En Sıcak Konular

Sezgin Özcan
Sözcü Gazetesi

Sezgin Özcan
0 0 0000

SGK yürürlükteki Yasayı uygulamayıp vatandaşı mağdur ediyor



SGK yürürlükteki Yasayı uygulamayıp vatandaşı mağdur ediyor
|www.gazeteport.com||30.06.2008|

Babam 2005 yılında vefat etti. SSK İl Müdürlüğüne annem adına ölüm aylığı bağlatmak için başvurduk. SSK’ya bağlı olarak 285 gün prim ödemişliği vardı. “Babanızın 600 günlük askerlik borçlanmasını öderseniz 885 edecek, eğer başka bir kuruma daha kaydınız varsa 900’e tamamlayarak babanızdan ölüm aylığı bağlatabilirsiniz” dediler.
Babamın Bağ-Kur kaydı ve birikmiş borcu vardı. Durumumu anlattım, 6 ay 17 güne denk gelen bir ödeme yaptım. Bana kalan borcun silinebileceğini söylediler ve geri kalan borcunu sildiler. Daha sonra babamın askerlik borçlanması da 450 gün olarak yapıldı ve toplamda 932 günü bulduk.
SSK’ya annem adına ölüm aylığı almak için 31.12.2007 tarihinde dilekçe verdim. Aradan gecen dört aydan sonra bana SSK’dan ölüm aylığı bağlanamayacağını çünkü en son kaydın Bağ-Kur’a olduğunu söylediler. Bağ-Kur’dan da aylık bağlanamayacağını, çünkü 1800 gün gerektiğini söylediler. Bende Bağ-Kur’a gittim. Ek 19. madde ile sildirdiğim borcu yeniden canlandırıp 1800 günü tamamlamak için gerekli olan 900 günü borçlanmak istedim. İl Müdürlüğü modülün kapalı olduğunu şu an bir işlem yapamayacaklarını söylediler. Açılırsa da tüm borcu  (31 bin YTL) ödemek zorunda kalabilirsiniz dediler.  6 ay 17 gün için 400 YTL ödeme yeterli olurken şimdi tüm borcu ödemem gerektiğini söylüyorlar. Bir memur arkadaş ise bugünkü prim üzerinden ödeme yapıp geri kalan borcu sildirebileceğimi söyledi.
Şu durumda sizden öğrenmek istediğim; Ölüm aylığı bağlanıp bağlanamayacağını, Kanunen borçlanma hakkım olup olmadığı ve ne kadar ödeme yapacağım konusunda bilgi verebilirseniz beni çok mutlu edersiniz.
Senem
İl Müdürlüğünün, Bağ-Kur Kanununun ek 19. maddesinin uygulanması talebinize ilişkin olarak “Modülün kapalı olduğunu ve şu an bir işlem yapamayacaklarını” söylemesinin nedeni, SGK’nın İl Müdürlüklerine gönderdiği “Bu maddeyi uygulamayın” talimatı. Nedeni de aynı konuda iki ayrı yasal düzenlemenin olması.
Beş yıl ve daha fazla süreye ilişkin Bağ-Kur prim borcu olan sigortalıların, primi ödenmemiş sürelere ilişkin sigortalılığın durdurulması veya sigortalılık sürelerinin tespiti talebinde bulunup, hizmet süresi olarak değerlendirilmesi istenilen süreye ilişkin primlerin başvuru tarihindeki değeri üzerinden ödenerek, sigortalılığın hemen durdurulması için, bugün itibariyle yürürlükte iki yasa maddesi var.

Ek 19. maddede yer alan düzenlemenin benzeri, 5510 sayılı Kanunun 30 Nisan 2008’de yürürlüğe giren geçici 17. maddesinde yer alıyor.

