En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
4 Şubat 2015

İşten Ayrılan Hastaneden Faydalanabilir mi?



İşten Ayrılan Hastaneden Faydalanabilir mi?

 

 

İnternethaber.com

 

Okurumuz Türkan Şenoğul soruyor: “Bünyamin bey, dört yıl bir firmada sekreter olarak çalıştım. Ocak sonu itibariyle işten çıkartıldım. Hastaneden ne kadar yararlanabileceğim? Hemen tekrar çalışmaya başlamam lazım mı? Teşekkürler.”

Sayın okurumuz, Sosyal güvenlik sistemimizde sağlık hizmetleri, muayeneler, tedaviler SGK tarafından karşılanıyor.
SGK, kapsama giren sigortalıların 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sağlık hizmetlerini karşılıyor, belirli katılım payları dışında ücretsiz olarak tedavi olmalarını sağlıyor.
Bir işyerinde çalışan, işe giren veyahut da kendi işini açan sigortalıların prim ödemeleri dolayısıyla çalıştıkları sürece otomatik olarak sağlıktan yararlanma hakları bulunuyor.
Yeni işe giren bir kişi hasta olduğu tarihten geriye bir yıl içerisinde otuz gün sigortalılığı var ise hemen hastaneden yararlanabiliyor.  Bağ-Kur’lular yani kendi işini yapanlar ise iki aydan fazla borçları bulunmadığı sürece hastaneden faydalanmaya devam ediyor.
İşten ayrılanların ise belirli bir süre daha sağlık hizmeti alabilmesi, yeniden iş bulamaz ise gelir testi yaptırması gerekli…
Peki işten ayrılan kişiler ne kadar ve nasıl sağlık hizmeti alıyor? İşten ayrılan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanarak hastaneye gitme hakları ne kadar daha sürüyor? Okurlarımızın sıkça sorduğu bu soruların cevaplarını ayrıntılı olarak açıklayalım.

10 Gün Daha Hastaneye Gitmek Mümkün
Ülkemiz sosyal güvenlik mevzuatına göre çalışan birinin işten çıkması halinde sigortalılık niteliği hemen sona ermiyor.
Herhangi bir nedenle işinden ayrılan kişinin sigortalılığı işten ayrıldığı tarihi takip eden onuncu günden başlanarak yitirilmiş sayılıyor.
İşte bu şekilde sigortalılık niteliğinin onuncu günde yitirilmesi ise pratikte çok önemli bir sonuç doğuruyor: Böylece kişi zorunlu sigortalılığının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanıyor.
Başka bir deyişle sigortalı kişi işten ayrıldıktan sonra dokuz gün daha hastaneden yararlanmaya devam ediyor, bu hakkı onuncu gün düşüyor.
Bu işten ayrılan veya işini kapatan sigortalılara getirilen pozitif ayrımcılık niteliğinde bir düzenleme. Dokuz gün daha hastaneye gidebilmesi kişiyi yeni bir iş arama sürecinde geçici olarak da olsa sosyal güvenlik şemsiyesi altında koruyor.
Dokuz gün hastaneden yararlanma hakkı yalnızca kendiniz için değil, bakmakla yükümlü olduğunuz ana-baba, eş ve çocuklarınız için de geçerli…

99 Gün Daha Hastaneye Gidebilirsiniz
İşten çıkınca çıkış tarihini takip eden günden itibaren 10 günlik hastaneye gidebilme genel bir kural.
Ancak işten çıkma hallerinde devam eden 10 gün kuralının iki istisna var.
Birincisi kişinin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten (yani işten çıktığı sonraki onuncu günden) geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük sigortası olması.
SGK gün dökümünde bu sürede 90 gün sigortanız görünüyor ise, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün daha hastaneden yararlanmaya devam edebiliyorsunuz. Başka bir deyişle işten çıksanız bile 99 gün daha hastaneye gidebiliyorsunuz.
Üstelik yalnızca siz değil bakmakla yükümlü olduğunuz ana-baba, eş ve çocuklarınız da sizin üzerinizden hastaneye gidebiliyor…
Ayrıca, lise ve dengi öğrenim görülmesi sebebiyle bakmakla yükümlü olunan kişi veya hak sahibi sıfatıyla sağlık hizmetinden yararlandırılan çocuklar, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla bu öğrenimlerini bitirmelerini izleyen tarihten itibaren 120 gün süreyle aynı kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ediyorlar.

