En Sıcak Konular

Bünyamin Esen
İnternet Haber Çalışma Yaşamı
Bünyamin Esen
6 Nisan 2015

İlk Evini Alana Devlet Yardımı Geldi!



İlk Evini Alana Devlet Yardımı Geldi!

 

 

İnternethaber.com

 

Diyarbakır’dan okurumuza Emrullah Mutafoğlu soruyor: “Bünyamin bey, devlet yeni ev alacaklara destek verecekmiş diye haberlerde duydum, doğru mu? Bundan nasıl faydalanabiliriz? On yıldır kirada oturuyorum, ben bu haktan faydalanabilir miyim? Asgari ücret alıyorum, desteksiz ev almam imkansız. Ne yapmam lazım?” 

Sayın okurum, doğru duymuşsunuz, bundan böyle devlet ilk evini alacak olan vatandaşlara yardım edecek. Ülkemizde sosyal politika düzenlemeleri gittikçe gelişir ve çeşitlenirken vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir konutta barınmaları için de böylesi pozitif bir adım atılmış bulunuyor.

Bu konudaki düzenlemeyi içeren 6637 sayılı Kanun geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. İlgili yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Bu düzenleme ile daha önce hiç ev sahibi olamamış vatandaşların ev sahibi olmak amacıyla yapacakları tasarrufların desteklenmesi ve Devlet tarafından da bu tasarrufa katkı yapılması amaçlanıyor.

Peki, ilk evini almak isteyenler ne yapmalı, ev sahibi olmak için devletin vereceği desteği nasıl alabilirsiniz? Önemine binaen konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım.

Konut Yardımını Kimler Alabilir?

Devletin vereceği ilk evini satın alma yardımından, resmi adıyla “konut yardımı”ndan yararlanmak için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekiyor.

Mavi Kart sahibi olanlar, yani doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları bu haktan yararlanamıyor. Yalnızca halen Türk vatandaşlığı bulunan kişiler konut yardımı alabiliyor.

Öte yandan kanuna göre sistemde ikamet esası olmadığı için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da konut yardımı alabiliyor, ancak satın alınan konut Türkiye’de olmalı.

İkinci önemli şart konut yardımı alacak kişinin daha önce hiç konut sahibi olmamış olması. Bu şart, hem hesap açtırırken hem de daha önce hiçbir konut almamış olmak, yani adınıza tapuda hiçbir zaman konut kaydının bulunmamış olması gerekiyor.

Sistemden yararlanmak için yaş şartı ise yok, kaç yaşında olursanız olun eğer daha önce hiç ev almamışsanız konut alma hakkından yararlanabiliyorsunuz.

Son şart ise, Türkiye’deki bankalarda konut hesabı açtırmanız.

Bankada Konut Hesabı Nasıl Açılacak?

Peki, konut hesabı nasıl açılacak, sisteme nasıl girilecek?

Daha önce hiç konut sahibi olmayan vatandaşların, yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için konut hesabı sisteminden yararlanması mümkün.

Konut hesabı sistemine girmek için ülkemizde kurulu bulunan mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açtırmanız gerekiyor.

Bu hesap mutlaka Türkiye bankalarının yurtiçi şubelerinde açılmalı. Örneğin Berlin’de yaşayan bir vatandaşın Berlin Vakıfbank şubesinde hesap açtırması kabul edilmiyor.

Ayrıca açtırılacak konut hesabı yalnızca Türk Lirası cinsinden olabiliyor, döviz hesapları kabul edilmemekte.

Son olarak, bankada hesap açtırmanız yetmiyor, konut hesabı sisteminde asgari olarak 3 yıl boyunca kalmanız gerekiyor.

Hesaba ne kadar yatıracağınız size kalmış, ama alacağınız devlet yardımı hesapta ne kadar fazla biriktirirseniz o kadar yüksek olacak.

Devletin Konut Desteği Nasıl Alınır?

Konut hesabı açtırıp en az üç yıl sistemde para biriktiren kişilerin devletten satın aldıkları konut için destek alma hakları olacak.

Bu durumdaki kişilerin öncelikle konutu satın almaları gerekiyor. Konutu satın alırken kredi kullanmanın önünde yasada bir engel olmadığını belirtmek gerek.

