En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
26 Aralık 2013

İşsizlik parası alan, isteğe bağlı sigortalı da olabilir



İşsizlik parası alan, isteğe bağlı sigortalı da olabilir

 

Milliyet

SORU: Geçen ay işsizlik parası bağlandı. Yaklaşık 9 ay daha işsizlik parası alacağım. Bu arada emeklilik için de prim yatırmak istiyorum. İsteğe bağlı olarak sigortaya prim ödersem emeklilik için de prim birikir diyorlar. Ne yapmam gerek? 
* Can Doğukan

CEVAP: İşsizlik parası alırken isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemeniz mümkün. Ancak gelir getirici bir işte çalışmanız durumunda işsizlik ödeneği kesilir. İsteğe bağlı prim ödeme, gelir getirici bir iş olarak kabul edilmediği için işsizlik paranız kesilmeden prim toplayabilirsiniz.
Ayrıca, grevde olanlar, ücretsiz izin ve işçinin mevsim ya da kampanya sonu bıraktığı işine yeni mevsim ya da kampanya da devam edecek olması nedeniyle iş sözleşmesi askıda kalanlarda isteğe bağlı sigortalı olabilirler.

 

Part-time çalışanın sigortası

SORU: Bir kafeteryada ayda 15 gün çalışıyorum. Geriye kalan günlerimde sağlık sigortasına parayı ben mi ödeyeceğim. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
* Selçuk Tatlı

CEVAP: Ay içerisinde 30 günden az çalışanlar, geriye kalan günlerinde zorunlu sağlık sigortası kapsamına girdikleri için sağlık yardımlarından yararlanabilmek için prim ödemek zorundalar. Bunun için ilk olarak yapmaları gereken “gelir testi”ne girmek olacaktır. Bu testin sonucuna göre, eğer yaşadıkları evde kişi başına asgari ücretin üçte birinden az gelire sahiplerse prim ödemeden bu kalan günleri için sağlıktan yararlanabilecekler. Yok, eğer gelirleri bu sınırın üzerinde çıkarsa 41 TL’den 245 TL’ye kadar değişen miktarlarda prim ödeyerek sağlıktan yararlanmaları mümkün. İşte bu nedenle özellikle part time çalışanların çalışmadıkları günler için isteğe bağlı sigortaya girmelerinde büyük fayda var. Böylece hem sağlıktan yararlanacaklar hem de emeklilik için primleri birikmeye başlayacak.
Ayda 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanların, isteğe bağlı sigortaya başvuruları halinde, eksik kalan süreleri için prim ödemeleri ve ay içindeki çalışmalarını 30 güne tamamlamaları mümkün. Ayrıca, 2011’de devreye giren yasayla bu durumda olanların sigortalılık statüleri yasanın 4/a bendi kapsamında yani SSK şartlarında geçerli sayıldı. Diğer isteğe bağlı sigortalılara göre avantajlı kılındılar.

 

Mazeret izninde kritik soru

SORU: Yıl içerisinde işverenimden mazeret izinleri aldım. Ancak çalıştığım işyerinde insan kaynakları aldığım bu izinleri yıllık izin hakkımdan düşeceğini söylüyor. Bu yasal mı? Yapabilirler mi?
* Erdinç Suzan

CEVAP: İster ücretli olsun isterse ücretsiz kullandırılsın yıl içerisinde alınan mazeret izinleri ya da raporlu olunan süreler yıllık izin hakkınızdan düşülmez, mahsup edilmez. Bu nedenle eğer insan kaynakları departmanınız böyle bir şey yaparsa yasa dışı bir uygulama yapmış olur. Bu konuda kendilerini uyarın ve hakkınızı ifade edin. Eğer uygulamada ısrar ederlerse ALO 170 hattına şikâyette bulunun. Herhangi bir denetimde de böyle bir uygulama yapıldığı iş müfettişlerince tespit edilirse işyerinize idari para cezası uygulanır.

 

İşten ayrılana emzirme parası

SORU: Sigortalı olarak çalıştığım işyerimden hamilelik nedeniyle kendim ayrıldım. Geçen ay doğum yaptım, arkadaşlarım emzirme parası alırsın diyorlar, alabilir miyim?
* Serpil Süzen

CEVAP: Sigortalılığın sona erdiği yani işten ayrıldığınız tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapmış ve doğum tarihinden önceki on beş ay içerisinde en az 120 gün prim ödemiş iseniz emzirme parasından yararlanmanız mümkün. Bu imkân sadece sigortadan ayrılmış kadın için değil aynı zamanda sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı içinde geçerli.
2013 yılı emzirme parası  süt yardımı  ve emzirme ödeneği 94 TL. Emzirme yardımı  için dilekçe ile SGK merkezlerine başvurmak gerekiyor.

 

Bakıma muhtaçların durumu

SORU: İstanbul’da bir hazır giyim mağazasında çalışıyorum. Evde bakıma muhtaç derecede hastalığı olan bir çocuğum var. Benim durumumda olanların erken emeklilik hakkı olduğunu sizi televizyonda izlerken duydum. Bir daha açıklar mısınız?
* Songül Çiftçi

CEVAP: Kadın sigortalılarımız sizin durumunuzda olduğu gibi, bakıma muhtaç malul çocuğu olduğunu “Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı”nca uygun görülecek bir raporla belgelemeleri durumunda, 1 Ekim 2008 sonrasında çalışmalarına bağlı olarak erken emekli olabiliyorlar.
Bu tarihten sonra kazandıkları prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayılarına ekleniyor ve eklenen bu süreler emeklilik yaş haddinden de indiriliyor. Bu da daha erken emekli olmaları anlamına geliyor.
Diğer yandan kadın sigortalı evlat edindiği malul çocuğu için de bu haktan aynen yararlanabiliyor.


Bu yazı 2,507 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,972 µs