En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
30 Mart 2015

GSS Affına Başvurmak İçin Yarın Son Gün!



GSS Affına Başvurmak İçin Yarın Son Gün!

 

 

İnternethaber.com

 

Bursa’dan okurumuz Burhanettin Emiroğlu soruyor: “Bünyamin bey, gelir testi yaptırmadığım için benim adıma sigorta borcu çıkmış. Torba Yasa’yla SGK’nın bu borçları sildiğini söylediler doğru mu? Ne yapmam lazım? Bu hakkımız ne zamana kadar sürüyor?”

Sayın okurum, ülkemizde 2012 yılının başından beri uygulanan Genel Sağlık Sigortası, kısa adıyla GSS sistemi var. GSS sistemi herkesin prim ödeyerek sağlık sigortası yaptırmasının zorunlu olması, böylece herkesin primli sistemle hastaneden yararlanabilmesi demek.
İşinden ayrılan, herhangi bir işte çalışmayan ya da okulunu bitirenlerin gelir testi yaptırması, gelir testinin sonucuna göre çıkacak tutarda prim ödemesi gerekiyor.
Gelir testi sonucunda hane içerisindeki kişi başına gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen muhtaç kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor, ceplerinden beş kuruş çıkmadan sağlık hizmeti alabilmesi sağlanıyor.
Gelir testine göre, hane içerisindeki kişi başına geliri en fazla olanlar aylık 288 TL, orta düzeyde olan 144 TL, asgari ücretten az kazanan ise 48 TL prim ödüyor.
Gelir testi yaptırmak için ikametinizin olduğu kaymakamlığa veya valiliğe giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmanız gerekmekte.

Gelir Testine Girmeyen Zararlı Çıkıyor
Gelir testine girmek tercihe bağlı değil zorunlu. Sistem zorunlu olduğundan dolayı gelir testine girmeyenler GSS sisteminde cezalandırılıyor.
Cezalandırma şöyle oluyor: Gelir testi yaptırmaya gitmeyenlere her ay en üst dilimden – yani şuan için aylık 288 TL – GSS borcu çıkmaya başlıyor.
Oysa gelir testine girseniz belki de borcunuz azalacak, hatta geliriniz çok düşük tespit edilirse hiç borcunuz çıkmayacak.
Zira belirttiğimiz üzere GSS sisteminde gelir testine göre, geliri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az çıkan kişilerin primini devlet ödemekte.

Gelir Testine Girmeyen Vatandaşlar Var
2012 yılındaki büyük dönüşümde vatandaşların büyük bir bölümü gelir testine başvurdular, hatta testi yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında büyük izdihamlar oldu.
Yeni sistem ile en muhtaç olan kişiler tespit edildi, yaklaşık bir buçuk milyon vatandaşın primini devlet ödemeye başladı.
Ancak sayısı yarım milyona yakın vatandaşımız gelir testine girmesi gerektiğini duymadığından ve reformdan haberi olmadığından hiç gelir testine girmedi ve kendilerine yüksek oranda GSS prim borcu çıkmaya başladı.
Zira belirttiğimiz üzere sistem, gelir testine başvurmayanları cezalandırıyor ve onlara gelir testine başvurana kadar en üst dilimden (yani şuan için aylık 288 TL) GSS prim borcu çıkartmaya başlıyor.
Oysa bu şekilde prim borçlusu haline getirilen kişilerin bir kısmı hiçbir geliri olmayan, bir kısmı da daha düşük prim ödemesi gereken az gelirli kişiler.

Yarın son gün, sakın kaçırmayın!
İşte bu şekilde, GSS reformunu bilmediği için veya gelir testine zamanında gitmeyi unuttuğu için adlarına prim borcu çıkan kişilerin sorununun çözülmesi için geçen yıl çıkan Torba Yasa ile çok önemli bir düzenleme yapıldı.
Kaymakamlıklar ve Valilikler nezdinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurularak gelir testi yaptırılması halinde bu gelir testi sonuçları 2012 yılının başından bu yana (yani geriye dönük olarak) etkili olacak.
Bu şekilde, gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olduğu anlaşılanların tüm borçları silinecek, diğer kişilerin ise borcunun azalması söz konusu olabilecek.
Ancak Torba Yasa ile getirilen bu imkândan yararlanmak için son gün yarın!
Son gün olarak 31 Mart Salı, yani yarın gelir testi yaptırmak için Kaymakamlıklara başvurmayanlar Torba Yasa ile gelen hakkını kaybedecek.

Nereye Başvuracaksınız?
Daha önce hiç gelir testine girmemiş bir kişi iseniz 31 Mart günü yarın mesai bitimine kadar oturduğunuz yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmanız gerekiyor.
Bu vakıflar oturduğunuz yerin Kaymakamlığı veya Valiliği bünyesinde bulunuyor.
Test sonucuna göre, aile içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin üçte birinden (yani yaklaşık 400 TL) az çıkanların SGK sisteminde görünen borçları geriye dönük tamamen silinecek.
Geliri bundan fazla olan kişilerin ise prim borçlarının azalması olasılığı ortaya çıkacak.
Dahası, borcun azalması sonrasında kalan borç da düşük faizle taksitlendirilerek ödenebilecek. Ve tabii ki, borcu biten yâda taksitlendirilen kişiler hastaneden hemen yararlanmaya başlayabilecek.
Tekrar hatırlatalım, yarın son gün, bu fırsatı kaçırmayın derim…

Daha Önce Gelir Testi Olanların Durumu
Torba Yasa ile getirilen başka bir imkân da, gelir testine daha önce girmiş kişilerin ödenmemiş GSS prim borcu varsa bu tutarların düşük faizle yapılandırılması hakkının getirilmesi.
Bu yapılandırma imkânından yararlanma süresi ise yarın bitmiyor, bunun için Nisan ayının son gününe kadar başvuru süresi var.
Yapılandırma için elden veya idare taahhütlü/APS post ile ikametgâhınızın bulunduğu SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne Nisan ayının son gününe kadar başvurmalısınız.
Bu şekilde yapılandırılan borçların 1 Haziran’a kadar önemsi halinde, faiz olarak yazılan kısımları affedilecek.
İsterseniz borçları düşük faizle altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit takside de böldürebileceksiniz. Borcunu ödeyen veya taksitlendirilen kişilerin hemen hastaneden faydalanma hakkı başlayacak.
---

Kıssadan Hisse
“Hayatta göreceğiniz iş ne olursa olsun, erdem olmayınca, elde edeceğiniz her şeyin, yapacağınız her işin sonunda, utanç ve kötülük vardır.”
— Platon

---


Bu yazı 2,057 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,800 µs