En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
15 Temmuz 2014

En çok yaşlı ve çocuğa harcandı



En çok yaşlı ve çocuğa harcandı

 

 

Milliyet

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2013 yılı faaliyet raporunu yayımladı. Raporda dikkati çeken en önemli husus, çocuk hizmetleri ve çocuk refahının artırılması için yürütülen faaliyetlere hız verilmiş olması.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2013 yılı kesinleşmiş rakamlarına göre, Bakanlık içerisinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden sonra en çok para harcayan ve bu kapsamda hizmetlerini genişleten birim olmuş. Genel Müdürlük, Bakanlık bütçesi dışında Maliye Bakanlığı tarafından kendisine tahsis edilen bütçeden de harcamalar yaparak çocukların hayatını daha yaşanabilir kılmaya çalışıyor.

Ne kadar aylık ödeniyor?

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yoksulluk nedeniyle çocuklarına yeterli desteği sağlayamayan ailelere, aileyi bir arada tutmak amacıyla nakit yardım yapıyor. Bu program kapsamında yoksul ailelere yapılan yardımlar çocukların eğitim durumlarına göre değişiyor. Çocuğun devam ettiği eğitim düzeyi yükseldikçe aileye yapılan sosyal yardımın miktarı da artıyor. Diğer yandan çocukların okula gönderilmesini teşvik etmek amacıyla eğitime devam eden çocuklar için ailelere daha yüksek miktarda sosyal yardım yapılıyor.

Örneğin ortaöğretim seviyesinde olup okula devam etmeyen çocuklar için ailelere 2013 yılında aylık 364 TL ödeme yapılmışken bu rakam ortaöğretime devam eden çocuk için aylık 583 TL.

Bu yıl okul öncesi çocuk için ödenen rakam 365 TL’ye, ilköğretime devam eden çocuk için ödenen rakam 548 TL’ye, ortaöğretime devam eden çocuk için ödenen rakam 585 TL’ye, ortaöğretim seviyesinde olup okula devam etmeyen çocuk için ödenen rakam 365 TL’ye, yüksek öğretime devam eden çocuk için ödenen rakam da 658 TL’ye yükseldi.

Bu amaçla 2013 yılında toplam 62.256 kişiye sosyal yardım yapılmış. 264 milyon TL bu kapsamda ailelerin ekonomik nedenlerle parçalanmaması ve çocukların yaşamlarını ailelerinin yanında en temel ihtiyaçlarını karşılayabilerek sürdürmeleri için harcanmış. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu rakamı Maliye Bakanlığı tarafından kendisine ayrılan bütçe üzerinden harcamış durumda.

Koruyucu aileler çok önemli

Korunmaya muhtaç çocuklar için önemli faaliyetler yürüten Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü koruyucu aileliğe de çok önem veriyor. Çocukların aile ortamında büyümesi gelecekte başarılı olmalarını doğrudan etkiliyor. Bunun bilinciyle çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayan ve evlat edindirilemeyen çocuklara, ebeveyn özelliklerini taşıyan ücretli veya gönüllü statüdeki uygun aile ya da kişilerin yanında, kısa ya da uzun süreli bakım sağlanıyor. İşte bu bakım hizmetini yürüten ebeveynlere koruyucu aile deniyor. 2013 Yılında 1.934 çocuk koruyucu aile yanına yerleştirilmiş.

Toplam 3.351 çocuk koruyucu ailelerle birlikte hayatlarına devam eder hale gelmiş. Koruyucu ailelere bu kapsamda Bakanlık tarafından bazı ödemeler yapılıyor. Çocuklara daha iyi bir ortam yaşam sağlanması, eğitim, giyim ve harçlıklarının karşılanması ve belirli sosyal faaliyetlere katılımlarının gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan ödemeler 2013 yılında toplam 25.5 milyon TL olarak gerçekleşmiş.

Bunlar yetmez, fazlası lazım

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla yürütülen daha pek çok çalışma var. Yetiştirme yurtları, sevgi evleri, çocuk yuvaları, çocuk evleri, çocuk evleri koordinasyon merkez birimleri ile çocuklara ve gençlere çok önemli hizmetler sunuluyor. Çocuk refahının artırılması toplumun ekonomik ve sosyal yönünün gelişimi için çok önemli. Fakat diğer yandan daha önce de bu köşeden ifade ettiğimiz gibi, çocuklara yönelik yapılan kamu harcamaları konusunda bu gelişime rağmen Avrupa ve OECD ülkelerinin halen gerisindeyiz. Ekonomik büyümesini belirli bir standarda oturtmuş ülkemizin sosyal politikalara ve çocuklara çok daha fazla pay ayırması gerekiyor. Ekonomik büyüme sosyal boyutta gerekli etkiyi yaratmazsa kalıcı hale gelemeyecektir. Diğer yandan çocuklara yönelik yapılan harcamalar gelecek neslin sağlığını, eğitimini ve ekonomik katkısını doğrudan etkileyecektir.

Kadınlara yönelik tedbirler

Diğer yandan Bakanlığın kadınlarımıza yönelik sosyal politika uygulamalarını genişletmesi ve bu konuda da büyük bütçeli projelere imza atması gerekiyor. Ne yazık ki, alınan tüm önlemlere rağmen kadın cinayetlerinin ve çocuk gelinlerin önüne geçilemiyor. Bu nedenle doğrudan bu sorunlara odaklı sosyal politikaların uygulanması ve bu konuda hiçbir masraftan kaçınılmayarak ısrarla bu tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde ne yazık ki, kadınlara yönelik şiddetin engellenemeyeceğini her geçen gün daha net bir şekilde görüyoruz.
 
2013’te 765 çocuk evlat edinilmiş!

Çocuklara yönelik sağlanan hizmetlerden bir diğeri de, evlat edindirme yoluyla hayatlarına daha iyi bir şekilde devam etmelerinin sağlanması. Evlat edinecek ailenin iyi seçilmesi, ailenin gerçekten bu konuda bilinçli olması halinde çocuklar için daha iyi bir geleceğin sağlanmasına önemli destekler sağlanıyor. 2013 yılında bu şekilde 765 çocuğun hayatı değişmiş. Bu rakam 2003 yılından bu yana evlat edinilen çocuk sayısı açısından en yüksek rakam. 2003 yılında sadece 425 çocuk evlat edinilmişken bu rakam 2013 yılında neredeyse iki katına çıkmış durumda.


Bu yazı 2,411 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,870 µs