Grev ve Lokavt Halinde Ne Olur?
İşten çıkma hallerinde geçerli olan 10 gün kuralının ikinci istisnası ise grev veya lokavt halleri.
Hastalık ve analık hükümlerinin uygulanmasında sigortalılık  greve iştirak etmeniz veya işverenin lokavt yapması hallerinde, bu hallerin sona ermesini takip eden onuncu günden itibaren yitirilmiş sayılıyor.
Daha açık bir ifade ile, sigortalı grev ve lokavt gibi hallerde ortada kalmıyor, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebiliyor.
Bu düzenleme ile toplu sözleşme, greve ve lokavt hakları lehinde pozitif ayrımcılık niteliğinde bir düzenleme yapılmış bulunmakta.

Ücretsiz İzinde Hastaneden Faydalanılabilir mi?
Sigortalıların ücretsiz izinli olması halinde sağlıktan yararlanma hakları olup olmadığı da özel önem arz eden bir konuyu oluşturuyor.
Sigortalıların ilgili kanunlar gereği sigortalının ücretsiz izinli olması halinde ücretsiz izinin bitmesini takip eden onuncu güne kadar hastaneden faydalanması mümkün.
Başka bir deyişle ücretsiz izin sigortalılığı sona erdirmiyor, sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı sürüyor.
Ancak bunda 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) bendi (eski SSK’lı) sigortalılar için bir üst sınır var: Bu şekilde bir işverenin yanında çalışanların 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı ve 74 üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam ediyor.
Yani bir işverenin yanında çalışanlar için ücretsiz izin süreleri bir yıl içerisinde azami bir ayı geçmemeli. 4/1-(c)’li yani kamu görevlisi olanların ise böyle bir sınırlaması yok…

İşsizlik Maaşı Alan Hastaneye Gider
Sağlıktan yararlanma hakkında özel bir durumu da işsizlik maaşı alanlar.
Bilindiği üzere ülkemizde işsizlik sigortası uygulanıyor, sigortalılar işten çıkartılırlarsa belirli şartları sağlayarak işsizlik ödeneği alabiliyor. Keza ülkemizde kısa çalışma ödeneğinden faydalanan sigortalılar da var.
İşte bu şekilde işten ayrılan sigortalılardan, işsizlik veya kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya başlayanlar, yararlanmaya başladıkları bu tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılıyorlar.
Başka bir deyişle on günlük sınır bunlar için de geçerli olmuyor, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları işsizlik ve kısa çalışma ödeneği aldıkları sürece sürüyor, hastaneye gidebiliyorlar.
Bu kişilerin GSS primleri kendileri tarafından değil, Türkiye İş Kurumu tarafından ödenmekte. Bu kapsamda İş-Kur tarafından işsizlik ödeneğinin bağlandığı tarihten itibaren bir ay içinde de SGK’ya bildiriliyorlar.

Emeklilik ve Çocuklar Otomatik Yararlanıyor
Sağlık hizmetlerinden yararlanarak hastaneye gitme hakkında özel bir durumu da yaşlı emekliler ve çocuklar oluşturuyor.
Sigortalı çalışan kişilerin emekli olmaları halinde gelir veya aylıktan yararlanmaya başladıkları tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılmaları ve ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın tescil edilmiş sayılmaları söz konusu.
Başka bir deyişle kendisine maaş bağlanan ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler otomatik olarak hastaneden yararlanma hakkına kavuşuyor.
Keza ülkemizde 18 yaşın altındaki tüm çocuklar da hastaneden kayıtsız şartsız yararlanabiliyor.
Genel sağlık sigortalısı sayılanların çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılıyor.
---
Kıssadan Hisse
“Dostunu iyilik veya kötülük zamanında sına.”
— Lokman Hekim
---


Bu yazı 2,420 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,122 µs