En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
26 Kasım 2013

Evde Gürcü işçiler yer altında Çinliler



Evde Gürcü işçiler yer altında Çinliler

 

Milliyet

Çalışma Bakanlığı verilerine göre 2013 yılında “çalışma izinleri”nde ev işlerinde istihdam edilen Gürcüler birinci sırada. Kayıtlı, izin almış ve sigortaları yapılmış yabancılar listesinde ikinci sırada madenlerde çalışmaya gelen Çinliler var

 

Son yıllarda ülkemize gelip iş arayan, çalışan yabancı sayısında ciddi artış var. Yabancı çalışan istihdamı, özellikle ev hizmetlerinde çalışan komşu ülke vatandaşları ve Suriyeli göçmenler sebebiyle, son yıllarda ülkemiz işgücü piyasasında giderek önemi aratan konular arasına girdi.

Kanuni yollarla gelip, kayıt altında sigortalı olarak çalışan yabancı sayısında son yıllarda yükseliş yaşanıyor. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, çalışma izni verilenler arasında birinci sırayı Gürcüler alıyor. İkinci sırada ise Çinliler var.

 Çalışma Bakanlığı’nın çocuk yaşlı bakımı ve ev hizmetlerinde çalışacak yabancılar için “çalışma izin” prosedürünü basitleştirmesi, izinlerin kolay çıkıyor olması ve sigortalanacak yabancı için sadece asgari ücret düzeyinden sigorta yapılması imkânının tanınması, bu hizmetlerde çalışan yabancı sayısındaki artışın önemli sebepleri arasında. Bu grupta en çok Gürcüler yer alıyor.

 

Ucuz işgücü geliyor

Gürcistan’dan gelenler için vize muafiyet süresinin üç ay olması onlar için büyük avantaj. Bu süre içerisinde çalışma izni için başvurabiliyorlar. Aileler de daha çok Gürcüleri tercih ediyorlar. Aynı hizmeti yapacak bir Türk vatandaşa göre yüzde 30 - 50 arasında daha düşük maliyetle çalışabiliyorlar. Ayrıca son dönemde Türk çalışanlar için sigortanın zorunlu olduğunun anlaşılması, Gürcülere ve genel olarak kuzey ülkelerinden gelenlere ilgiyi daha da arttırdı.

İkinci sırada yer alan Çinliler ise daha çok madenlerde çalışıyor. Çinli yatırımcılar ülkelerinden çok sayıda Çinli işçiyi ülkemize getirmekte. Hatta bunlardan bir kısmı ülkelerinde ceza almış mahkûmlar

 

 

 

Evde ‘çocuk bakan’ yabancıya kısıtlama

 Çalışma Bakanlığı, ev hizmetlerinde yabancı uyruklu personel çalıştırmak üzere Bakanlığa yapılan çalışma izin başvurularının son zamanlarda giderek artması nedeniyle, konunun istismarının önlenmesi ve izin verilen yabancıların güvenliği açısından belirli sınırlamalar getirdi. Bu yönde bir düzenleme geleceğini daha önce bu köşeden paylaşmıştık.

-  Yaşlı ve hasta bakımı ile küçük çocuğu bulunanlar dışında konutlarda yabancı personele çalışma izni verilmeyecek,

-  Bakım gerektirecek hastalığının bulunduğunun sağlık raporu ile kanıtlanması zorunlu,

-  Ciddi bakım gerektiren haller dışında erkek yabancılara konutlarda çalışma izni verilmeyecek,

-  Çalışma Bakanlığına daha önce çalışma izni verilip uzatma başvurusunda bulunulan yabancının sosyal güvenlik primleri yatırılmadığının tespiti halinde, uzatma işlemi yapılmayacak ayrıca SGK tarafından işverene sigortasız işçi çalıştırmaya yönelik cezai işlem uygulanacak.

 

Çoğunluğu kaçak çalışan

Türkiye’ye gelip, madenlerde, sanayide, inşaatlarda çalışan çok sayıda yabancı da bulunuyor. Bu yabancıların çok büyük bir kısmı, düşük ücretlerle, daha doğrusu asgari ücret altındaki seviyelerde kaçak olarak çalıştırılıyor.

 Örneğin, Ermenistan vatandaşlarının inşaatlarda kaçak olarak çalıştırıldıkları, Çalışma Bakanlığının denetimleri sonucunda ortaya çıktı. Bu sektörde kaçak olarak çalışan yaklaşık 20 bine yakın Ermeni vatandaşı olduğu yapılan tahminler arasında. 

 Kanuna aykırı olarak çalışan yabancılar arasında önemli bir bölümü de Suriyeliler oluşturuyor. Suriyeli göçmenlerin özellikle Güneydoğu illerimizde, başta Urfa, Gaziantep, Hatay, Adana olmak üzere, yasa dışı yollarla çalıştırıldıkları biliniyor. Asgari ücretin üçte biri rakamlara bu illerimizde çalışan çok sayıda Suriyeli var. Çalışan Suriyeli sayısının bu illerimizde 20  - 25 bin civarında olduğu yetkililerce ifade ediliyor.

 

Suriyeliye kolaylık

 Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanlığı, Suriyeli çalışanlara yönelik önemli bir karar aldı. Bu karara göre;  “Türkiye’ye gelmiş ve Emniyet makamlarınca ikamet izni verilmiş Suriye uyruklu yabancılara ikamet izin sürelerini aşmamak üzere, değerlendirme kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilmesi uygun bulundu.”

Bir işyerinde yabancı çalıştırabilmek için en az 5 Türk İşçisi çalıştırmak, en az 800 bin TL ciro yapmak gibi koşullar olmadan işverenlere Suriyeli çalıştırma hakkı verildi.

 
Kaçak çalıştıran ağır ceza ödüyor

 Yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen yabancı çalışan ile yabancı çalıştırana her bir yabancı için 365 TL idari para cezası veriliyor.

 Çalışma izni olmaksızın çalışan yabancıya 731 TL, çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverene her bir yabancı için 7.325 TL idari para cezası kesiliyor. Sınır dışı edilen yabancının uçak bileti parası da işverenden alınıyor. Son yıllarda kaçak çalışan yabancı sayısında üç kat artış var. İşverenlere kesilen cezalar da artış göstermiş. Ülkemizde işsizlik ve düşük ücretle çalışma sorunlarının fazla olduğu gerçeği karşısında, Bakanlığın denetimleri artırması ve sadece ihtiyaç duyulan alanlarda yabancı çalışanlara izin verilmesi en doğru yöntem olacak gibi görünüyor.


Bu yazı 2,690 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,323 µs