En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
25 Kasım 2013

İş Sağlığı ve Güvenliği Ne Zaman Başlıyor?



İş Sağlığı ve Güvenliği Ne Zaman Başlıyor?

 

www,internethaber.com 


Kocaeli’nden okurumuz Burhanettin Temel soruyor: “Bünyamin bey,  İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığı için Ortak Sağlık Güvenlik’ten hizmet almamız gerekiyormuş. Peki bu zorunluluk ne zaman başlıyor? Herkes farklı bir şey söylüyor, kafamız karıştı. Bizi aydınlatır mısınız?”

Sayın okurum, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bilindiği üzere 2012 yılının 30 Haziranında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)’lerden hizmet satın alınmasına dair hükümler tüm işyerleri için henüz yürürlükte değil.
Zira OSGB’lerden hizmet alınması da dâhil tüm “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” işyerleri için kademeli olarak yürürlüğe giriyor.
İşveren ve muhasebecilerden 6331 sayılı Kanunun hükümlerinin ne zaman zorunlu olacağı konusunda sorular alıyoruz. Vatandaşlar kendilerine ceza çıkacağı konusunda endişeli.
Ayrıntılı olarak açıklayalım.

6331 sayılı Kanun Neleri Değiştirdi?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Türkiye’nin iş kazaları ve meslek hastalıkları kötü durumunu düzeltmek, iş sağlığı ve güvenliğinin bir lüks olmaktan çıkartılarak çalışma yaşamının genel standardı haline gelmesi amacıyla çıkartıldı.
Yasa 01.06.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
İş sağlığı ve güvenliği alanında tarihi bir adım olan 6331 sayılı Kanun ile işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işverenler, çalışanlar ve diğer ilgili tarafların aktif katılımının arttırılması hedeflendi.
Yasa kapsamında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işletme içerisinden görevlendirme yoluyla sağlanması, işletme içerisinden sağlanamadığı hallerde ise ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alınarak karşılanması zorunlu hale getirildi.
Çalışan temsilcisi, işyeri sağlık ve güvenlik birimi gibi uygulamalar ile çalışanların işyerinin karar alma süreçlerine katılımı ve iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında aktif işbirliği hedeflendi.

Aşamalı Olarak Yürürlüğe Girecek
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu genel olarak tüm işyerlerini iş sağlığı ve güvenliğine dair tedbirlerin kapsamına almış olsa da, “iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri”nin işyerlerinin büyüklüğüne ve yapılan işin niteliğine göre farklı tarihlerde ve aşamalı olarak yürürlüğe girmesi söz konusu.
“İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi kurmayı yada OSGB’den hizmet satın almayı gerektiren İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Hemşire gibi zorunlulukları kapsıyor. Bu zorunluluklar aşamalı olarak yürürlüğe giriyor.
Kademeli sistemde temel amaç tarihi nitelikte bir dönüşüm getiren ve çalışma yaşamında kapsamlı bir dönüşüm gerektiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun tam olarak uygulanması.
Yeni ihdas edilen tedbirlerin etkin olarak hayata geçirilebilmesi için bir geçiş sürecinin uygulanması ve bu suretle dönüşüm hedefleniyor.
Tarihi nitelikteki dönüşüm sırasında işyerlerinin mağdur olmaması da başka bir hedef.

Üç Farklı Yürürlük Tarihi Var
Bu çerçevede 6331 sayılı Kanun’un iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olan maddelerinin (6331, Md 6, 7) işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak hizmet veren işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli gibi çalışanlar hariç olmak üzere; kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanmış bulunuyor.
6331 sayılı Kanun’un iş sağlığı ve güvenliğine dair 6 ve 7 nci maddeleri, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girmekte.
Son olarak iş sağlığı ve güvenliğine dair 6 ve 7 nci maddeler diğer tüm işyerleri için ise Kanunun yayımı tarihi olan 30.06.2012 tarihinden altı ay sonra, yani 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş durumda.

Diğer Maddeler Ne Zaman Yürürlükte Olacak?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ilişkin 6 ve 7 nci maddeleri dışındaki geriye kalan maddelerinin ise yayım tarihi ve yayım tarihinden itibaren altı ay içerisinde yürürlüğe girmesi düzenlenmiştir.
Buna göre 6331 sayılı Kanunun 9, 31, 33, 34, 35, 36 ve 38 inci maddeleri ile geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7 ve geçici 8 inci maddeleri yayımı tarihi olan 30.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Kanunun diğer tüm maddeleri ise yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra (31.12.2013 tarihinde) yürürlüğe girmiştir.
Son olarak şunu belirtmek gerekir ki, OSGB’den hizmet alınmaması yada İSGB kurulmaması halinde uygulanacak cezalar işyerleri açısından bu hizmetlerin zorunlu olduğu tarihten itibaren mümkün.
Başka bir deyişle, İş Müfettişi işyerinize gelirse sizin için henüz yürürlüğe girmemiş olan bir hizmeti almadığınız için ceza kesmez.



Bu yazı 4,241 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,930 µs