Konutu satın aldıktan sonra bankaya başvurarak devletten konut yardımı talep edenlere Devlet katkısı ödeniyor.

Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirasını geçememekte. Başka bir deyişle hesapta 60 bin TL ve üzeri biriktirenler devletten 15 bin TL yardım alacak.

Tabi bu azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı üç katına kadar artırma konusunda ise yasa ile Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış durumda.

Konuta Devlet Katkısını Kim Ödüyor?

İlk konutunu alacak vatandaşlar için devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten (bir kerede) karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.

Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak.

Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısını geri ödemekten de banka sorumlu olacak. Bu şekilde haksız ödenen Devlet katkısı ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte 1 ay içinde banka tarafından ödenmek zorunda.

Ev Sahibi Olmak İsteyen Bu Fırsatı Kaçırmasın!

Konut hesabı ve ilk konuta devlet katkısı ülkemizde ev sahibi olmayan dar gelirli geniş kesimler açısından müjde niteliğinde bir haber ve çağdaş toplumlarda bir insan hakkı olarak kabul gören konut hakkının herkes için sağlanması yönünde atılan tarihi bir adım.

Konut hesabı uygulamasının ve devlet katkısının ayrıntıları henüz netleşmedi. Tüm ayrıntıları Bakanlar Kurulunca çıkartılacak tebliğ sonrasında öğreneceğiz.

İlerleyen günlerde Bakanlar Kurulu, Devlet katkısına konu olacak konutların niteliği, hesap sahiplerinin ödeme planları gibi hususları belirleyecek.

Daha Bakanlar Kurulu’nun sistemde üç yıldan daha uzun süre kalanlara 45 bin TL’ye kadar fazladan destek vermeyi belirleme hakkı bulunuyor. Ayrıntılar netleştikçe bu köşeden siz okurlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Ancak şimdiden şunu söylemek mümkün: Konut hesabı uygulaması hem ülkemizdeki düşük bireysel tasarruf oranını yükseltmek açısından hem de son yıllarda ülke ekonomisinin motor gücü olan konut sektörünün güçlendirilmesi açısından önemli.

Hiç ev alamamış ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara bu fırsatı değerlendirmelerini tavsiye ederiz. Siz siz olun, ev almaya niyetiniz varsa bankada para biriktirmeyi ve destek katkısı almayı ihmal etmeyin…

---


Kıssadan Hisse

“Beylik hastalığının ilacı akıl ve bilgidir.”

– Yusuf Has Hacib

---


Bu yazı 1,979 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Temmuz 2023 Vergilendirmede delilin hukuka uygunluğu
    • 25 Ağustos 2020 İş yeri kiralarında yenilikler - 2
    • 5 Ağustos 2020 Boşta geçen günler emeklilik sağlamaz
    • 8 Ağustos 2016 Şehit yakınlarına kadro nasıl verilecek?
    • 1 Ağustos 2016 Devlet darbe mağdurlarına sahip çıkıyor
    • 20 Haziran 2016 SGK teşviklerinden nasıl yararlanırsınız?
    • 13 Haziran 2016 Yurt dışı borçlanmasıyla erken emeklilik
    • 30 Mayıs 2016 Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?
    • 23 Mayıs 2016 SGK günleriniz başkasına yattıysa
    • 16 Mayıs 2016 Emekli maaşınızı nasıl arttırırsınız?
    • 6 Mayıs 2016 Emekli maaşınızda kesinti olursa ne yaparsınız?
    • 2 Mayıs 2016 Ödenen GSS primleri geri verilecek mi?
    • 28 Nisan 2016 Gençlerin GSS borcu nasıl silinecek?
    • 19 Nisan 2016 Hamileyi işe almayan patron yandı!
    • 18 Nisan 2016 Sigortasız çalışan ne yapmalı?
    • 15 Nisan 2016 Gizli işsizliğe dikkat!
    • 11 Nisan 2016 Kıdem tazminatı almanın ipuçları
    • 7 Nisan 2016 Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?
    • 6 Nisan 2016 Memurlar nasıl mazeret izni alabilir?
    • 8 Ocak 2016 Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,949 µs