En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
5 Aralık 2013

İş Güvenliği Uzmanları Mağdur Oldu?



Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com

 İş Güvenliği Uzmanları Mağdur Oldu?

Okurumuz Barış Madan, uzun zamandır gündemden düşmeyen iş güvenliği uzmanlığı ile ilgili bir sıkıntısını dile getirmiş. Bize de buradan başta sayın Bakan Faruk Çelik olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine duyurmak düşüyor. Okurumuz diyor ki; 
“Resul bey merhabalar, yazılarınızı beğenerek takip ediyorum. Bir konuda ilgili konuyla ilginiz dolayısıyla yaşadığım bir sıkıntıyı paylaşmak istedim. 
Malumunuz 6495 sayılı torba kanunla C sınıfı iş güvenliği uzmanlarına prim günlerine göre üst sınıf B ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için 2 sınav hakkı verildi. Bu nedenle yönetmelik değişikliği yapıldı. Verilen bu sınav hakkı kapsamında ilk sınav 21 Aralık'ta yapılacak. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kasım ayı içerisinde başvuruları almıştı. 29 Kasım'da MEB üzerinden başvurular başladı. Fakat ben ve benim gibi birçok kişi İSGGM'nin MEB'e eksik liste vermesi sebebiyle başvuru yapamıyor, yapamadığı gibi karşısında muhatap bulamıyor. 
İSGGM'de sınav işlemlerini hazırlayan Yetkilendirme Daire Başkanlığı'na ait birçok telefon numarası arandığında sürekli çalmasına rağmen dışarıdan gelen aramalara cevaplanmıyor, kurum içi veya Ankara'dan gelen aramaların ise cevaplandığını düşünüyorum. Kamu personeli olarak bu durumu bir kamu kurumuna yakıştıramıyorum ayrıca sınava kısa bir süre kala halen başvuru yapmakla uğraşıyoruz. 
Yazılarınızda bu soruna değinebilirseniz veya ilgili kişileri bilgilendirebilirseniz sevinirim.”
Okurumuzun sorununu buradan duyurmuş olduk. Umarız Bakanlık yetkilileri bu şekilde mağdur olan kişilerin sorunlarını çözer ve bu mağduriyete bir son verirler.
****
İş Güvenliği Uzmanlığında sınıf yükseltme sınavı
6331 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin en önemli sıkıntı, yeterli sayıda A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmamasıydı. Diğer bir deyişle deneyim ve yeterli olarak az sayıda A ve B sınıfı uzman olması hem işletmelerin bu istihdam zorunluluğunu yerine getirmesini zorlaştırıyor ve hem de ciddi anlamda yüksek ücretler ödeniyordu. İşte (C) veya (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanların sınıflar arası yükselme sınavında başarılı olmaları halinde üst sınıflara ait iş güvenliği uzmanlığı belgesini almalarını sağlamak üzere 6495 sayılı Kanunun 55. Maddesi ile bir düzenleme yapıldı.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun geçici 4 üncü maddesinde; “Bakanlık, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.” Denilerek sınıflar arası yükselme sınavı hakkı tanınmış oldu. 
Bu düzenlemeye dayanarak İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle; 
1- C sınıfı iş güvenliği uzmanı, SGK prim gün sayısı 1500 gün ise (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilecek.
2- C sınıfı iş güvenliği uzmanı, SGK prim gün sayısı 3000 gün ise (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilecek.
3- B sınıfı iş güvenliği uzmanı, SGK prim gün sayısı 1800 gün ise (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebilecek.
Bu arada biz de yükseltme sınavlarına giriş yapacak İş Güvenliği Uzmanlarına Bakanlık tarafından yapılan önemli bir duyuruyu iletmek istiyoruz. 
İş güvenliği uzmanlığı sınıf yükseltme hakkı tanınan kişiler,  bir yıl içinde yapılacak iş güvenliği uzmanlığı sınavlarından en fazla ikisine katılarak bu haklarını kullanabilecekler. Ancak aşağıdaki uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir. 
1. Kanun ve Yönetmelikte açık bir şekilde belirtildiği üzere hiçbir borçlanma prim gün hesabına katılmayacaktır. Örnek:  Askerlik borçlanması, doğum borçlanması vb.
 2. Bir ay içerisinde kişi adına farklı işyerlerinden yatırılan primlerin toplamı,  en fazla 30 prim günü olacak şekilde hesaplanacaktır.
Örnek: Bir kişi adına Haziran ayında A işyeri 30 gün; B işyeri 30 gün ve C işyeri 30 gün olmak üzere toplam 90 gün prim yatırılmışsa, prim günü hesabında ilgili ay için en fazla 30 günü değerlendirmeye alınacaktır. Mükerrer olan diğer günler prim gün sayısında hesaba katılmayacaktır.
****
twitter/resulkurt34



Bu yazı 3,864 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,610 µs