5510 sayılı Kanunun geçici 17. maddesi 30 Nisan 2008’de yürürlüğe girmekle birlikte, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun ek 19. maddesi yürürlükten kaldırılmadı ve 1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte. Dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihine kadar aynı konuda iki ayrı yasa maddesi var. Ancak madem Bağ-Kur Kanununun ek 19. maddesi şu an itibariyle yürürlükte, talebinizin ek 19. madde ve bu maddenin uygulamasına yönelik olarak yayımlanan 2007/47 sayılı Genelgeye göre karşılanması gerekiyor.

Size önerim, yazılı olarak 2007/47 sayılı Genelgeye göre babanızın sigortalılık sürelerinin tespiti talebinde bulunup, hizmet süresi olarak değerlendirilmesini istediğiniz 900 güne tekabül eden prim tutarını başvuru tarihindeki tutarı üzerinden ödeyerek, sigortalılığının hemen durdurulmasını ve annenize ölüm (dul) aylığı bağlanmasını talep edin. Ek 19. madde hükmünden yararlandırılıp ölüm aylığı bağlanmaması halinde uğrayacağınız maddi ve manevi zararlarınızı, yasayı uygulamayan sorumlulardan talep edeceğinizi belirtin.

Başvurunuzu reddederlerse de iş mahkemesine gidip SGK’yı dava edin. SGK’nın, TBMM’nin çıkardığı ve halen yürürlükte olan yasayı uygulamaması nedeniyle davayı kazanacağınızı ve babanızın hizmet süresini 1800 güne tamamlamış olarak annemize dul aylığı bağlatabileceğinizi düşünüyorum.

SSK’dan emekli kız çocuğuna, SSK yetim aylığı ödemez

SSK’dan emekli olan dul bir bayan hem kendi maaşını hem de SSK’dan emekli olan babasından yetim aylığı alabilir mi?
Karolin Sucu

Kız çocuklarının SSK’lı ana veya babasından yetim aylığı alabilmeleri için beka veya dul olmalarının yanı sıra, herhangi bir sosyal güvenlik kanununa tabi olarak çalışmıyor, kendi çalışmalarından dolayı buralardan aylık almıyor olmaları gerekiyor. Kendi çalışmanızdan dolayı SSK’dan emekli aylığı aldığınız için SSK’lı babanızdan yetim aylığı alamazsınız. 

Kısmi süreli çalışanlar isteğe bağlı sigortalı olabilecek

Kızım halen SSK isteğe bağlı sigorta pirimi ödemektedir. Ekim 2008 tarihinde kısmi çalışmalı (haftada 8 saat) gene SSK ya tabi bir işte çalışma durumu ortaya çıktı. Bu durumda isteğe bağlı sigortalılığını sonlandırması mı gerekecek? Ya da ikisi devam edebilir mi? Bu halde izlenecek yol nedir ve tavsiyeniz ne olur?
Faruk Polat
1 Ekim 2008 tarihinde yeni sosyal güvenlik kanunu yürürlüğe girdiğinde, ay içinde 30 günden az çalışan veya kısmi süreli (part-time) çalışan sigortalılarda aylık çalışma gün sayılarını 30 güne tamamlayacak şekilde isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilecekler. Örneğin 10 gün kısmi süreli çalışan kişi, 20 gün de isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilecek. Dolayısıyla kızınız, isteğe bağlı sigortalılığını, ay içinde 30 günden az çalıştığı süreler için devam ettirebilecek.
Yeni sosyal güvenlik kanununa göre, kısmi süreli çalışan sigortalıların aynı ay içerisinde isteğe bağlı olarak prim ödedikleri süreler, 30 günü geçmemek üzere zorunlu sigortalılığa ilişkin prim ödeme gün sayısına eklenecek. Aylık çalışma süresine eklenen bu süreler, yeni kanununa göre 4/b (şu andaki Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecek.
Buna göre, ay içerisinde 30 günden az çalışan veya kısmi süreli çalışan sigortalıların, isteğe bağlı sigortalı olarak 30 güne tamamladıkları süreler, 4/b kapsamında sigortalılık süresi sayılacağından, 4/b kapsamındaki sigortalılık süresinin daha fazla olması halinde, emeklilik koşullarının ağırlaşması (4/b-Bağ-Kur kapsamında bayanlar için 7200, erkeler için 9000 günle emekli olmaları) söz konusu olabilecek. Bu nedenle 4/a (SSK) kapsamında emekli olmak isteyenlerin, 1 Ekim 2008’den sonraki isteğe bağlı sigortalı sürelerinin 1259 günü geçmemesi gerekiyor.

