En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
4 Aralık 2013

Emeklilik sonrası çalışanlar prim ödemeyi sürdürecek mi?



Emeklilik sonrası çalışanlar prim ödemeyi sürdürecek mi?

 

Milliyet

Emekli olduktan sonra bir şekilde çalışmak zorunda kalanların, aylıkları kesilmeden çalışabilmeleri için Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri gerekebiliyor. Ancak bu prime ilişkin uygulama, farklılıklar gösterebiliyor.

 

A’dan Z’ye emeklilik - 3

 

Yazı dizimizin son bölümünde, emekli olmuş ve çalışmaya devam edenlerin durumunu ele alıyoruz. Ancak emeklilik sonrası çalışmalara değinmeden, niçin böyle bir ihtiyaç ortaya çıktığını değerlendirmek gerek.

 

-Emekli aylıkları düşük mü?

 Uzun yıllar çalışmış ve emekliliği hak etmiş bir kişi, emekliliğini yaşamak yerine çalışıyorsa, bu durum gelirinin düşmesiyle ilgilidir. Bunun yanı sıra ülkemizde geçmiş yıllarda çıkarılan yasalarla, emekliliği genç yaşta hak etmiş kişilerin de çalışmayı sürdürdüklerini görüyoruz.

 2013 Temmuz-Aralık dönemi itibariyle SSK’lı yani “4/a”lıların elde edebileceği en düşük emekli aylığı 690 TL. Yine 4/a’lıların alabileceği en yüksek emekli aylığı 3.350 TL. Ortalama emekli aylığıysa 1.150 TL. Net asgari ücretin 803.6 TL olduğu düşünüldüğünde, sigortalı emeklilerin aylıklarının durumu ortada.

“4/b”liler, yani Bağ-Kur’lular için durum daha vahim. En düşük basamaktan prim ödeyen Bağ-Kur’lunun emekli aylığı 620 TL. Yani 4/a’lının en düşük emekli aylığından bile az. “4/c”liler yani devlet memurlarında asgari emekli aylığı ise 1.130 TL. Yani memurların asgari emekli aylığı, işçiler ve kendi hesabına çalışanlardan yüksek.

 Sosyal güvenlik reformunun amaçlarından biri, emekli aylıkları arasındaki farklılıkları gidermekti. Ancak farkın, mevcut yasa ve geçiş hükümleriyle kapanması şu an mümkün değil.

 

Farklı statülerin güncel emekli aylıkları

 

En düşük Ortalama En Yüksek

Statü Aylık Aylık Aylık

 

Emekli Sandığı 1.130 1.560 5.128

SSK 690 1.150 3.350

Esnaf Bağ-Kur 620 950 2.860

Tarım Bağ-Kur 540 650 1.390

Tarım SSK 520 610 1.320

 

Kaynak: sadettinorhan.net

 

Çalışanlar destek primi ödeyecek

Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP), emeklilik hakkına kavuşmuş kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları halinde, emekli aylıkları kesilmeden çalışabilmeleri için ödemeleri gereken prim. Eğer emeklilik sonrası kişi kendi hesabına çalışmaya devam ediyorsa, yani köşede bir emlak ofisi açıyorsa, bu primi kendisinin ödemesi gerekiyor. Fakat iş sözleşmesiyle bir işverene bağlı çalışırsa, bu primi işveren ödemek zorunda. SGDP ödeyerek çalışmaya devam eden kişilerin emekli aylıkları kesilmiyor.

 Emeklilik sonrası gelir sıkıntısı çeken kişiler, bu şekilde yani tekrar prim ödeyerek çalışmaya devam etmek durumunda kalmakta. Ancak SGDP uygulamasında da emekli olunan tarihe göre farklılıklar var.

 

Tüm emekliler SGDP ödemeli mi?

- Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olanlardan, yaşlılık aylığı bağlananlardan ve tarımsal faaliyetler hariç emeklilik sonrası çalışmaya başlayanların emekli aylıkları kesilecek. Yani bu kişiler, Destek Primi ödemeyecekler. Ancak bu kişiler eğer kendi nam ve hesaplarına çalışmaya başlarlarsa, istekleri halinde, emekli aylıkları kesilmeyecek ve yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam edebilecekler.

 

- Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar, ne zaman ve hangi kurumdan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olursa olsun, yeniden 4/a’lı olarak çalışmaya başlarsa, emekli aylıkları kesilmiyor. Bu kişiler, yüzde 32 oranında SGDP ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam ediyor. Ekim 2008 öncesi emekli olanlar yeniden 4/b’li olarak çalışmaya başlarsa, yani kendi işlerini kurarlarsa yüzde 15 oranında SGDP ödemek durumundalar.

 

- Emekli olduktan sonra devlette herhangi bir pozisyonda çalışmaya başlayanlarınsa SGDP ödemeleri söz konusu değil. Bu kişilerin emekli aylıkları doğrudan kesiliyor. Dolayısıyla bu kişilerin SGDP ödemesine gerek yok.

 

OECD ülkeleri arasında sondayız

 Geçen hafta OECD, çok önemli bir emeklilik raporu yayınladı. Bu raporda ülkelerin emeklilik sistemleri karşılaştırmalı olarak incelendi. Türkiye’de 65 yaş ve üstü kişilerin ortalama gelirleri, OECD ülkeleriyle kıyaslandığında maalesef kötü. Buna göre, dolar cinsinden satın alma gücü karşılaştırıldığında, en düşük rakamlardan biri Türkiye’de. Sadece Meksika ve Macaristan’daki emeklilerin durumu, bizdeki emeklilerden daha kötü.

 Emekli aylıklarını karşılaştırırken, ödenen primlere de bakmalı. Türkiye, yaşlılık sigortasına ödenen primler açısından karşılaştırıldığında, OECD ortalamasına yakın gözüküyor. Ancak AB ile karşılaştırıldığında daha düşük prim ödediğimiz ortada. Yaşlılık sigortasına düşük prim ödenmesi, emekli aylıklarının da düşük olmasına neden oluyor.

 

OECD üyesi ülkelerde 65 yaş üstü kişilerin gelirleri

 

65 Yaş Üstü Kişilerin Ortalama Gelirleri

 

Ülke (Satın Alma İsmi Gücüne Göre $)

Kanada 31.690

Almanya 24.790

Fransa 27.652

Yunanistan 16.418

Türkiye 10.886

Macaristan 10.239

Meksika 7.088

 

Kaynak: OECD Pensions at a Glance 2013

 

Emeklilere borç çıkarılmış, taksit imkânı sağlanmıştı

SGK, SGDP ödemesi gerekirken ödemeyenlere, geçtiğimiz aylarda geriye dönük borç çıkardı. Bu durumdaki yaklaşık 600 bin kişi, kendisini borç içinde buldu. Zamanında konuyla ilgili bilgilendirilmeyen emeklilerin bu borcu, daha sonra faizleri silinerek taksitlendirildi. Çünkü pek çok kişi destek primi ödemesi gerektiğini bilmiyordu. Gençlere iş yaratmak için uygulanan destek primi, ne yazık ki olumlu sonuç doğurmuyor. Çünkü zamanında popülist yaklaşımlarla erken yaşlarda emekli olanlar, bir şekilde çalışmayı sürdürüyor. SGDP yüksek olduğundan, çoğu kez bu kişilerin kayıt dışı istihdam edildiğini veya çalışmalarını gizlediklerini görüyoruz.

 

Emeklilerimizin durumları iyileştirilmeli

 Sonuç olarak, ne yazık ki emeklilerin aylıkları, sosyal güvenlik reformu sonrası düştü. Emeklilere yönelik çalışmaların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Hepimiz bir gün yaşlanacağız ve yaşlılık günlerimizi yoksulluk içerisinde değil huzur içinde geçirmek istiyorsak gerekli önlemleri şimdiden almalıyız.



Bu yazı 2,795 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,688 µs