En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
23 Mart 2014

Üniversite hastanesinde alınan fark ücreti arttı



Üniversite hastanesinde alınan fark ücreti arttı

 

Milliyet


Sağlık uygulama tebliği, sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi, hangi sağlık uygulamalarının SGK tarafından karşılanacağı gibi konuları düzenleyen çok önemli bir tebliğ.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde perşembe günü yapılan değişiklik ile 3 konuda önemli adımlar atıldı. Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklik ile üniversite hastanelerinin vatandaştan alabileceği fark ücreti yükseldi. Buna göre; daha önce üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında yaptığı muayenelerde poliklinik hizmeti olarak SGK’nın belirlediği sağlık hizmet bedeli kadar, diğer hizmetlerde ise bu tutarın yarısı kadar ilave ücret talep ediliyordu.

 Yapılan değişiklik ile öğretim üyelerinin mesai saati dışındaverilen poliklinik hizmetlerinde hastalardan SGK tarafından belirlenen bedelin iki katı, diğer hizmetlerde ise bu bedel kadar ilave ücret talep edilebilecek. Bu konudaki üst limit ise değişmedi. Hastalardan talep edilecek fark ücreti, asgari ücretin iki katını geçemeyecek. Üst limit korunmakla birlikte, poliklinik hizmetinde ve diğer hizmetlerde hastalardan talep edilecek fark ücretlerinin yüzde yüz yükseltilmesi, sağlık için vatandaşın cebinden çıkacak paranın artması anlamına geliyor.

 Tam gün yasası ile birlikte üniversite hastanelerinde tutulmaya çalışılan profesör hekimlerden sağlık hizmeti alınabilmesi için gerekli bedelin yükseltilmesi, muayenehane açmayan profesörlerin vatandaşa hizmet verebilmesi açısından önemli. Ancak yükseltilen ilave ücretler ile birlikte, üniversite hastanesinden alınan hizmet neredeyse muayenehanede alınan hizmetle aynı seviyeye geldi.

 

Korumadaki kadın...

 Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında koruma altındaki kadınlar, başvurdukları sağlık kuruluşlarında aldıkları sağlık hizmetleri sonrası fatura bilgilerinde isimlerini, telefon ve adreslerini gizleyebilecekler. Sağlık kuruluşları bu durumdaki kadınlara ait faturaları SGK’ya gönderirken bu bilgiler olmaksızın gönderecekler ve bu kadınlara ait bilgiler korunmuş olacak.

 Buradaki amaç, koruma altındaki kadını takip eden isteyen kişilerin adres ve telefon bilgilerine ulaşımlarının engellenmesi. Çünkü, ne yazık ki bu tarz durumlar yaşandı. Bilgileri elde edilen koruma altındaki kadınların, daha önce şiddet gördüğü kişiler tarafından öldürüldüğünü gördük. Bu nedenle SGK’nın attığı bu adım önemli.

 

Kürtaj kapsama alındı

SUT’ta yapılan bir diğer değişiklik kadın örgütlerinin taleplerinin dikkate alındığını gösteriyor. Geçtiğimiz dönemde çokça tartışılan kürtaj hakkı meselesinde SGK önemli bir adım attı ve kürtajı ödeme kapsamına aldı. Bu değişiklik ile kamuoyu gündemine gelen kamu hastanelerinde kürtaj yaptırılmıyor iddiaları da boşa çıkarılmış oldu.

 10 haftadan küçük ceninlere uygulanan kürtajlarda, SGK sağlık kuruluşlarına ödeme yapacak. Türkiye’de yasal kürtaj süresi 10 hafta. Dolayısıyla 10 haftadan küçük geninlere yapılacak kürtajlar SGK’nın ödeme yaptığı sağlık hizmetleri kapsamına girince, vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına yapacağı ödemeler de azalmış olacak.

 Buna göre, 10 haftadan küçük kürtajlar için kamu hastanelerinde vatandaşın cebinden hiçbir ilave ücret çıkmayacak. Yani bu işlem tamamen SGK tarafından karşılanacak. Kürtajın özel hastanelerde veya üniversite hastanelerinde yapılması halinde ise özel sağlık kuruluşları ve üniversite hastaneleri vatandaştan en fazla 382 TL ilave ücret talep edebilecek.

 

Emzirme ödeneği...

 SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki değişikliklerden farklı olarak önemli bir adım daha attı ve emzirme ödeneğinde yazılı talep şartını kaldırdı. Buna göre, SGK kimlik paylaşım sistemi üzerinden doğan çocuğa ilişkin bilgileri tespit ederek doğrudan emzirme ödeneğini ödeyecek.

SSK’lı ve Bağ- Kur’lulara verilen emzirme ödeneğinin SGK tarafından ödenebilmesi için sigortalının yazılı talep dilekçesi vermesi gerekiyordu. Bu daa bazı zorluklara neden olabiliyordu. Sigortalı olan kadının emzirme ödeneği alabilmesi için SGK merkezine gidip yazılı dilekçe vermesi doğum sonrası çok da kolay olmuyordu. Dolayısıyla bu zorunluluğun kalkması önemli bir kolaylık sağlayacak.

 2014 yılı için emzirme ödeneği 103 TL. Uygulama sonrası sigortalı anne veya sigortalı babanın çalışmayan eşi emzirme ödeneğini çok daha kısa sürede alabilecek.

 

Katkı paylarında değişiklik yok

 Son değişikliklerde katılım payları açısından bir değişiklik olmadı. Sağlık ocaklarında aile hekimine giden bir sigortalı, emekli veya bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler muayene sonucunda eğer ilaç yazılmamışsa hiç para ödemeden muayene olabiliyorlar. Eğer ilaç yazılırsa bu sefer 3 TL ödeniyor.

 Devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerine gidenlerden muayene katılım payı olarak 5 TL alınmakta, ancak reçete yazılmışsa bu sefer katılım payı tutarı 8 TL’ye çıkıyor. Özel hastanelere giden emekli, sigortalı ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ise 12 TL muayene katılım payı alınıyor. İlaç yazılması durumunda bu rakam 15 TL oluyor.




Bu yazı 2,352 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,209 µs