En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
20 Mart 2014

Oyuncu sigortalı senarist Bağkurlu



Oyuncu sigortalı senarist Bağkur’lu

Milliyet


SORU: Sigortadan emekli dizi film oyuncusuyum. Hiçbir yere bağım olmadan ayda bir iki kez film setlerinde görev alıyorum. Çalıştığım dizide işveren olan yapımcıyla aramızda yazılı bir sözleşme yok. Bugüne kadar gider pusulası imzalayarak bölüm başına ücret alıyordum. Ancak şimdi benden makbuz düzenlememi istiyorlar. Bu durumda vergi mükellefi olarak fatura bastırmam ve fatura karşılığı ücret ödeyeceklerini söylüyorlar. Ne yapmam gerek? Cihan K.

CEVAP: Bir kimse, ister dizide oynasın isterse inşaatta çalışsın, eğer işverenin emir ve koşulları altında, yine işveren tarafından belirlenen işyerinde çalışıyorsa, SSK’lı yani 4/a’lı olur. İşveren bu çalışanların primlerini öder. Dolayısıyla dizi oyuncuları işveren olan yapım şirketlerinin emir ve talimatı altında, işverenin gösterdiği yerde iş yaptıklarından 4/a sigortalısı yani SSK’lı olurlar. İşverenlerin bu çalışanlar için sigorta primlerini ödemesi gerekmektedir.

 Bu kapsamda bir iş yapıp da, bir işverenin yanında ay içindeki çalışma gün sayısı 10 günün altında kalanlar için işveren olan yapımcının çalışanı sigortalı yapma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Böyle bir durumda, çalışan işverenle aralarında yapılmış sözleşmeyi SGK’ya vererek sigorta tescilini kendisi yapar. Bu kapsamdaki sigorta günü 30 gündür ama primi 21 gün üzerinden hesaplanır ve sigortalı tarafından ödenir.

 

10 gün sınırı

Diğer yandan bu kişiler eğer emekli ise kaç gün çalıştığına bakılmaksızın işveren tarafından sigortalı olarak gösterilmek ve bu kişiler adına 4/a Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi yapmak zorunluluğu vardır.

 Film ya da dizi senaryosu yazanlar ve aynı şekilde film  dizi müziği besteleyenler ise serbest meslek mensubu oldukları için Bağ-Kur’lu sayılırlar. Çünkü belirli bir eserin tamamlanması için işverenle anlaşmış durumdadırlar. Bu nedenle de primlerini kendileri öderler.

 Sonuç olarak, bir ay içerisinde 10 günden fazla çalışan dizi veya film setinde yer alanlar, emekli olup olmadıklarına bakılmaksızın işverenleri olan yapım firmaları ya da ajans tarafından sigortalı yani 4/a’lı yapılmalıdırlar. İşveren bu sigortalıların primlerini ödemek durumundadır.

 Diğer yandan dizi veya film oyuncusu olarak 10 günden az çalışanlar sigorta primlerini kendileri öderler, ayda 10 günden az çalışan kişi emekli ise bu çalışanlar için sigorta girişi yapılması ve işveren tarafından SGDP ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Kayıtdışına dikkat

 Ayda bir iki kere setlerde oyuncu olarak çalıştığınız ve emekli olduğunuz için işverenin sizi sigortalı yapması ve SGDP ödemesi gerekmektedir. Aksi durum Kanunu dolanmak ve prim ödemekten kaçmak olacaktır.

 Diğer Yandan yine sizin durumunuzda, salt yapımcının prim ödemekten kaçınabilmek için kanunu dolanmak adına sizi vergi mükellefi yaparak serbest meslek makbuzu kestirmesi doğru değildir. Zira sizin vergi mükellefi olmanız halinde emekli maaşınızdan %15 SGDP kesilecek olsa da 5510 sayılı Kanunun 53. Maddesi gereği 4/a SGDP primi,  4/b SGDP primine üstün tutulduğundan yapımcı sizi 4/a SGDP tabi sigortalı olarak beyan etmez ise sigortasız işçi çalıştırıyor durumuna düşecektir.

 Burada  yapımcılara bir tavsiyem olacak. Lütfen dizi oyuncularını sigortalı gösterin ve kayıtdışılık yaratan yapımcı pozisyonuna düşmeyin.

 

Evde yemek yapıp satan kadın 21 gün prim öder

SORU: Evde yemek yapıp, işyerlerine veya evlere servis yapıp satıyorum. Siz de yazdınız, evde iş yapanlar prim ödeyerek emekli olabiliyormuş. Bunun için nereye başvurmam gerekiyor?

Cansu Altıntop

CEVAP: Bunun için vergi kaydınızı yaptırıp vergiden muaf esnaf belgesi aldıktan sonra, SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) isteğe bağlı sigortalı olarak tescilinizi yaptırmanız lazım. Tescilinizi yaptırdıktan sonra 2014 yılı için 21 gün üstünden prim ödeyecek ve 30 gün kazanacaksınız. Üstünden prim ödediğiniz gün sayısı 30 güne tamamlanana kadar, takip eden yıllarda prim sayınız her yıl 1 puan artırılacak. 2015 yılında da 22 gün üstünden prim ödeyerek 30 gün kazanacaksınız.

 Bu kapsamdaki kadınlar, isteğe bağlı sigortalı oldukları için 4/b yani Bağ  Kur şartlarıyla emekli olabiliyorlar. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödeyen sigortalıların primleri Ekim 2008 sonrasında 4/b’li olarak değerlendirilmeye başlandı.

Hemen ifade edelim, sizin durumunuzda olanlar için 21 gün prim ödeyerek 30 gün sigortalı olma avantajı 2023 yılında sona eriyor. Çünkü bu tarihte, Ekim 2008 tarihinden itibaren 15 günle başlayan ve her yıl 1 gün artarak devam eden uygulama 2023 yılında 30’a ulaşarak son bulacak. 21 gün prim ödeyerek 30 gün sigortalı olma hakkına sahip kadınlar 2014’ün ilk 6 ayı için 239.9 TL prim ödemek durumundalar.




Bu yazı 2,831 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,550 µs