En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
9 Ocak 2014

İş güvenliğinde şirketlere artık devlet desteği var



İş güvenliğinde şirketlere artık devlet desteği var

Milliyet


SORU: 2014 yılında işyerlerine iş güvenliği konusunda parasal yardım verileceği doğru mu? Bu desteği nasıl alacağız?   Osman Yurtkur

CEVAP: Doğru, ancak bu destek sadece tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olan işyerlerine geldi. 24 Aralık 2013’te İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Bundan böyle 10 kişiden daha az istihdamı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerleri, 6331 sayılı yasa çerçevesinde yerine getirmekle yükümlü oldukları önlemler konusunda devletten maddi destek alabilecek.

 Yönetmeliğe göre, destekten yararlanma noktasında, SGK işyeri kayıtları esas alınacak, destekten yararlanacak işyerleri sigorta dosyasına göre belirlenecek. Destekten bu sınıflamada yer alan işyerlerinin işverenleri faydalanacak, çalışan sayısının tespitinde aşağıdaki koşullar aranacak:

- Aynı işverenin Türkiye genelinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan birden fazla sigortaya kayıtlı işyeri varsa, buralarda çalıştırılan toplam sigortalı (4/a) sayısı dikkate alınacak.

- Alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.

- Çeşitli nedenlerle ay içinde çalışması bulunmayan ve ücret ödenmeyen sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.

- SGK’ya verilmiş aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısından, iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı düşülür.

- Ay içinde işe giren veya işten çıkan sigortalılar da sigortalı sayısına dahil edilir.

- Aday çırak, çırak ve mesleki eğitim gören öğrenciler çalışan sayısının tespitinde dikkate alınmaz.

 Destekten yararlanacak işyerinin, İSG-KATİP sistemine kayıtlı onaylanmış ve hizmet sunucusu ile yapılmış bir sözleşmesinin olması şart. Tehlikeli işyerleri için devlet, aylık olarak çalışan başına 14.99 TL, çok tehlikeli işyerleri için aylık çalışan başına 17.13 TL verecek.

 

Bağ-Kur’lu kendi işyerinde sigortalı gösterilemez

SORU: Özel sektörde temizlik ihalelerine giren bir kişi, Bağ-Kur’lu olmak yerine ihalesini aldığı temizlik işlerinden herhangi birinde kendini çalışan gösterip, SSK’ya prim ödeyebilir mi?  - Aslan Kardaş

CEVAP:  4/b’liler yani eski adıyla Bağ-Kur’lular, 1 Mart 2011’den itibaren faaliyetlerini terk etmeden sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyor. Sigortalı çalışmaya başladığı tarihten bir gün öncesi itibarıyla Bağ-Kur sigortası sonlanıyor.

 Ancak hemen ifade edelim, Bağ-Kur’luların kendi işyerinden veya ortağı olduğu işyerlerinden veya şirketlerden sigortalı gösterilmeleri mümkün değil. Limited şirket ortağı kendisini şirkete ait herhangi bir işyerinde sigortalı gösteremez. Ancak, ortağı olmadığı başka bir işyerinde sigortalı çalışması durumunda SSK yani 4/a şartlarıyla prim ödeyebilir.

 

Eylül 1999’dan sonra sigortalı olan 3600 günle kıdem alamaz

SORU: 2000 yılında SSK’lı oldum. 4000 gün primim var. 15 yıl ve 3600 prim gün şartlarını yerine getirdiğim için işveren kıdem tazminatımı verir mi? Bu şekilde işyerimden ayrılabilir miyim? -  Aslı Özen

CEVAP: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Sizin durumunuzda iki şekilde kıdem tazminatı alıp işten ayrılmanız mümkün:

- Priminizi 7000 güne tamlayacağınız tarihte.

- 500 gün daha prim ödeyerek priminizi 4500 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 2025 yılında.

 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların 15 yıl sigorta ve 3600 günle kıdem tazminatı alarak işinden ayrılma hakkı bulunmuyor.

 

Askerlik borçlanması emekli olma şartlarını değiştirmez

SORU: 6 Ekim 1971 doğumluyum. Kasım 1987’den beri sigortalı yani 4/a’lıyım. 5980 gün primim birikti. 1989 yılında askere gittim. 550 gün askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yapabilir miyim? Eğer yapabiliyorsam kaç yaşında emekli olabilirim?  - Hayati Ağır

CEVAP: Askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Bunun için de herhangi bir zaman yok, dilediğiniz zaman SGK’ya borçlanma dilekçesi vererek işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Ne var ki, bu noktada bilmeniz gereken önemli bir detay var. Sizin durumunuzda askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınız için, yapacağınız askerlik borçlanması emekli olma koşullarınızı değiştirmeyecektir. Askerlik borçlanması sizin örneğinizde sadece prim gün sayınızın artmasına neden olur. Zaten priminiz emekli olma şartlarını sağladığı için daha doğrusu priminiz tamamlanmış olduğundan borçlanmanıza gerek yok. Boşuna masraf etmeyin. 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 2021 yılında doğum tarihinizde emekli olabilirsiniz.


Bu yazı 2,665 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,821 µs