En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
21 Ocak 2015

SGKdan Normal Doğuma Teşvik Geldi



SGK’dan Normal Doğuma Teşvik Geldi

 

 

İnternethaber.com

 

İstanbul’dan okurumuz Nuriye Cantemir soruyor: “Bünyamin bey, altı aylık hamileyim, doğumdan çok korkuyorum. Doğum sancısından korkuyorum ama sezeryan istemiyorum, daha sonra çocuğumuz olmaz diye. Bıçak altına yatmak zararlıymış. Uyuşturarak aneztezi ile doğum yapmak serbest olmuş diyorlar, doğru mu? SGK bunu karşılıyor mu? Çok para vermemiz gerekir mi? Ne olur bize bilgi verin. Teşekkürler.”

Sayın okurum, öncelikle son söyleyeceğimizi ilk önce söyleyelim, doğru duymuşsunuz, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın bölgesel anestezi ile yapılan doğumlarla ilgili düzenlemeleri yakın tarihte değişti.
Bu kapsamda tıp bilimindeki adıyla epidural anestezi, halk arasındaki ismiyle ise bölgesel anestezi yöntemiyle doğumlarda alınabilecek ilave ücret tutarları azaltıldı.
Peki lokal anestezi yöntemi ile doğum yapmak mümkün mü, SGK bunu hangi esaslar ile karşılıyor, bu yöntemin faydaları neler? Ayrıntılı olarak açıklayalım.

Sağlık Uygulama Tebliğiyle Belirleniyor
Ülkemizde sosyal sigortalar kapsamında olan çalışanların, genel sağlık sigortalılarının ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor.
SGK’nın sağladığı sağlık hizmetlerinin hangileri olduğu, ne kadar ücret verileceği, ilave ücret alınıp alınmayacağı gibi tüm hususlar ise SGK tarafından çıkartılan Sağlık Uygulama Tebliği, kısa adıyla SUT ile belirleniyor.
SUT’ta 24 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklik ile laparoskopik ameliyatlar ve epidural anestezi ile doğum yöntemi İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinden çıkarıldı.
Aslında epidural anestezi, yani bölgesel/lokal anestezi yöntemi ile doğumu SGK zaten karşılıyordu, ancak bu tedavi için hastadan SGK’ca hastaneye ödenen bedelin yüzde 300’ü kadar ilave ücret alınabiliyordu.
Şimdi ise bu yöntem istisnai sağlık hizmetlerinden çıkartılarak ucuzlatıldı. Bu yolla da vatandaşların daha az ücret ödeyerek epidural anesteziyle doğuma ulaşabilmelerinin önü açıldı.

İstisnai Sağlık Hizmetleri Nelerdir?
Burada konuyu daha iyi anlamak için teknik bir tabir olan “istisnai sağlık hizmeti” kavramını açıklamak gerekiyor.
İstisnai sağlık hizmetleri SGK tarafından belirlenen bazı özel sağlık hizmetlerini kapsıyor. SUT’un eki EK-1/C’de sıralanan bu sağlık hizmetlerinden yüksek oranda ilave ücret alınabilmesi mümkün oluyor.
İstisnai sağlık hizmetleri Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirleniyorlar. Bunlar içerisinde by-pass ve sleeve yöntemleri ile obezite tedavileri, suda doğum gibi bazı özel sağlık hizmetleri var.
Esasen istisnai sağlık hizmeti olarak kabul edilen bu tedavilerin alternatif tedavileri zaten SGK tarafından karşılanmakta. Bu sağlık hizmetleri ise ya hayati olmayan özel bir tedaviyi düzenliyor ya da özel bir tedavi yöntemi getiriyor.

Yüzde 300 İlave Ücret Alınabiliyor
Belirttiğimiz üzere SGK tarafından istisnai sağlık hizmeti olarak tanımlanan tedavilerde ilave ücret alınabilmesi mümkün.
SGK ile sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları, SUT eki “İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesi” nde (EK-1/C) yer alan istisnai sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden SUT eki listelerde yer alan işlem bedellerinin 3 katını geçmemek üzere ilave ücret alabilmekte.
Daha açık bir ifade ile istisnai olarak tanımlanan sağlık hizmetlerinde yüzde 300 fazladan para alınabiliyor.
Dahası istisnai sağlık hizmetleri için SUT’un EK-2/C Listesinden, işlemin sadece EK-2/B Listesinde yer alması halinde ise EK-2/B Listesindeki işlem bedelleri üzerinden ilave ücret alabilmesi mümkün. Yani yüzde 300 ilave ücret üzerine ilave masraflar da çıkıyor. Hastane bu ücretleri hastalardan isteyebiliyor.

