En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
2 Şubat 2015

Eş Durumundan Tayinde 3 Yıl Şartı Var



Eş Durumundan Tayinde 3 Yıl Şartı Var

 

 

İnternethaber.com

 

Okurumuz Eda hanım soruyor: “Bünyamin bey, ben memurum, eşim dersaneci, öğretmen olarak çalışıyor. Patron dershanenin farklı iki şubesinde sigortalı göstermiş kendisini. Bir şubeden diğer şubeye kesintisiz geçirilmiş. İşyeri kodu farklı. SGK dökümüne baktığında farklı işyeri kodları görüyoruz. Peki, eşimin yanına eş durumundan tayin olabilmem için kesintisiz 3 yıl sigortalı olma şartı bu durumda sağlanmış oluyor mu? Ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim.”

Sayın okurumuz, eş durumundan tayin konusunda çok sık soru alıyoruz. Aile birliğe mazereti ile, yada halk arasındaki ismiyle eş durumundan, tayin olmak isteyen memur okurlarımız özellikle üç yıllık kesintisiz hizmet şartının nasıl uygulanacağını merak ediyorlar.
Geçtiğimiz yıl tüm devlet memurlarının kapsayan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik eş durumundan tayinlerin usullerini değiştirdi.
Bu değişiklik ile eşi SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olan memurlara da eşleri ayni ilde son üç yıldır kesintisiz çalışıyorlarsa yanlarına tayin isteme hakkı getirildi.
Devlet memurlarının eş durumundan tayinlerinde bu üç yılllık kesintisiz hizmet şartının nasıl uygulandığını ayrıntılı olarak açıklayalım.

Mazeret Gerekçesiyle Atama Talepleri
Bilindiği üzere devlet memurları bir görev mahallinden başka bir görev mahalline sürekli göreve ancak tayin mekanizması ile gönderilebiliyor. Tayinlerin ne zaman yapılacağı, hangi şartlara tabi olacağı ise her kurumca kendi yönetmelikleri ile ayrı ayrı belirlenmiş bulunmakta.
Normal tayin şartları dışında birkaç istisnai durum var ki bu hallerde tayin dönemi olmasa ve diğer şartlar taşınmasa da memurun tayini gerçekleştiriliyor. Bunlara “mazeret durumundan atama talepleri” adını veriyoruz.
Mazeret şartları şimdiye kadar iki taneydi: Eş durumundan (aile birliğinin korunması gerekçesiyle) yapılan tayinler ve sağlık nedeniyle (memurun sağlığı elvermediği için) yapılan tayinler.
Şimdi son düzenleme ile buna bir de “can güvenliği” gerekçesi eklenmiş bulunuyor.

Eş Durumundan Tayin Nedir?
Biz diğer mazeret atamalarını bir kenara koyarak konumuz olan eş durumundan tayine odaklanalım. Eş durumundan tayin kaynağını Anayasamızdan alan bir mazeret ile yapılıyor.
Anayasa’nın 41 ve 62 inci maddeleri aile birliğinin korunmasını temel bir hedef olarak ortaya koyuyor ve Devlete aile birliğini sağlayacak tedbirleri alma sorumluluğunu yüklüyor.
Bu doğrultuda farklı farklı illerde görev yapan aile bireylerinden memurların aile birliğinin teminini sağlayacak şekilde bir ilden diğerine atamasının gerçekleştirilmesi temel ilke olarak beliriyor.
Bu temel ilkenin nasıl uygulanacağı ise mevzuatta iki kademeli olarak düzenlenmiş.
Eş durumundan tayinler her kurumun kendi atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre getirilmiş ve tanılanmış usullerle yerine getiriliyor.
Bunların üzerinde ise tüm devlet memurlarını kapsayacak şekilde genel bir yönetmelik var: Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik.
İşte bu genel Yönetmelik’te yapılan değişiklikler sonrasında eş durumundan tayinlerde önemli değişiklik oldu.

Her İki Eş de Memur İse…
Aile birliği mazeretine dayanarak atama değişikliği talebinde öncelikle her iki eşin de memur olma halini değerlendirelim:
Yeni değişiklik ile memurun, kamu personeli olan eşinin kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkânının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere tayini gerçekleştirilecek.
Eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde ise, kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere tayin yapılacak. Böylece her iki eşin görev yapacağı ilin belirlenmesi çalışılan kurumun inisiyatifinde olacak.
Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere tayin yapılacak.
Son olarak da memur çalışanın, milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere ise ataması doğrudan yapılabilecek.

