En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
6 Mayıs 2014

Engelli önündeki bürokrasi kalksın



Engelli önündeki bürokrasi kalksın

 

 

Milliyet

 

Engellilerin emekli olması için herhangi bir yaş şartına tabi olmadıklarını ve ilk kez sigortalı oldukları tarih ve engellilik oranına göre emeklilik şartlarının belirlendiğini daha önce yazdık.

Engelli emekliliğinde kritik tarih 1 Ekim 2008. Bu tarihten önce ilk kez sigortalı olmuş engelliler ile bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olmuş engellilerin emeklilik koşulları oldukça farklı.

1 Ekim 2008 öncesi ilk kez sigortalı olan bazı engelliler, 1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olan engellilere göre çok daha geç emekli oluyorlar. Örneğin 30 Eylül 2008 tarihinde ilk kez sigortalı olan ve yüzde 40 engellilik raporu olan bir engelli, 20 yıl sigortalılık süresi ve 4.400 gün prim ile emekli oluyorken; 1 Ekim 2008 tarihinde ilk kez sigortalı olan ve yüzde 40 engellik raporu olan bir engelli, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 prim günüyle emekliliğe hak kazanıyor. Sosyal güvenlik sisteminde, sigortaya erken girmek emeklilik için avantaj sağlar. Ancak ne yazık ki, engelliler için durum değişik.

Engellilerin emekliliği ile ilgili çok önemli bir diğer problem ise, engellilik raporlarının alınmasıyla ilgili. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca çalışma gücünü asgari yüzde 80 oranında kaybeden engelliler 1. derece, yüzde 60’ını kaybeden engelliler 2. derece, yüzde 40’ını kaybeden engelliler ise 3. derece engelli statüsünde. Dolayısıyla bu nitelikte bir vergi indirim belgesini alan engelliler hem vergi istisnası elde ediyorlar, hem de emeklilikleri için gerekli tarihi öne çekiyorlar. Yani vergi indirim belgesi alan daha az vergi ödüyor ve daha erken emekli oluyor.

Belgeyi almak çok zor

Engelliler için vergi indirim belgesinin alınması bürokratik sebepler nedeniyle ciddi anlamda zor. Bu raporlar Ankara’da Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca değerlendiriliyor. Bu kurul, engellilerin erken emekli olmasını sağlayan sağlık raporunu kesin karara bağlıyor. Kurul, verdiği kararlarla, genellikle engellilik oranını yüzde 40’ın altına çekiyor. Dolayısıyla, engellinin daha erken emekli olması ve daha az vergi ödemesi mümkün olmuyor.

Son olarak engellilerin vergi indirim belgelerinin ayrıca Maliye Bakanlığı’nın Merkez Sağlık Kurulu’nca incelenmesine gerek olmadığı yönünde bir sonuç ortaya çıktı. Böylece, yeni yönetmeliğin yayınlanmasıyla, alınan vergi indirim belgesinin doğrudan işleme konulup konulamayacağı hakkında kafalar karıştı. Ancak Maliye raporları Sağlık Kurulu’nun değerlendirmesine göndermeye devam ediyor.

 Yönetmelikteki ifade farklı yorumlansa da, değerlendirmesine tabi oldukları zaman bürokrasiye takılıyor ve genellikle mağdur oluyorlar. Hâlbuki sosyal bir devlet, engellilerini çok daha az bürokrasi ile muhatap etmeli ve daha çabuk hizmet verebilmeli.

Teşvikte artış var

 Engelliler için vergi indirim bildirimi çilesi sürerken, istihdamları açısından önemli bir gelişme yaşandı. Aynı il sınırları içinde, farklı işyerlerinde de olsa 50 ve üstü işçi çalıştıran işverenlerin zorunluluk kapsamında çalıştırdıkları engellilerin sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamını Hazine karşılıyor. Buna ek olarak kontenjan fazlası engelli çalıştıran işverenler için kontenjan fazlası çalıştırdığı engellilerin sigorta primlerinin de işveren hissesinin yüzde 50’si Hazinece ödeniyor. Ayrıca yine zorunlu olmadığı halde, yani 50 ve daha fazla çalışanı olmasa bile engelli istihdam edene de sigorta prim desteği yüzde 50 olarak uygulanıyor.

Yeni yapılan değişiklik ile kontenjan fazlası engelli çalıştıran ve zorunluluğu olmadığı halde engelli çalıştıran işyerlerine yönelik sigorta prim teşviki yüzde 50’den yüzde 100’e yani tamamına yükseltildi. Engelli istihdamı açısından teşvikler dışında, işyerlerinin engellilerin çalışmasına da uygun olması gerekiyor. Bu yönüyle, işyerlerinin engelli çalışanlara uygun hale gelmesi, teşviklerden çok daha önemli.


Bu yazı 2,444 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,013 µs