Epidural Anestezi İle Doğum
İşte epidural anestezi yöntemi ile doğum yöntemi son değişiklik ile bu ağır ilave ücret uygulamasından çıkartılmış bulunuyor.
Peki, nedir bu ucuzlayan epidural anestezi ile doğum yöntemi?
Epidural anestezi annenin bel bölgesine uygulanan anestezi ile bölgesel olarak o kısmın uyuşturulması demek. Epidural anestezi yöntemi ile anne hem doğum sırasında tümüyle bilincini yitirmiyor hem de ağır doğum ağrısı hissetmiyor.
Konunun uzmanlarından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof Faruk Buyru bu yöntemin riskinin çok düşük olduğunu söylese de, uygulanmasının kolay olmadığını belirtmekte.
Zira epidural anestezi bir kere yapılıp bırakılan bir işlem değil. Hastaya doğumun belirli aşamalarında uygulanıyor. Hastanın ağrılarına ve doğumun ilerleyişine göre anestezi uzmanının tekrar tekrar ilaç vermesi gerekebiliyor. Bu da hastanın takibinde kadın doğum uzmanının yanı sıra anestezi uzmanının da orada bulunmasını gerektiren bir durum.
Yine de, epidural anestezi zorluğuna karşın normal doğumun en acısız yöntemi..

İlave Ücret Hala Var
Epidural anestezi ile doğum yöntemi istisnai sağlık hizmetlerinden çıkartıldı çıkartılmasına da bu özel hastanelerin ilave ücret alamayacağı anlamına gelmiyor.
Zira SUT’a göre sağlık hizmetlerinde özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde yüzde 200’e kadar ilave ücret alabilmek mümkün.
Başka bir deyişle bundan sonra özel hastaneler epidural anestezi ile doğum hizmeti için ödenenin ancak yüzde 200’üne kadar ilave ücret alabilecek.
Daha açıkça söyleyecek olursa, epidural anestezi ucuzladı ama parasız hale gelmedi…

Normal Doğumu Teşvik Edecek
Konunun uzmanları epidural anestezinin normal doğumları teşvik etmek, sezeryan doğumları azaltmak açısından etkili olduğunu söylüyor.
Bu ülkemiz açısından önemli. Zira ülkemizde bazı bölgelerde doğumların nerede ise yüzde sekseni sezeryanla yapılır hale geldi.
Annelerin sezeryanı tercih etmesinin en önemli nedeni ise doğum ağrısından korkmaları ve psikolojik olarak kendilerini hazır hissetmemeleri.
Sezeryan yönteminin kadın rahmine zarar vermesi dolayısıyla sonraki doğumların başarısını etkilediği, kadınlarda doğurganlık oranını düşürdüğü literatüre girmiş bir gerçek.
Bu nedenledir ki SGK’nın yaptığı değişiklik ile bölgesel uyuşturma yöntemi ile doğumu ucuzlatılması doğru bir adım. Böylece kadın doğurganlığının korunması açısından önemli bir adım atıldığını söylemek gerek.
Ancak bunun yeterli bir adım olmadığını söyleyelim.
Eğer Sağlık Bakanlığımız ve sayın Cumhurbaşkanımızın hedeflediği gibi sezeryanleri azaltmak, normal doğumu teşvik etmek ve doğurganlığı arttırmak istiyorsak epidural anestezi ile doğum yöntemini ilave ücret alınması yasak olan sağlık hizmetleri kapsamına sokmak, yani hastanın cebinden para çıkmayacak hale getirmek gerekiyor…
---
Kıssadan Hisse
“Kimin düşündüğü ile söylediği bir olursa, işte doğru insan odur.”
Yusuf Has Hacip
---


Bu yazı 2,043 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,891 µs