Bu durumda kızınız ile işvereni arasında yazılı olarak kısmi süreli hizmet sözleşmesi yapılacak. Ay içindeki 4/a kapsamındaki prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saati süresinin 4857 sayılı İş Kanununa göre günlük çalışma süresi olan 7,5 saate bölünmesi suretiyle bulunacak. Hesaplamada 7,5 saatin altındaki çalışmalar bir gün kabul edilecek. Bu şekilde hesaplanan aylık çalışma süresi 4/a kapsamında geçen sigortalılık süresi sayılacak. Otuz günden eksik kalan kısmına ilişkin primler isteğe bağlı sigortalı olarak ödenebilecek.
Örneğin haftalık 8 saatlik çalışma süresinin aylık toplamının, günlük çalışma süresine bölünmesi suretiyle bulunan prim ödeme gün sayısı beş gün ise 30 günden eksik kalan 25 gün için isteğe bağlı prim ödenebilecek.

İsteğe bağlı prim ödenen günler için yüzde 20 oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ile yüzde 12 oranında genel sağlık sigortası primi olmak üzere yüzde 32 oranında prim ödenecek. Primler günlük asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında kalmak üzere belirlenecek günlük prime esas kazanç ve gün sayısı üzerinden ödenecek.



Bu yazı 6,817 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2022 Emlak vergisi muafiyetinde brüt alan hesabı
    • 19 Nisan 2022 Primlerimi geri alabilir miyim?
    • 4 Mart 2022 Vergi kaydına bağlı geriye dönük Bağ-Kur tescili
    • 6 Kasım 2021 Emekliliğe yılbaşından önce mi sonra mı başvurmak avantajlı?
    • 26 Ekim 2021 Geçmişe dönük Bağ-Kur tescili ve ihya yapılabilir mi?
    • 3 Mayıs 2021 Emeklilik sonrası çalışma, emekli aylığına katkı sağlar mı?
    • 17 Mart 2021 İsviçreden isteğe bağlı prim ödenebilir mi?
    • 14 Mart 2021 Staj sigortası doğum borçlanmasında başlangıç sayılır
    • 23 Şubat 2021 Banka çalışanı kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir mi?
    • 12 Şubat 2021 Kısa çalışma emeklilik tarihini öteler mi?
    • 15 Aralık 2020 Bağ-Kur prim borçları sildirilebiliyor mu?
    • 21 Ağustos 2020 Yaş beklerken baba üzerinden sağlık yardımı alınabilir mi?
    • 11 Ağustos 2020 Yurtdışı borçlanması emeklilik statüsünü etkiler mi?
    • 5 Ağustos 2020 Şirket ortağı SSK statüsünden emekli olabilir mi?
    • 10 Temmuz 2020 Kısa çalışma ödeneğiniz temmuz ayında da devam eder
    • 5 Temmuz 2020 Kısa çalışma kimler için uzadı?
    • 30 Haziran 2020 Eksik prim yatırılması fesih sebebi sayılır mı?
    • 26 Haziran 2020 Ücretsiz izin emekli çalışana fesih hakkı verir mi?
    • 23 Haziran 2020 Çalışan, esnek çalışmayla haklarını kaybedecek
    • 16 Haziran 2020 Kıdem tazminatında kazanılmış haklar




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,431 µs