En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
16 Ocak 2014

SGKda Tehlike Sınıfı Sorunları Bitmedi



Dr. Resul KURT
info@resulkurt.com

SGK’da Tehlike Sınıfı Sorunları Bitmedi

 

Star 

Okurumuz Abdullah KÜSKÜ, “Merhaba Resul bey, ilgiyle yazılarınızı takip ediyorum. Şirket olarak NACE kodumuz İTO’da "az tehlikeli" iken SGK da "tehlikeli" görünmektedir.  SGK 2008 yılında işkolu kodumuzu belirledikten sonra internetten sınıfımız aynı kalmak suretiyle değiştirdik. Şirket çalışanı 3 kişi ve işlerimizi ofiste internetten yapmaktayız (az tehlikeli). Şimdi bağlı bulunduğumuz SGM’ne talepte bulunsak; NACE kodumuzun değiştirilmesi (az tehlikeli) halinde tarafımıza bir ceza çıkar mı?” diyor.

Şirketinizde tam olarak hangi işlerin yapıldığını yazmamışsınız ancak yazınızdan şirket yönetim merkezi-büro işyeri olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda az tehlikeli sınıfta yer almanız doğru olacaktır.
Maalesef 2008 yılında SGK iş kolu kodlarını dönüştürürken bir çok işyerinin kodu hatalı verildi. Uygulama zorluğu ve yanlış yönetimsel kararlarla iş kolu kodları içinden çıkılmaz hale geldi. Burada çok ciddi hatalı işlemler yapıldı ve bir çoğu da maalesef halen düzeltilememiş durumda. 1 Eylül 2013 itibariyle kısa vadeli sigorta kolu primleri tüm işyerleri için yüzde 2 olarak sabitlendiğinden artık iş kolu kodu değişikliklerinin SGK açısından bir önemi kalmamıştır. 
İşyerinizde büro faaliyeti var ise 70.10.01 (İdare merkezi faaliyetleri) Nace kodunu kullanmanız gerekir ve bu çerçevede işkolu kodunuz tehlikeli sınıfta yer alıyorsa bir İş Güvenliği Uzmanının tehlike sınıfını belirten tutanağını ekleyeceğiniz dilekçe ile değişiklik talebinde bulunun. Bunun için de bir ceza çıkmaz.
SGK yönetiminin özellikle geçmiş dönemlerde bu şekilde kasıtlı olarak vatandaşın işini zorlaştırmak amacıyla çıkartılan ve artık bir önemi ve anlamı bulunmayan uygulamalarını bir an önce elden geçirmesi ve düzeltmesi gerekiyor. 
İnsan aklına acaba birileri kasten mi bu şekilde işleri yokuşa sürüyor düşüncesi geliyor… 
Bunu da yazmakta fayda olduğunu düşünüyorum. 

********
Arefe Günleri İzinde Düşer mi?
Okurumuz Ahmet bey, “Bazı özel sektör firmaları 28 ekim yarım günü ve arefe günlerini personele sormadan kendi insiyatifleri ile kapatarak, bu günleri personelin yıllık izninden düşüyorlar. Böyle bir şey iş kanununda var mı acaba?” diyor.
Öncelikle yıllık iznin amacının çalışanların dinlenmesini sağlamak ve motivasyonlarını yükseltmek için verildiğini belirtmeliyiz. Bu şekilde yarım günlük ulusal bayram ve genel tatil günlerinde personeli yıllık izinli gösterip çalıştırmamak doğru değildir. Bu tür durumlarda telafi çalışması yaptırılması ve personelin çalışmadığı yarım günlük sürelerin iki ay içinde günde üç saati geçmeyerek telafi çalışması yaptırılabilir.
İş Kanunu'nda “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.” Hükmü gereğince, Telafi çalışması yapılmasını mümkün kılan bir diğer durum ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi mümkündür. Telafi çalışması iki ay içinde yaptırılabilir. işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir denildiğinden Yasada belirtilen koşulların varlığı halinde telafi çalışmasına karar verme ve uygulama yetkisi işverene aittir. 
Ancak, telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini yani 11 saati aşmamak koşuluyla günde üç saatten fazla yaptırılamaz. Ayrıca yasal veya sözleşmeye dayalı tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılması mümkün değildir (İK 64/2). Yapılan telafi çalışmaları fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz (İK 64/1). Buna karşılık kuşkusuz telafi çalışmasında işçiye çalışması karşılığı normal ücreti ödenir.
Telafi çalışması usullerine uymamanın 2014 yılı için cezası, bu durumdaki her işçi için 246.- TL idari para cezası olarak öngörülmüştür.
****
twitter/resulkurt34



Bu yazı 3,594 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 İşe başlama eğitimi şart
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,191 µs