecelerini değerlendirmek üzere yaptıkları ev toplantılarına “Sıra Gecesi” veya “Sıra Gezmek” deniyor. Dostların ve güzel insanların bir araya geldiği bu gecede önemli bir kültür yaşanıyor.
Gurme, İşletmeci, Yazar ve bir çok sivil toplum örgütünde faydalı çalışmalar yapan değerli ve kadim dostum Ramazan Bingöl, Şanlı Urfa yöresinin en önemli geleneklerinden birisi olan Sıra Gecesi kültürünü İstanbul’da yaşatıyor. Gecede Sıra Gecelerinin olmazsa olmazı olan musiki ise Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz’ün sunumu ile Ş.Urfa yöresinin tanınmış üstadlarından Ali Gencebay ve arkadaşları tarafından icra ediliyor.
İş, sanat ve siyaset camiasından Ramazan Bingöl’ün dostlarının davet edildiği bu özel geceye, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Milletvekili Harun Karaca, Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, Beykoz Cumhuriyet Baş Savcısı Bilal Bayraktar, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bilgili, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, İller Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Ekmen, Doğa Şehircilik Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ayvacı, Star Gazetesi Pazarlama Satış Koordinatörü Ömer Kuru, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yard. Mehmet Kamış, Kral FM Programcısı Afrikalı Ali, Gazeteci-Yazar Resul Kurt, Gazeteci-Yazar Mehmet Gündem ve Rota Haber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık’ın yanı sıra çok sayıda siyaset ve iş adamı katıldı.
Geçtiğimiz günlerde 3. Sıra gecesini düzenleyerek artık gelenekselleştiren Ramazan Bingöl’e, ülkemizin bu önemli kültürünü yaşattığı ve sahiplendiği için müteşekkirim.
*****
twitter/resulkurt34



Bu yazı 3,539 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"
    • 20 Şubat 2024 İş güvencesinden yararlanma şartları
    • 16 Şubat 2024 Madenlerde iş güvenliği
    • 16 Şubat 2024 Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildiriminde dikkat edilmesi gerekenler
    • 13 Şubat 2024 Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,891 µs