En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
14 Ocak 2014

600 bin taşeron işçisinin 23 binine kadro gelebilir...



600 bin taşeron işçisinin 23 binine kadro gelebilir...

 


Hürriyet

 



Çalışma Bakanlığı taşeron işçilerinin kadroya alınması konusunu sendikalar ve ekonomiden sorumlu bakanlarla masaya yatırdı. Bu ay içerisinde taşeron çalışanlarıyla ilgili hususlar öyle ya da böyle bir karara bağlanacak. Ekonomi yönetimi tüm taşeron çalışanlarının kadroya alınmasına sıcak bakmıyor. Kamuda personel maliyetlerinin zaten yüksek olduğunu, yeni kadroların yükü ağırlaştıracağını savunuyor.

 

Maliye engeline takılıyor

 Çalışma Bakanlığı ise “taşeron yasasını” çıkarma konusunda ısrarlı. Kanun taşeron çalışanlarının mali hakları ve çalışma düzenlerine yeni kurallar gelecek. Örneğin taşeron çalışanlarının ücretleri emsal asıl işveren işçi ücretlerinden farklı olamayacak. Ancak kanun tasarısında bu çalışanların kadro talepleri yer bulmuyor. Bakanlıklar kendi aralarında anlaşırlarsa kadro işi başka bir kanunla düzenlenecek. Ekonomi yönetimi yaklaşık 600 bine yakın taşeron çalışanın kadroya alınmasına sıcak bakmıyor. Diğer yandan özelleştirme mağduru olarak ifade edilen 23 bin 4-C’li için durum farklı olabilir. Ayrıca karayollarında çalışan ve dava açıp kazanan taşeron işçiler için de kadro verilebilir.

 

 Özlük hakları korunacak

Taşeron yasası çıkarsa, en çok kamuda çalışan taşeron işçileri bundan olumlu olarak etkilenecek. Çünkü kamuda  yüz binlerce taşeron işçisi var. Temizlik ve güvenlik alanında yaklaşık 500 bin kişi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 17 bine yakın taşeron çalışanı var. Bu çalışanların kanunlardan kaynaklanan haklarının kullanılması yönünde daha ileri adımlar atılacak, bir anlamda kadroya geçmeseler bile özlük haklarının korunması garanti altına alınacak.

 

Asıl işleri onlar yapıyor

Kamuda taşeron çalışanlarıyla ilgili çok yanlış bir uygulama var. Kamuda taşeron işçisi olarak çalışanlar devletin yani asıl işverenin işçisiyle aynı işleri yaparken, aynı haklara sahip olamıyorlar. Kamusal sektör ve alanlarda istihdam edilen taşeron işçileri, İş Kanunu’na göre sadece alt ve yardımcı işlerde çalıştırılmaları gerekirken, asıl işlerde çalıştırılıyorlar. Bu da son dönemde uyuşmazlıkların artmasına neden oluyor. İşçi sendikaları harekete geçtiler ve asıl işçilerle aynı işi yaptıkları halde taşeron çalışanı olmalarının haksız olduğunu belirterek dava açmaya başladılar.

 

7 bin işçi davayı kazandı

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün işyerlerinde sendikalaşan yaklaşık 7 bin işçi yaptıkları işin aslında “asıl iş” olduğunu, dolayısıyla taşeron işçi olarak değerlendirmenin yanlış olacağını iddia ederek dava açtı ve davayı kazandı.

İş Mahkemeleri verdikleri kararlarda, Karayolları Genel Müdürlüğü ile taşeron işveren arasındaki sözleşme ilişkisini muvazaalı, yani bir anlamda anlaşmalı bulduğundan, işçilerin ilk işe girdikleri tarihten itibaren Karayolları işçisi olduklarına karar verildi. Kararlar, Yargıtay’da onanıp kesinleşti. Ancak hiçbir işçi kadroya geçirilmedi.

 

Dava kazanan işçiye kadro

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Haziran 2012’de Maliye Bakanlığı’ndan kadro talebinde bulundu. Ancak, Maliye kadroları vermedi.

 Karayolları ile Türkiye Yol-İş Sendikası arasında kağıt üzerinde “taşeron işçisi” olarak adlandırılan işçileri de kapsayacak şekilde toplu sözleşme imzalandı. Ne var ki sözleşmenin gerekleri de yerine getirilmedi.

İşçiler alacaklarının tahsili istemiyle dava açtı. Maliye, çözüm aramaya başladı. Böyle bir durumun olmaması için kanun tasarısına “asıl iş” ve “yardımcı işlerin” neler olduğu açıkça yazılacak.

 

İşçiler 2 milyar lira alacaklı

Bu toplantılar neticesinde Maliye Bakanlığı işçilerin geçmişe dönük alacaklarından vazgeçmeleri ve bunun karşılığında devlete mali yük getirmeyecek bir ücret üzerinden kadroya geçirilmelerini uygun buldu.

Yargı kararıyla Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduklarına karar verilen işçilerin Devletten olan alacakları 2 milyar lirayı bulan bu para her geçen gün artıyor. Karayolları’nda bu kapsamda 8.761 işçi çalışmakta.

 Ancak bu sorun sadece söz konusu işçileri değil, bu işçilerin aileleriyle birlikte yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendirmekte.

 Bu konuda ne yapılacaksa bir an önce yapılmalı. Çünkü tüm kamu taşeron işçileri adına karayollarında yaşanan durumun çözülmesi kadro meselesine de bir açıklık getirecektir.


Bu yazı 3,062 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,522 µs