En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
18 Mart 2014

Mucitlere devlet desteği var ama faydalanan yok



Mucitlere devlet desteği var ama faydalanan yok

 


Milliyet

 


Bir ekonominin iş yaratması için en önemli gereksinim sermayedir. Sermayesi yeterli olmayan ülkeler, yabancı yatırıma yönelir, borç alır ve bu sorunu aşmaya çalışır. Yatırım olmazsa ekonomi artı değer yaratamaz ve işsizlik artar. Yatırım miktarı istihdamı doğrudan etkilediği gibi üretilen ürünün niteliği de çok önemlidir. Hammaddeyi, ara malı dışarıdan alıp, küçük dokunuşlarla nihai hale getirip yurtdışına satıyorsanız, kâr çok düşük; bunun yerine markalı, lisanslı, patentli bir ürün yaratıp bu ürünü satıyorsanız elde edeceğiniz kâr yüksek olacaktır. Marka olup patent almışsanız ürünü kendiniz üretemeseniz dahi yüksek kâr elde edebileceksiniz demektir.

 

Markasız kâr olmuyor

 Marka konusuna en iyi örnek Apple’dır. Apple markası altında pek çok farklı ülkede çok çeşitli ürünler üretilmekte. Apple’ın marka değeri 120 milyar Dolar. Geçtiğimiz günlerde WhatsApp 16 milyar dolara Facebook’a satıldı. Sadece bilişim ve yazılım alanında yaratılmış bu markalar müthiş bir katma değer yaratabilmekte.

 Cari açığı 60 milyar dolar olan Türkiye’de, katma değeri yüksek alanlarda marka olabilmenin önemi daha iyi ortaya çıkar. Ne var ki marka yaratamıyoruz. Katma değer yaratacak ürünlerin teşviki, Ar-Ge istihdam destekleri gibi birçok önlem masaya yatırılmış olsa bile ne yazık ki gelişmeler çok da iç açıcı değil.

 

Alt sıralardayız

 Bir marka yaratılırken en temel konu inovasyon yani yapmış olduğunuz yeni buluşlardır. Türkiye’nin bu bağlamda yeri diğer ülkelerle mukayese edildiğinde hiç de iyi değil. Bloomberg’in çalışması, Türkiye’nin sıralamadaki yerinin hiç de iyi olmadığını ortaya koyuyor. Bloomberg çalışmasında 110 ülke değerlendirmeye alınmış. Ayrıca çalışmada inovasyonu etkileyen 7 faktör ele alınmış ve sözkonusu faktörlere belirli oranlar verilerek endeks türetilmiş. Bu faktörler, Ar  Ge harcamaları, katma değerli mal üretimi, verimlilik, yüksek teknolojiye yatırım, yüksek öğrenimin mühendislik ve teknik bölümünden mezun olan kişilerin işgücünde yer alan yüksek öğrenimli kişilere oranı, Ar-Ge alanında çalışan profesyonel kişi ve patent sayısı olarak sıralanmış. Ar-Ge harcamaları, verimlilik, yüksek teknolojiye yatırım, Ar  Ge’de çalışan kişi sayıları yüzde 20, katma değerli mal üretimi yüzde 10, yükseköğrenimli kişi ve patent sayısı ise yüzde 5 olarak ağırlandırılmış ve bu şeklide “İnovasyon Endeksi” üretilmiş.

 

Yunanistan’dan kötü

 Endeks’te Türkiye’nin inovasyon sıralamasında Yunanistan’ın altında, Romanya’nın hemen üstünde 36. sırada yer aldığını görebiliyoruz. İnovasyonun bileşenlerine baktığımızda ise Türkiye’nin verimlilikte 48., yüksek teknolojiye yatırımda 41., Ar-Ge harcamasında 38., Ar-Ge departmanında çalışan kişi bakımından 46., patentte ise 33. olduğunu görüyoruz.

 

Teşvik fayda etmedi

 Ar-Ge yatırımlarının artırılması ve teknoloji odaklı sektörlerin üretimde ön plana çıkması gerekliliği kamu otoritesi tarafından da anlaşılmış bir mesele. Bu yönde özel sektör için teşvikler hâlihazırda var. 2013 yılında Ar-Ge yatırım teşviklerinden 1.810 işyeri yararlanmış. Teşvik kapsamında 89 milyon TL bu şirketlere aktarılmış.

 

Primin yarısı devletten

 Bu teşvik kapsamında, Ar-Ge faaliyetlerinde ve projelerinde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için 5 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanıyor. Bu sayede Ar-Ge yatırımı yapan şirketlerin bu konuda daha fazla kişiyi istihdam etmesi ve bu konulara daha çok eğilmesi sağlanmaya çalışılıyor. Teşvik kapsamında 2013 yılında toplam 33 bin 836 kişinin sigorta priminin işveren hissesinin yarısı Hazine tarafından karşılanmış.

 

Ar-Ge olmadan işsizlik çözülmez

 Ar-Ge yatırımları bir ülkenin üretim portföyünü çeşitlendirmesi açısından çok önemli. Türkiye sadece tekstil sektörü ve havlu üretimi ile istihdam sorununu çözemez. Aynı şekilde tarım istihdamı çok önemli olmakla birlikte tarım endüstrisi kurulmadan, tarım ürünleri daha kolay satılabilir hale gelmeden, paketleme sektörü geliştirilmeden istihdamı tarımla da çözemeyiz.

 Yerli otomobil üretimi, Türk markası yaratma çabalarının arkasında bu nedenler yatıyor. Kendimize ait marka yaratmadan, katma değeri yüksek ürünler üretmeden, sadece montaj sanayi ile hem ekonomik büyüklüğümüzü sınırlı bir şekilde artırabiliriz, hem de istihdam sorununu çözemeyiz. Bu nedenle teşviklerin yeterli gelmediği noktalarda devlet eliyle yatırımların gerçekleştirilmeli, inovasyon ve marka yaratmaya gerekli destek verilmelidir.


Bu yazı 2,585 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Nisan 2024 Geride kalanlara aylık bağlanması
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,239 µs