Eşi SSK’lı veya Bağ-Kur’lu Çalışan Memur Ne Yapacak?
Aile birliği mazeretine dayanarak atama değişikliği talebinde ikinci durum ise eşlerden birinin devlet memuru olmaması hali. Yani tayin isteyen memurun eşinin işçi, esnaf veya şirket ortağı olması hali…
Şimdiye kadarki düzenlemede bu durum oldukça muğlak bırakılmış idi. Bu ise farklı kurumlarda farklı uygulamalar yapılmasına neden oluyordu.
Şimdi yeni düzenleme ile uygulama netleştirilmiş bulunuyor: Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere tayin mümkün olacak.
Görüldüğü üzere 3 yıl kesintisiz hizmet şartı getirilmiş bulunmakta.

3 Yıl Çalışma Şartı Nasıl Uygulanıyor?
Burada tayin için “ 3 yıl şartının” nasıl uygulanacağını açıklamak gerekiyor. Zaten en çok kafa karıştıran husus da bu…
3 yıl hizmet şartının iki boyutu var: Birincisi hizmetin kesintisiz olması. Yani, bir gün bile çalışmaya ara verilmemiş olması.
Bunda SGK tescil kayıtları esas tutuluyor. Yani SGK’dan e-devlet sistemi üzerinden aldığınız dökümde bir gün bir eksik olmamalı.
Eşiniz tayin istediğiniz ilde tayin istediğiniz tarihten geriye doğru son üç yıl içerisinde kesintisiz olarak sigortalı (SSK’lı veya Bağ-Kur’lu) olarak çalışmış olmalı.
Bir gün bile işten ayrılmış olan kişinin veya bir gün bile farklı bir ilden sigortalı olan birinin ise üç yıllık kesintisiz hizmet şartı yeniden sıfırdan başlayacak.

Ayni İl İçerisinde İşyeri Değişebilir
3 yıl kesintisiz hizmet yalnızca bir tek işyerinde olmasına gerek yok. SGK işyeri kodu değişiyor olsa bile il değişmemeli.
SGK’dan e-devlet sistemi üzerinden aldığınız dökümdeki “İL-ŞUBE” kodu kısmındaki İL KODU değişmemeli. Şube kodunun değişmesi, yani farklı ilçelerde veya farklı sosyal güvenlik merkezlerinin sorumluluk alanlarında hizmetiniz bulunması önemli değil.
Örneğin “06” il kodunda çalışan bir kişinin son üç yıllık hizmetleri hep “06” il kodunda geçmeli ki memur olan eşi yanına Ankara’ya tayin isteyebilsin.
İşyerleri değişmiş olsa (işyeri kodları farklı olsa) da ayni ile içerisinde ise memur olan eş aile birliği mazereti ile tayin talep edebilir.
Ancak işyeri değişirken bir gün bile hizmet kaybı olmamalı. Yani SGK dökümünüzdeki önceki işyerinden işten çıkış tarihi 31/10 (31 Ekim) ise sonraki işyerinde işe giriş tarihi 01/11 (1 Kasım) olmalı… Bir gün bile gün kaybı varsa sıfırdan sayılmaya başlanacak.
Tabii ki tayin talebinin yerine getirilmesi için, eğer memurun kendi kurumunun veya mesleğinin özel atama ve yer değiştirme yönetmeliği varsa oradaki özel hizmet şartlarının da dikkate alınacağını belirtmek gerekiyor. Bu nedenle de her memurun kendi kurumunun veya mesleğinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki diğer şartları iyi incelemesi gerek.

---

SGK Borçlarına Yapılandırma Fırsatını Kaçırmayın
Son olarak bit hatırlatma yaparak bitirelim yazımızı:
SGK’ya olan borçların yapılandırılması için son başvuru tarihine ulaşıldı! Pazartesi mesai bitimine kadar SGK’ya başvurmayanlar için yapılandırma fırsatı kaçacak.
Yapılandırılan borçların SGK’ca uygulanan yüksek faizi, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek; sonrasında ise geriye kalan anapara kısımları, ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 11.09.2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak güncellenecek.
SGK tarafından kesilmiş bulunan ve 30.04.2014 tarihi ve öncesinde tahakkuk etmiş olup 11.09.2014 tarihine kadar ödenmemiş olan idari para cezası borçlarının yarısı (%50’si) affedilecek.
Borçlarını taksitle ödemek isteyenler 6 (altı), 9 (dokuz), 12 (on iki) veya 18 (on sekiz) eşit taksitte ödeyebilecekler.
SGK’ya olan borçları oldukça avantajlı bir şekilde yapılandıran ve mali uzlaşıyı sağlayan bu kanundan yararlanmalarını tüm okurlarımıza şiddetle tavsiye ederiz.
Aman siz siz olun, bu fırsatı kaçırmayın, en geç Pazartesi mesai bitimine kadar SGK’ya başvurmayı ihmal etmeyin…
---
Kıssadan Hisse
“Ağaç nasılsa meyvası da ona göredir.”
— Peyami Safa
---


Bu yazı 2,438 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,547 µs