En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
17 Temmuz 2014

Gurbetçi işçiler prim mağduru



Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34

 

                                            Gurbetçi işçiler prim mağduru

 

 

Star 

 

Türkiye'nin yurt dışında en başarılı olduğu konulardan biri şüphesiz inşaat-taahhüt işleridir. Bu işlerdeki başarımızda müteşebbis ruhlu işverenlerimiz kadar evlerinden, eş ve çocuklarından uzakta çalışan işçilerimizin de katkısı çok büyüktür. 

Özellikle yurtdışında taahhüt işleri yapan şirketler açısından Çin, Hint, Tayland gibi ucuz işgücü ve devlet teşviklerinden faydalanan şirketlerle rekabet etmek çoğu zaman mümkün olmuyor.

Aynı ihaleye girip iş alan Çin veya Tayland şirketi Türk işçi çalıştırdığı takdirde ne Türkiye'de sigorta primi veya vergi ödüyor, ne de kıdem ve ihbar tazminatı gibi özlük haklarından sorumlu tutuluyor. Yurtdışında işçi çalıştıran Türk şirketlerin bu nedenlerden dolayı Türk işçi çalıştırma oranı da her geçen gün azalıyor. Yani aynı işi yapan Türk ve yabancı şirketin Türk işçisi çalıştırması halinde dahi rekabet koşulları eşit olmuyor ve bu nedenle Türk şirketler maliyet rekabeti için Çinli, Hintli veya Taylandlı işçi çalıştırması söz konusu oluyor.

5510 sayılı Kanunun 5/g maddesi ile 01.10.2008 tarihinde yapılan değişiklikle bu kapsamda işçi çalıştıran işverenlerin işçilik maliyetleri düşürülmüştü. Daha önce topluluk sigortası kapsamında yüzde 30 üzerinde prim ödeyen işverenler yapılan bu değişiklikle bugün itibarı ile yüzde 14.5 oranında prim ödemektedirler.

Halen meclis gündeminde olan Torba Yasa ile bu kapsamda olan işçilerin prime esas kazançları asgari ücretin 3 katı ile sınırlandırıldığından yine maliyetlerde yüzde 50 oranında bir azalış sağlanacaktır.

Ancak bu kapsamda çalışan işçilerin emeklilikle ilgili primlerini yurtdışı borçlanması ile ödemek istemesi durumunda SGK yurt dışı hizmet borçlanması yaparken haksızlık yapılmakta ve yüzde 32 oranında prim tahsil etmektedir.  Bu işleminin gerekçesi olarak da bu konuda kanuni düzenleme olmamasını gerekçe göstermektedir. 

SGK yurt dışında taahhüt işlerinde çalışan ve 01.10.2008 tarihinden sonra yurt dışında geçen bu sürelerini borçlanmak isteyen işçilerimizden belirttiğimiz gibi yüzde 32 oranında prim tahsil etmektedir. Yani yüzde 12.5 oranında GSS primi ödemiş olan bu işçilerimizden borçlanma yaptıklarında tekrar yüzde 12 oranında GSS primi almakta ve mükerrer GSS primi tahsil ederek haksızlık yapılmaktadır.

Oysaki 5510 sayılı Kanunun 41. Maddesi kapsamında part-time çalışan ve eksik günlerini borçlanma işlemi yaparak hizmetlerine saydıran kişilerden yüzde 12 GSS primini zaten tahsil ettiği için tahsil etmemektedir.

Yani yurt dışında 5/g kapsamında çalışıp adına yüzde 12.5 oranında GSS primi ödeyen kişi ile Türkiye'de part-çalışıp borçlanma yapan kişi arasında ayrımcılık yapılmaktadır. SGK yayınlayacağı bir genelge ile bu durumu düzeltebilir. Ancak kanunda açıkça bir düzenleme olmadığı için bu genelgeyi yayınlamamakta ve yurt dışında evinden uzakta çalışan gurbetçi işçilerimizden haksız olarak ikinci kez GSS primi tahsil etmektedir.

Halen meclis gündeminde olan Torba Yasa'ya bir ekleme yapılarak bu mağduriyet giderilebilir. Bu işlem için 5510 sayılı Kanunun 5/g maddesine aşağıdaki gibi bir ekleme yapılmalıdır;

"Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, 50 nci maddenin ikinci fıkrasındaki Türkiye'de yasal olarak ikamet etme şartı ile aynı fıkranın (a) bendinde belirtilen şartlar aranmaksızın haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır. Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlar ile 'yurt dışı hizmet borçlanması yapanlardan' ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Bu bent kapsamında yurt dışındaki işyerlerinde çalışan sigortalıların, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır."

Yapılacak bu değişiklik ile uygulamada yaşanan tartışma sona erecek ve yurt dışında zor şartlar altında çalışan ve ülkemize ciddi döviz girdisi sağlayan yurt dışı taahhüt işlerinin gizli kahramanları da mağdur edilmemiş olacaktır.

Örneğin 01.01.2011 ile 31.12.2013 yılları arasındaki 1.080 gün yurt dışı hizmetini 15.07.2014 tarihinde borçlanan bir 5/g kapsamındaki işçimiz yüzde 32 üzerinden prim ödemek zorunda kalırsa günlük 12.10 TL den 13.068 TL ödemek zorunda kalacak ve iki defa GSS primi ödemiş olacaktır. Ancak SGK hatalı uyguladığı bu işlemini düzeltirse günlük 7.56 TL den 8.164,80 TL ödeyerek 1.080 gün uzun vadeli sigorta kolları hizmet süresi kazanmış olacaktır. Dolayısıyla 1.080 günlük borçlanmada 4.903,20 TL mükerrer prim ödemek zorunda kalmayacaklardır.


Bu yazı 2,615 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,048 µs